Blue Monday: Pandemija i potresi ostavili su duboke psihološke posljedice, ajmo razgovarati o depresiji i prevenciji siucida

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest

Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje organiziraju akciju širenja svijesti o problemu depresije na ovogodišnji “Plavi ponedjeljak” (engl. Blue Monday), kao navodni “najdepresivniji dan u godini”.

Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, u ponedjeljak 16. siječnja od 12 do 14 sati.

Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije. Volonteri udruge dijelit će im poklone koje su za ovu prigodu donirali sponzori. Ukupno će biti podijeljeno 500 poklon paketa. Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida
FOTO: Shutterstock

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavili su duboke psihološke posljedice, što u velikoj mjeri može dovesti do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva.

Pročitajte članak “Moždana magla, depresija, rizik od demencije: Psihologinja otkriva što je COVID-19 učinio s našim mentalnim zdravljem“.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć.

Svim suicidalnim osobama preporučuje se broj Centra za krizna stanja i prevenciju suicida 01/237-6470 (radi 0 – 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.
Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavili su duboke psihološke posljedice
FOTO: Shutterstock

Ako imate ove simptome, potražite pomoć

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano:

Kako bi se postavila dijagnoza depresije, ti simptomi trebaju trajati najmanje dva tjedna.

Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje svakako savjetuju građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Životna linija i Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje.

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu