3 razloga zašto se odrasla djeca loše odnose prema vama

Narušen odnos između odraslog djeteta i roditelja

Portal Psychology Today nedavno je prenio priču o Emmi, koja se zatekla kako sjedi u svojoj sobi iz djetinjstva, okružena relikvijama jednostavnijih vremena, a ipak se bori sa složenim emocijama prema svojim roditeljima kao odrasla osoba.

Napetost između njih stvarala se godinama, bila je to kulminacija različitih stavova, neriješenih sukoba i neispunjenih očekivanja.

Narušen odnos između odraslog djeteta i roditelja

Osjećajući se neshvaćenom, Emma se borila uskladiti svoje težnje s vizijom svojih roditelja o tome kako bi njezin život trebao izgledati. Unatoč pokušajima da se premosti jaz, komunikacija je često izostajala, što je dovodilo do eskalacije svađa i emocionalne udaljenosti. Međutim, ispod površine je tinjala čežnja za vezom i prihvaćanjem.

Roditelji koji doživljavaju slične probleme sa svojom odraslom djecom suočavaju se s toboganom emocija, od tuge do frustracije. Pitajući se zašto se njihova djeca ponašaju loše prema njima, bore se s krivnjom i željom za razumijevanjem.

Tri glavna razloga zašto se odrasla djeca loše odnose prema vama

Psiholog Jeffrey Bernstein otkriva tri ključna razloga zbog kojih se odrasla djeca odnose prema vama s nepoštovanjem.

1. Bili ste kritični i omalovažavajući

Roditelji koji često kritiziraju ili odbacuju osjećaje ili postignuća svojeg odraslog djeteta mogu mu nanijeti emocionalnu štetu, uzrokujući da se ono osjeća nedostatnim i nevrijednim. Uporno kritiziranje i poništavanje mogu potaknuti osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti kod djeteta, što može dovesti do ogorčenosti i ljutnje.

Štoviše, korištenje krivnje, srama ili manipulativnih taktika za kontrolu ponašanja odraslog djeteta može pogoršati napetost u vezi. Nepoštivanje njihovih granica i neovisnosti može dodatno otuđiti odraslo dijete jer ono ne može izbjeći utjecaj ili kontrolu roditelja.

Empatija, razumijevanje i pozitivno potkrepljenje ključni su za njegovanje zdravog odnosa s vašim odraslim djetetom.

Neki roditelji mogu pogrešno vjerovati da moraju zadržati kontrolu nad životima svoje odrasle djece
FOTO: Shutterstock

2. Niste priznali da su odrasli

Kako djeca prelaze u odraslu dob, roditelji se mogu boriti s prilagodbom od uloge njegovatelja do toga da svoje dijete prepoznaju kao neovisnu odraslu osobu.

Ova poteškoća može proizaći iz raznih čimbenika, uključujući nostalgiju za mladošću njihove djece, prirodnu sklonost da ih se zaštiti i brine za njih te izazov prilagodbe novoj dinamici u kojoj je dijete samodostatnije.

Neki roditelji mogu pogrešno vjerovati da moraju zadržati kontrolu nad životima svoje odrasle djece, što dovodi do poteškoća u odricanju te kontrole kako njihova djeca sazrijevaju. Nerealna očekivanja i nedostatak razumijevanja njihove razine odgovornosti i neovisnosti mogu dodatno zakomplicirati stvari.

Učinkovita komunikacija, međusobno poštovanje i priznavanje autonomije vašeg odraslog djeteta ključni su.

3. Zaglibili ste u neriješenim, emocionalno opterećujućim napetostima

Emocionalna napetost između roditelja i odrasle djece može potjecati iz različitih izvora, kao što su različite vrijednosti, sukobi oko prošlih događaja ili borbe za prilagodbu i promjenu uloga i dinamike. Ove neriješene emocije često se manifestiraju kao stres, tjeskoba i napetosti u odnosima za obje strane.

Stvari se kompliciraju zato što djeca sazrijevaju i uspostavljaju vlastiti identitet, mogu razviti vrijednosti ili uvjerenja koja su u suprotnosti s onima njihovih roditelja, što dovodi do neslaganja i napetosti.

Osim toga, neriješeni sukobi ili traume iz prošlosti mogu se ponovno pojaviti kasnije u životu, pridonoseći napetosti između roditelja i odrasle djece.

Loši komunikacijski obrasci mogu pogoršati ove probleme, dovodeći do nesporazuma i bolnih rasprava.

Rješavanje napetih emocija sa svojim odraslim djetetom zahtijeva davanje prioriteta pozitivnoj komunikaciji, empatiji i razumijevanju. Nastojte sudjelovati u otvorenom i iskrenom dijalogu, aktivno slušajte brige vašeg djeteta i potrudite se razumjeti njegovu perspektivu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bernstein, J. (2024). Why Your Adult Child Is Mean to You. Psychology Today.

Ocijenite članak

4.25 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu