Kako se nositi s gubitkom ljubimca? Može biti jednako težak kao gubitak člana obitelji! Psihologinja donosi savjete

Kako se nositi s gubitkom ljubimca

Gubitak ljubimca je neizbježna i najtužnija postaja s kojom se svaki vlasnik suoči u jednom trenutku. Radi se o opraštanju sa životinjom koja je s jedne strane ovisna o nama, a s druge strane nam donosi sreću, emocionalnu podršku i mir i koja nam je dugi niz godina bila prijatelj. Stoga je sasvim normalno da se kod opraštanja s ljubimcem javljaju različite kompleksne emocije. Najčešće se javlja tuga, ali mogu se javiti i druge emocije, poput ljutnje ili čak krivnje.

Gubitak ljubimca može se odviti kroz duže vrijeme, kada gledate kako se život jednog bića polako gasi, ili može doći iznenada, kao šok. Ponekad je potrebno ljubimca i uspavati kako bi mu se olakšao prelazak u drugi svijet, i taj čin može biti izrazito težak za vlasnike. U svakom slučaju ostanite sa svojim ljubimcem do kraja, koliko god teško bilo, jer vi ste njemu cijeli svijet i vaša prisutnost ga zasigurno umiruje i olakšava odlazak.

Gubitak ljubimca
FOTO: Shutterstock

Kako se nositi s gubitkom ljubimca?

Svatko se sa smrću nosi na jedinstveni način i nema savršenog recepta za ublažavanje tuge koju osjećate. Gubitak ljubimca, kao i gubitak člana obitelji je izrazito težak događaj i dužina žalovanja, kao i način reagiranja na smrt ovise od osobe do osobe.

Vrlo je važno prije svega pobrinuti se za sebe – od osnovnih fizičkih potreba, kao što su prehrana i fizička aktivnost, do socijalnih potreba. Ako imate druge ljubimce, pokušajte zadržati rutinu i dati im adekvatnu pažnju.

Zapamtite da i životinje mogu iskusiti žalovanje uslijed smrti druge životinje.

U nastavku se nalaze neki koraci i savjeti koji vam mogu pomoći u prolaženju kroz težak period života.

1. Priuštite si period žalovanja

Dopustite si iskusiti emocije povezane s ovim događajem – tuga, pa i ljutnja su sasvim normalne emocije i vrlo je važno dopustiti si ekspresiju emocija. Emocije možete izraziti npr. plakanjem ili zapisivanjem onoga što osjećate. Supresija, tj. ignoriranje emocija može samo pogoršati stanje i dovesti do produživanja perioda žalovanja te do narušenog mentalnog zdravlja

Obilježite život svojeg ljubimca
FOTO: Shutterstock

2. Obilježite život svojeg ljubimca

U Hrvatskoj postoji nekoliko opcija za obilježavanje života ljubimca. Tijelo ljubimca možete kremirati i sahraniti u Spomengaju ili zadržati urnu kod kuće. Kremacije na području cijele hrvatske vrše Pet memo i Spomengaj. U znak života vašeg ljubimca možete i posaditi biljku ili donirati novac udruzi za životinje.

3. Osvježite sretna sjećanja

Iako su zadnja sjećanja zasigurno najjače otisnuta u vašem pamćenju trenutno, pokušajte ih izbaciti iz glave. Prizovite sjećanja na najljepše trenutke s vašim ljubimcem – kada vas je nasmijavao do suza, kada ste se mazili i kada ste se igrali zajedno. Sretna sjećanja možete osvježiti kroz fotografije i videozapise ili kroz razgovor s drugim ljudima koji su poznavali i voljeli vašeg ljubimca.

4. Razgovarajte s drugima

Razgovor s drugim ljudima o emocijama koje osjećate može doprinijeti lakšoj ekspresiji i lakšem nošenju s istima. U ovom slučaju važno je razgovarati s ljudima koji imaju ljubimce ili koji mogu razumjeti vašu perspektivu i gubitak kroz koji prolazite. Ne dopustite da osobe koje nikad nisu iskusile povezanost sa životinjom negiraju ili umanjuju vaše osjećaje.

Gubitak ljubimca može biti jednako težak kao gubitak člana obitelji
FOTO: Shutterstock

5. Dopustite si ljubav ponovno

Nakon nekog vremena pružit će se prilika ili ćete si postaviti pitanje je li vrijeme za novog ljubimca. Kada se osjetite spremno, novi ljubimac može unijeti novu radost u vaš život i pomoći umanjivanju boli i praznine koju osjećate.

Zapamtite da novi ljubimac ne znači da ste svojeg starog mezimca zaboravili ili zamijenili novim – dapače, zahvaljujući ljubavi koju ste proživjeli s njim, spremni ste na još jedan odnos. Na kraju krajeva, kao što se vi nadate da vašeg ljubimca negdje “iza duge” i izvan našeg dosega čuvaju vaši voljeni ljudi, tako se i on zasigurno nada da će novi ljubimac čuvati vas.

Imajte na umu da gubitak ljubimca može biti jednako težak kao gubitak člana obitelji i vaši osjećaji su sasvim normalni i legitimni.

Ako se ne možete nositi sa smrću svojeg ljubimca, potražite pomoć kod obiteljskog liječnika ili psihologa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu