Uloga oca u odgoju djeteta: Njegova odsutnost koči adekvatni razvoj djeteta! Psihologinja otkriva zašto je važnija nego što se misli

Uloga oca u odgoju djeteta

Uloga oca u obitelji važnija je nego što mnogi misle. Očevi izravno i neizravno utječu na dobrobit djece te njihovu socijalnu i emocionalnu samoregulaciju. Iako su majke češće karakterizirane kao primarni skrbnici djece, a očevi kao pasivni pomagači u tom procesu, sve više se osvještava ravnopravna i aktivna uloga očeva u odgoju djece.

Odnos koji razvijaju dijete i otac cjeloživotni je proces koji u velikoj mjeri utječe, kako na dijete, tako i na oca, tijekom svih životnih razdoblja.

Uloga oca u odgoju djeteta

Istraživanja su pokazala da djeca čiji su očevi angažirani, osjetljivi i podržavajući u odgoju imaju višu razinu socijalnih kompetencija i bolje odnose s vršnjacima te bolju regulaciju emocija. Također su uspješnija u školskim zadacima te imaju naprednije jezične vještine.

Osim navedenih izravnih učinaka, očevi neizravno utječu na dječju dobrobit kroz svoj odnos s djetetovom majkom. Česti sukobi i konflikti između roditelja te manjak pozitivnih i podržavajućih obrazaca ponašanja negativno i štetno djeluje na dijete i njegovu dobrobit.

Važna je i uloga oca kod beba. Iako se majka percipira kao ključna osoba u životu novorođenčadi, očevi također stvaraju odnos s djetetom. Dojenčad je jednako vezana uz oba roditelja od samog početka života, ali se na drugačije načine taj odnos ostvaruje.

U prvim danima života djeteta je tata puno važniji i potrebniji mami koja se prilagođava suživotu s bićem koje je potpuno ovisno o njoj, ali njegova prisutnost i uključenost su povezane s pozitivnim zdravstvenim ishodima kod beba.

Iako neki kažu da je odnos tate i kćeri posebniji i drugačiji u prvim mjesecima života djeteta, spol djeteta u kontekstu očeve uključenosti i prisutnosti ne igra značajnu ulogu. Studije su pokazale da angažman i uključenost oca smanjuje učestalost problema u ponašanju kod dječaka, kao i razvoj emocionalnih poteškoća kod djevojčica, odnosno adolescentica. Tata je bitan i potreban, a njegova uloga neizmjerno važna u odgoju djece i funkcioniranju obiteljskog sustava.

Angelo, tata jedne djevojčice, ističe:

U ulozi oca najljepše mi je iz dana u dan gledati kako dijete doživljava svijet. Kako ne skriva svoje osjećaje i doživljaje. Pokušavam učiti od djeteta. Lijepo mi je gledati kako je to jedna potpuno neovisna osoba, koja ponekad sruši moje uvriježene stavove i poglede, a opet sve ima smisao i svrhu. Ne tražim ništa više od toga da svaki dan budemo zajedno i družimo se! Trenutno mi je najveći izazov prihvatiti činjenicu da trebam pustiti dijete da uči iz pogrešaka.
uloga oca kod beba
FOTO: Shutterstock

Obitelj kao složeni sustav

Obitelj funkcionira kao jedan složeni sustav, a ne samo kao skup pojedinih dijadnih odnosa između roditelja i djeteta. Djeca promatraju odnose koji se stvaraju unutar obitelji među svim članovima, a njihov razvoj nije samo pod utjecajem odnosa koje izravno doživljavaju.

Obiteljska struktura je važna, ali puno je važnije imati brižne skrbnike koji zadovoljavaju djetetove fizičke, psihičke, emocionalne i socijalne potrebe.

Čak i kada je netko od roditelja povremeno fizički odsutan, zbog bilo kojeg razloga, to ne bi trebala biti prepreka za redoviti angažman i uključenost u odgoj te pozitivan i kvalitetan odnos s djetetom.

Međutim, vrijeme koje dijete provodi s roditeljima je važno i ono se ne može tek tako kompenzirati. Bilo bi dobro da su roditelji što više i fizički i psihički prisutni tijekom prvih godina djetetovog života, kada se formiraju najvažniji obrasci razmišljanja, ponašanja, osjećanja i percipiranja svijeta.

I otac i majka na različite načine pridonose dobrobiti djece, a sve do polaska u školu djeca najviše uče promatrajući svoje roditelje. Djeca žele provoditi vrijeme s roditeljima, učiti od njih i kroz to primati povratnu informaciju da su voljena i prihvaćena.

Nažalost, zbog zaposlenosti roditelja i teških načina za osiguranje egzistencije, mnoga djeca vrlo rano polaze u vrtićke i predškolske ustanove. Kod neke djece separacija i adaptacija prolaze jednostavno, a kod nekih su izrazito teške i povezuju se s određenim poteškoćama i u kasnijoj dobi. Iako je to lako reći, ali ponekad teško provoditi – djeca trebaju vrijeme s roditeljima, pa čak i ono vrijeme kada ne rade ništa, ali su zajedno!

Zvonimir, tata dvije djevojčice, naglašava:

U ulozi oca lijepo je vrijeme provedeno s djecom (sada još uvijek malom) … Ti mali dječji zagrljaji … Radost kad se vidimo nakon posla. Sreća na njihovim licima kad ih ohrabriš pa uspiju što su mislili da ne mogu. I još puno toga, svakodnevno. Izazov je kako kratko vrijeme koje preostane nakon posla kvalitetno iskoristiti. Izazov je i kako se nositi s neslušanjem i njihovim fazama.
Uloga oca u obitelji
FOTO: Shutterstock

Koliko je štetna odsutnost oca?

Razorne su posljedice psihičke odsutnosti oca. Odsutnost oca usporava i koči adekvatni razvoj djeteta, neovisno o njegovoj dobi. Djeca koja ne osjećaju bliskost sa svojim očevima imaju veće poteškoće u ponašanju, učenju, emocionalnom i socijalnom funkcioniranju, samopoimanju te percipiranju međuljudskih odnosa.

Djeca koja odrastaju bez podržavajućih očeva u nekom trenutku života se bore s osjećajem napuštenosti i niskim samopoštovanjem, a pitanje je hoće li neke poteškoće internalizirati i zadržati u sebi ili će ih izbacivati prema van (npr. upadanjem u rizične aktivnosti i destruktivna ponašanja).

Brojni su odrasli koji svjedoče da ih je nedostatak pozitivnog očevog angažmana u odgoju na neki način emocionalno oštetio. Srećom, neke se stvari ipak mogu popraviti i kompenzirati ako su prisutne druge podržavajuće osobe zbog kojih se dijete osjeća sigurno, prihvaćeno i voljeno. Međutim, neki problemi nastali zbog odsutnosti oca ili njegovim negativnim roditeljskim stilom mogu biti trajni i zahtijevati od osobe dugotrajan angažman i rad na sebi kako bi ih prevladala.

Nažalost, neki očevi su fizički odsutni zbog zaposlenosti, a svaka država ima drugačije mjere koje poduzima kao podršku za uključivanje očeva u odgoj djece. U nekim zemljama samo majke imaju pravo na roditeljski dopust, a u nekima se pokušava i očeve i majke podjednako uključiti u skrb kroz socijalne politike koje dopuštaju plaćeni roditeljski dopust i očevima.

Osim s pravnim aspektom, korištenje očinskog dopusta je povezano i sa stavovima društva i percipiranjem rodnih uloga unutar poslovne organizacije u kojoj očevi rade. I za Hrvatsku je to još jedan dugotrajni proces na kojem je potrebno raditi kako bismo osvijestili važnost uključivanja očeva u odgoj djeteta od prvog dana života.

preispitajte vlastiti odnos s ocem kroz svoju ulogu oca
FOTO: Shutterstock

Savjeti za očeve

Koliko god bilo lijepo, ponekad zaista nije lako biti tata! Nitko se ne rađa s roditeljskim vještinama nego ih uči, prvenstveno promatranjem vlastitih odnosa s roditeljima, a onda saznavanjem novih informacija u području roditeljstva, iščitavanjem i slušanjem korisnih predavanja, razgovorom s roditeljima koji prolaze kroz određene izazove roditeljstva itd.

Jedno je sigurno – trud i napor su ključni kako biste se mogli aktivno uključiti u život svojeg djeteta, a to će ponekad podrazumijevati odricanje i žrtvu, frustraciju i neuspjeh te brojne druge popratne emocije. Nekoliko kratkih savjeta može biti od koristi brojnim očevima koji se nastoje aktivno uključiti u odgoj svoje djece:

  • kvalitetan, pozitivan, podržavajući i prijateljski odnos sa suprugom i majkom vaše djece je od ključne važnosti za razvoj pozitivnog odnosa s djecom – govorite jedno o drugome s poštovanjem neovisno kakve se nesuglasice nekad pojavile među vama
  • razmišljajte dugoročno o onome što biste kao otac mogli dati svojoj djeci – ako se možda osjećate beskorisnima u nekim trenucima odgoja kada majka ipak preuzme glavnu ulogu (ili odnosi s vršnjacima), razmišljajte o tome što će vaša djeca reći o vama kao ocu za 20 godina, što biste voljeli da misle o vama i kakav biste odnos htjeli ostvariti s njima i sada i u njihovoj odrasloj dobi
  • preispitajte vlastiti odnos s ocem kroz svoju ulogu oca – neovisno o tome koliko je vaš otac bio uključen ili ne, prisutan je u vama i ostavio je nekakav trag, a jako je važno osvijestiti i razumjeti svoje obiteljsko naslijeđe, odnosno koje pozitivne odgojne tehnike možemo uzeti od svojih roditelja, a koje negativne je potrebno mijenjati i ukidati tako da ih ne prenesete na svoju djecu
  • vrijeme za tatu – ako je moguće, dogovorite se za neke dane koji će biti samo za vas i djecu (ne odnosi se na redovite odlaske u škole, čitanje pred spavanje i sl.) u zajedničkim aktivnostima u kojima se najbolje slažete i razgovoru koji će izgraditi kvalitetan odnos povjerenja i prihvaćanja
  • razgovarajte sa svojom djecom – upoznajte ih, dopustite da oni upoznaju vas, podijelite s njima svoja iskustva, igre ili priče iz vašeg djetinjstva, slušajte ih i budite im oslonac u svim situacijama.

Matija, tata dvije djevojčice i dva dječaka, daje najbolji zaključak:

Najvažnija uloga oca u obitelji je ljubiti svoju suprugu i čuvati njihov bračni odnos jer od ljubavi supružnika rastu njihova djeca.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lansford, J. E. (2021). The Importance of Fathers for Child Development. Psychology Today.
  2. Berk, L. E. (2015). Dječja razvojna psihologija. Naklada Slap: Jastrebarsko.
  3. Berk, L. E. (2008). Psihologija cjeloživotnog razvoja. Naklada Slap: Jastrebarsko.
  4. Čudina-Obradović, M. i Obradović, J. (2006). Psihologija braka i obitelji. Golden marketing: Zagreb.
  5. Lamb, M. E. i Tamis-Lemonda, C. S. (2004). The role of the father. The role of the father in child development, 4: 100–105.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu