Depresija u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Depresija-u-trudnoći

Iako trudnoću često definiramo kao predivno vrijeme iščekivanja novoga života, za brojne žene ona predstavlja cijelu mješavinu emocija – od zbunjenosti, straha, stresa pa čak i depresije. Prema nekim američkim istraživanjima, tijekom trudnoće čak 14-23% žena doživi neke simptome depresivnog raspoloženja.

Depresija je poremećaj raspoloženja koji je češći među ženama te pogađa čak 1 od 4 žene u nekom trenutku njihovog života, stoga ne bi trebalo biti iznenađujuće ako neke žene dožive depresivne simptome i tijekom trudnoće.

Međutim, poznato je da se tijekom trudnoće događa bezbroj hormonskih promjena koji uvijek utječu i na samo raspoloženje žene. Upravo zbog toga se i depresija najčešće ne dijagnosticira u trudnoći zato što se pretpostavlja da je u pitanju trenutna neravnoteža hormona.

No, to ne znači da žena ne treba pomoć i podršku. Ranom intervencijom i pružanjem podrške ženama se može pomoći da što kvalitetnije prožive vrijeme trudnoće, što ujedno može utjecati i na lakši porod i kasnije bolje zdravlje djeteta.

Trudnica
Foto: Photosecrets

Depresija u trudnoći

Depresija tijekom trudnoće je poremećaj raspoloženja koji je po svojim simptomima jednak kliničkoj dijagnozi depresije. Osim psihičkih promjena, riječ je i o biološkim promjenama u kojima glavnu ulogu igraju hormoni.

Tijekom trudnoće, tijelo prolazi kroz brojne promjene pa se tako i sustav hormona mijenja i regulira drugačije nego prije trudnoće. Hormonske promjene na ženu uglavnom ne ostavljaju ozbiljne psihičke posljedice osim povremenih naglih promjena raspoloženja, ali ako su popraćene teškim životnim situacijama ili emocijama straha i napetosti zbog porođaja, situacija se može pogoršati te rezultirati depresivnim raspoloženjem tijekom trudnoće.

Kako prepoznati depresiju u trudnoći?

Simptomi depresije tijekom trudnoće uglavnom su isti kao i simptomi depresije koja se javlja u drugim razdobljima života. S obzirom na to da se žena suočava s brojnim promjenama tijekom trudnoće, ponekad nitko ne reagira na njezine znakove pretjerane zabrinutosti oko porođaja, tuge, straha, očaja i bespomoćnosti misleći da je to sve normalno zbog stanja u kojem se nalazi.

Međutim, svaka žena je drugačija i njezin način suočavanja s trudnoćom i neizvjesnim razdobljem koji je ispred nje ovisi o brojnim čimbenicima. Simptomi depresije u trudnoći mogu varirati od gubitka interesa za ugodne aktivnosti i osjećaja bezvrijednosti do gubitka apetita i učestalog umora.

Žene koje zaista imaju poteškoća s depresijom tijekom trudnoće mogu doživljavati neke od sljedećih simptoma:

 • dugotrajna tuga,
 • poteškoće s koncentracijom,
 • nedostatak sna,
 • problemi s nesanicom,
 • gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti,
 • napetost i anksioznost,
 • osjećaj bespomoćnosti i bezvrijednosti,
 • manjak samopoštovanja,
 • promjene u prehrambenim navikama,
 • česte misli o smrti i samoubojstvu.

Trudnice koje imaju probleme s anksioznošću ili koje osjećaju stres zbog dobrobiti djeteta u povećanom su riziku za depresiju tijekom trudnoće.

Zabrinutost
Foto: Photosecrets

Što uzrokuje depresiju u trudnoći?

Osim neurobioloških promjena u tijelu, depresiju u trudnoći mogu izazvati brojne situacije. Ponekad su u pitanju problemi u odnosima s drugima, posebno s ocem djeteta. Ako je u pitanju nejasan odnos između budućih roditelja ili ako otac ne priznaje dijete svojim, žena može imati brojnih psihičkih poteškoća s prihvaćanjem i mijenjanjem takve situacije.

Uz brojne stresne životne događaje, navodi se i obiteljska ili osobna povijest depresije koja može doprinijeti nastanku simptoma. Depresija isto tako može biti ishod u trudnoćama koje su popraćene brojnim komplikacijama (npr. svakodnevne jutarnje mučnine, strogo mirovanje u bolnici i čuvanje trudnoće itd.).

Žene koje su imale problema s neplodnosti ili koje su prethodno doživjele spontani pobačaj također mogu razviti simptome depresije zbog intenzivnog straha i neizvjesnosti vezane uz budućnost. Nadalje, žene koje su bile u prošlosti žrtve zlostavljanja ili koje su tijekom života doživljavale brojne traumatske situacije mogu biti rizična skupina za razvoj depresije u trudnoći.

Šteti li depresija u trudnoći djetetu?

Depresija koja se ne liječi može imati potencijalno opasne rizične posljedice za majku i dijete. Ovakva vrsta poremećaja može dovesti do loših prehrambenih navika, pušenja ili samoozljeđivanja što može uzrokovati prijevremeni porod, nisku porođajnu težinu djeteta i brojne razvojne probleme. Žena koja je depresivna često nema snage niti želje adekvatno se brinuti o sebi i bebi koja se u njoj razvija.

Djeca rođena od majki koje su se borile s depresijom tijekom trudnoće pokazuju u prvim mjesecima života manje aktivnosti i pažnje te više uzrujanosti i nemirnosti. Stoga je pravovremena pomoć i podrška i majkama i bebama od velike koristi.

Pregled
Foto: Photosecrets

Kako se liječi depresija u trudnoći?

S obzirom na to da je dijagnoza depresije u trudnoći otežana brojnim promjenama s kojima se žena suočava, najvažnijim znakom za uzbunu se smatra upravo potražnja pomoći od strane same žene. Naime, ako osjećate da se borite s depresijom i da vam postaje sve teže iz dana u dan, potražite pomoć. Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima i smetnjama te potražite upute za daljnje liječenje.

Najčešće se primjenjuju individualne ili grupne psihoterapije (u obliku grupa za podršku), a one su često najbolja pomoć. Rasprava o sigurnosti i učincima lijekova, tj. antidepresiva, na majku i dijete u trudnoći još uvijek traje. Postoji mnogo zaključaka da postoje dugoročni štetni učinci antidepresiva, a neka istraživanja su pokazala da se određeni lijekovi koji se koriste za liječenje depresije mogu povezati s brojnim problemima kod novorođenčadi (npr. fizičke malformacije, srčani problemi, plućna hipertenzija, niska porođajna težina itd.).

Ako su u pitanju blagi i umjereni simptomi depresije, dovoljne će biti psihoterapije i grupe podrške. No, ako je u pitanju teška depresija, najučinkovitije rješenje su psihoterapije u kombinaciji s lijekovima. Nažalost, u takvim situacijama žene moraju biti svjesne da lijekovi mogu biti rizični za dijete, a još uvijek ne postoji zaključak oko toga postoje li lijekovi koji su sigurni i za majku i za dijete.

No, u ovakvim situacijama se detaljno pregledavaju najmanje štetni rizici stoga je ponekad manji rizik lijek nego pogoršanje simptoma teške depresije. Naravno, o tome svemu odlučuju stručnjaci stoga je važno slušati upute liječnika za prenatalnu skrb i psihičko zdravlje.

Trudnoća
Foto: Photosecrets

Prirodni načini liječenja depresije u trudnoći

Za mnoge poteškoće s kojima se susrećemo lijek imamo u prirodi, samo je važna volja i trud oko vlastite zdravstvene dobrobiti kako bi se učinak osjetio. Naime, u ovakvim situacijama u kojima depresija u trudnoći prijeti rizičnim posljedicama svakako je dobro razmotriti nekoliko jednostavnih metoda (uz psihoterapiju) pomoću kojih možete spriječiti pogoršanje simptoma i držati vaše mentalno zdravlje optimalnim:

 • tjelovježba – fizička aktivnost povećava razinu serotonina i smanjuje razinu kortizola stoga bi majke, uz odobrenje liječnika, trebale posvetiti neko vrijeme laganim i jednostavnim vježbama kojima poboljšavaju raspoloženje; postoje specijalizirane vježbe za trudnice koje su potpuno sigurne, no zbog specifičnosti trudnoće obvezno potražite savjet liječnika prije nego započnete bilo kakvu vrstu vježbanja,
 • adekvatan odmor – osigurajte svome tijelu dovoljno sna kako bi se mogao nositi sa stresom i svakodnevnim izazovima te si pokušajte organizirati svaki dan kako biste se mogli redovito posvetiti aktivnostima koje su vam ugodne i opuštajuće,
 • zdrave prehrambene navike – jedite zdravo i kvalitetno te pokušajte uvijek jesti raznovrsne zdrave namirnice zbog kojih ćete se osjećati fizički i psihički bolje; prehrana bogata kofeinom, šećerom, ugljikohidratima, umjetnim aditivima i nedostatkom proteina mogu dovesti do malaksalosti, mučnina i nezadovoljstva,
 • biljni lijekovi – lijekovi u obliku čajeva ili vitaminskih dodataka mogu pomoći u stabiliziranju raspoloženja, podizanju hormona serotonina i općeg psihičkog zdravlja, no prije konzumiranja bilo kakvih lijekova obvezno potražite savjet i odobrenje liječnika,
 • povjerite se bliskoj osobi – potražite osobu od povjerenja te joj se povjerite oko problema koji vas muče; ponekad nam najbolje može pomoći netko tko će nas samo saslušati i dati nekoliko riječi podrške.
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Bennett, H. A., Einarson, A., Taddio, A., Koren, G. i Einarson, T. R. (2004). Prevalence of depression during pregnancy: systematic review. Obstetrics & Gynecology, 103(4), 698-709.
 2. Black, R. (2019). Depression During Pregnancy: Millennials Suffer More than Previous Generation. Psycom.
 3. Depression In Pregnancy (2015). American Pregnancy Association.

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu