Električni romobili: Praktičko prijevozno sredstvo ili opasnost za druge? Evo koje su njihove prednosti i mane te na što trebate pripaziti

Električni romobili

Električni romobili brzo su postali popularan način gradskog prijevoza jer nude praktičnu i ekološki prihvatljivu alternativu automobilima i javnom prijevozu.

Omogućuju učinkovit način kretanja prometnim gradskim ulicama, posebno na kratkim udaljenostima. Međutim, širenje električnih romobila izazvalo je zabrinutost zbog njihovog utjecaja na zdravlje i sigurnost korisnika, kao i potencijalnih opasnosti za pješake i druge sudionike u prometu.

U nastavku ćemo istražiti utjecaj električnih romobila na zdravlje i sigurnost, kako za vozače, tako i za ljude oko njih.

utjecaj električnih romobila na zdravlje i sigurnost
FOTO: Shutterstock

Električni romobili – prednosti

Vožnja električnim romobilom, iako nije fizički zahtjevna kao vožnja bicikla, ipak pruža određenu razinu tjelesne aktivnosti jer može aktivirati trbušne mišiće i noge te poboljšati ravnotežu, zbog čega može predstavljati vježbu niskog intenziteta i utjecaja na zglobove. Ovo može biti osobito korisno za one koji traže opciju lagane tjelovježbe kao dio svoje dnevne rutine.

Osim fizičke dobrobiti, odabirom električnih romobila umjesto tradicionalnih vozila na gorivo korisnici doprinose smanjenju onečišćenja zraka, što može imati pozitivan učinak na zdravlje dišnog sustava za sve u blizini.

Pročitajte članak “Ispušni plinovi ostavljaju teške posljedice: Imamo popis najmanje i najviše štetnih vrsta prijevoza za zdravlje i okoliš“.

Putovanje na posao električnim romobilom može biti manje stresno od vožnje u zagušenom prometu ili vožnje prepunim javnim prijevozom. Ovo smanjenje razine stresa može pridonijeti boljim rezultatima mentalnog zdravlja korisnika električnog romobila.

Električni romobili također pružaju pristupačan način prijevoza pojedincima koji možda nemaju pristup automobilu ili imaju poteškoća s hodanjem na velikim udaljenostima. To može poboljšati njihovu sposobnost da se uključe u dnevne aktivnosti i društvene interakcije.

Imajte na umu da električni romobil možete preklopiti i jednostavno ga nositi u ruci. Također, možete ga i puniti gdje god postoji izvor električne energije, zbog čega je idealan ako njime putujete na posao.

električni romobil možete preklopiti i jednostavno ga nositi u ruci
FOTO: Shutterstock

Električni romobili – zdravstvene posljedice

Električni romobili, kao i svaki drugi način prijevoza, nose rizik od nesreća. Vozači mogu doživjeti padove, sudare ili čak nesreće u kojima sudjeluju druga vozila i pješaci. Ti incidenti mogu dovesti do niza ozljeda, – od manjih ogrebotina i modrica do težih ozljeda poput prijeloma ili traume glave.

Mnogi korisnici električnih romobila uz to ne nose odgovarajuću zaštitnu opremu, poput kacige. Ovaj propust značajno povećava rizik od ozljeda glave u slučaju nesreće.

Prevelika ovisnost o električnim romobilima za svakodnevni prijevoz može dovesti i do smanjenja ukupne tjelesne aktivnosti. To može rezultirati pogoršanjem kardiovaskularnog zdravlja, tonusa mišića i gustoće kostiju tijekom vremena.

No, ono što najviše brine mnoge sudionike u prometu, odnosno jedna od najznačajnijih briga oko električnih romobila je njihov utjecaj na sigurnost pješaka.

Neodgovorna vožnja, poput prebrze vožnje po nogostupima ili ignoriranja prometnih propisa, može predstavljati opasnost za pješake.
Električni romobili, kao i svaki drugi način prijevoza, nose rizik od nesreća
FOTO: Shutterstock

Dakle, električni romobili nude niz prednosti, uključujući povećanu tjelesnu aktivnost, smanjeno onečišćenje zraka i poboljšanu mobilnost za mnoge korisnike. Međutim, njihovo korištenje podrazumijeva određene rizike, posebno u pogledu nesreća i ozljeda.

Kako bi se iskoristile zdravstvene prednosti, a potencijalne opasnosti svele na najmanju moguću mjeru, korisnici moraju usvojiti navike odgovorne vožnje i uvijek dati prednost sigurnosti. To uključuje nošenje odgovarajuće sigurnosne opreme, poštivanje prometnih propisa i brigu o pješacima.

Električne romobile možete pronaći u raznim fizičkim i internetskim trgovinama s digitalnom ili sportskom opremom, a cijene im se kreću 300 – 5.000 eura, ovisno o kvaliteti romobila.

U konačnici, električni romobili mogu biti praktično prijevozno sredstvo za mnoge pojedince, ali njihovoj upotrebi treba pristupiti pažljivo i odgovorno, kako bi se osigurala dobrobit vozača i šire zajednice.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu