Imate ljetnu depresiju? Evo kako izaći iz nje

Imate ljetnu depresiju Evo kako izaći iz nje

Ljeto je sezona velikih vrućina i školskih praznika, gdje vas vaša djeca neprestano podsjećaju na svoju dosadu. Nije li ljeto zamišljeno da bude zabavno i opuštajuće? Ne ako patite od ljetne depresije.

Prema Ianu A. Cooku, dr. med., direktoru Programa za istraživanje depresije na UCLA, ljetna depresija može proizaći iz bioloških uzroka ili jedinstvenog stresa tijekom sezone.

Jedan izazov je očekivanje uživanja u ljetu. Dok se drugi čine sretnim plivajući ili izležavajući se, vi biste se mogli osjećati jadno.

Evo što trebate znati o ljetnoj depresiji i kako njome upravljati.

Razumijevanje ljetne depresije

Razlozi za ljetnu depresiju su sljedeći.

Ljetni SAD

Sezonski afektivni poremećaj (SAD) obično se javlja zimi, ali oko 10 % oboljelih od SAD-a doživljava ga ljeti. To je češće u ekvatorijalnim zemljama poput Indije. Simptomi uključuju gubitak apetita, probleme sa spavanjem, gubitak težine i tjeskobu.

Poremećeni rasporedi

Pouzdane rutine mogu pomoći u upravljanju depresijom, ali ljeto remeti te rutine. Dok je škola već gotova, roditelji moraju zabavljati djecu, a praznici mogu utjecati na posao, spavanje i prehrambene navike.

Problemi s izgledom tijela

Vruće vrijeme i minimalna odjeća mogu uzrokovati to da ljudi postanu svjesniji izgleda svojeg tijela, što dovodi do društvenog povlačenja ako imate lošu sliku o sebi.

Financijske brige

Ljeto može biti skupo zbog godišnjih odmora i troškova čuvanja djece, što pogoršava financijski stres.

Vrućina

Dok neki vole vrućinu, drugi je ne mogu podnijeti, što dovodi do zatvaranja u zatvorenom prostoru i nezdravih navika, a sve to može pogoršati depresiju.

Savjeti za suočavanje s ljetnom depresijom
FOTO: Shutterstock

Savjeti za suočavanje s ljetnom depresijom

Evo savjeta kako se nositi s ljetnom depresijom.

Potražite pomoć

Ako se osjećate depresivno, potražite pomoć terapeuta ili liječnika.

Ignoriranje depresije može dovesti do dugotrajnijih problema.

Planirajte unaprijed

Budući da je ljetna depresija predvidljiva, planirajte unaprijed. Razmislite o tome kako upravljati stresom, poput organiziranja ljetnih aktivnosti za djecu ili planiranja radnih pauza.

Održavajte san

Pobrinite se da spavate dovoljno unatoč ljetnim aktivnostima, jer nedostatak sna može izazvati depresiju.

Redovito vježbajte

Ostanite aktivni, čak i ako je vruće. Vježbajte u hladnijim dijelovima dana ili u zatvorenom prostoru kako biste lakše kontrolirali depresiju.

Umjerena dijeta i fitness

Izbjegavajte ekstremne režime dijete ili vježbanja. Razumna prehrana i umjerena tjelovježba održiviji su i manje je vjerojatno da će izazvati stres.

Zaštitite se od obaveza

Ako ste preopterećeni, preskočite tradicionalne događaje poput organiziranja velikih roštilja. Zamolite nekog drugog da preuzme kako biste smanjili stres.

Razmislite o uzrocima

Ako se ljetna depresija ponavlja, razmislite je li povezana s prošlim traumatičnim događajima. Rješavanje ovih asocijacija može pomoći u prekidu začaranog kruga.

Prilagodite lijekove

Ako uzimate lijekove za depresiju, a ljeto pogoršava vaše simptome, razgovarajte sa svojim liječnikom o prilagođavanju doze sezonski.

Mudro planirajte odmor

Pobrinite se da vaši planovi za odmor budu istinski opuštajući, a ne samo obveze. Razmotrite alternative kao što su višestruki kratki odmori ili boravak.

Ne uspoređujte se s drugima

Izbjegavajte uspoređivati ​​svoje osjećaje s drugima. Usredotočite se na upravljanje okidačima i prevladavanje depresije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pulge, M. (2024). Summer SAD: 11 Ways to Chase Away the Warm-Weather BluesEveryday Health.
  2. Morgan Griffin, R. (2023). Tips for Summer DepressionWebMD.
  3. Borges, A. (2019). 7 Tips for Anyone Who Gets Depressed in the Summer. SELF.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu