Capgrasov sindrom: Kada bližnji postanu stranci! Psihologinja otkriva sve o psihijatrijskom poremećaju koji često dolazi uz shizofreniju

Capgrasov sindrom

Capgrasov sindrom (eng. Capgras syndrome) je rijedak psihijatrijski poremećaj uslijed kojeg osoba pogrešno identificira svoje bližnje kao strance. Oboljeli imaju deluzije da su njihovi partneri, prijatelji ili druge bliske osobe zamijenjene identičnim dvojnikom, tj. uljezom.

Pojava ovakvih deluzija izrazito je teška i uznemirujuća za osobu s deluzijama, ali i za osobu na koju su deluzije projicirane.

Ova bolest pripada skupini sumanutih sindroma pogrešnog prepoznavanja, a ime je dobila prema psihijatru Josephu Capgrasu koji ju je opisao početkom 20. stoljeća. Može se javiti u akutnom, prolaznom ili kroničnom obliku te se često dijagnosticira zajedno sa shizofrenijom.

U nastavku saznajte više o uzrocima, simptomima i liječenju ovog poremećaja.

Capgrasov sindrom - simptomi
FOTO: Shutterstock

Capgrasov sindrom – simptomi

Glavna karakteristika ovog poremećaja je deluzija da je osoba, obično netko u bliskom srodstvu, zamijenjen varalicom ili uljezom. To znači da npr. za partnera smatraju da je zamijenjen varalicom koji izgleda gotovo identično kao njihov partner, ali se u psihološkom smislu ne radi o istoj osobi. Deluzija je najčešće usmjerena prema osobi s kojom imaju blisku emocionalnu vezu.

Osim paranoidnih deluzija, mogu se javiti i drugi simptomi, kao što su:

Capgrasov sindrom utječe izrazito negativno na oboljelu osobu i često im onemogućava normalno funkcioniranje u društvu. Osim toga, predstavlja težak teret za odnos između oboljele osobe i osobe koju percipiraju kao uljeza.

Capgrasov sindrom - uzroci
FOTO: Shutterstock

Capgrasov sindrom – uzroci

Nije u potpunosti jasno zašto se Capgrasov sindrom javlja, ali utvrđeno je da se često se javlja uslijed promjena na mozgu. Istraživanja se još uvijek provode kako bi se utvrdilo kakve promjene na mozgu dovode do istog. Neke od moždanih promjena koje mogu dovesti do razvoja Capgrasovog sindroma su atrofija, lezije i ozljede.

Capgrasov sindrom povezan je s nekoliko drugih poremećaja i bolesti, među kojima su:

To znači da se ovaj poremećaj može javiti u sklopu drugih navedenih bolesti ili te bolesti mogu biti katalizatori za pojavu Capgrasovog sindroma.

Capgrasov sindrom - dijagnoza i liječenje
FOTO: Shutterstock

Capgrasov sindrom – dijagnoza i liječenje

Capgrasov sindrom je rijedak psihijatrijski poremećaj, stoga ne postoji utvrđeni način dijagnosticiranja. Dijagnozu postavlja psihijatar nakon psihijatrijske evaluacije, a pomoć liječnika najčešće traže bližnji oboljele osobe.

Liječenje se najčešće odvija u obliku psihofarmakološkog liječenja, što znači da se koristi kombinacija psihoterapije i farmakološke terapije. Najčešće se primjenjuje kombinacija kognitivno-bihevioralne terapije i antipsihotika. Capgrasov sindrom često je simptom druge bolesti, kao što je paranoidna shizofrenija, te se u takvim slučajevima liječenje fokusira na primarni poremećaj.

Briga za osobu s Capgras sindromom može biti izrazito teška, pogotovo ako brigu o oboljeloj osobi vodi osoba koja je percipirana kao uljez.

Izrazito je važno potražiti liječničku pomoć za osobe oboljele od ovog poremećaja, ali podršku mogu potražiti i njegovatelji.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Josephs, K. A. (2007). Capgras syndrome and its relationship to neurodegenerative disease. Archives of Neurology, 64(12): 1762–1766.
  2. Edelstyn, N. M. J., i Oyebode, F. (1999). A review of the phenomenology and cognitive neuropsychological origins of the Capgras syndrome. International Journal of Geriatric Psychiatry, 14(1): 48–59.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu