Znanstvenici na tragu točne identifikacije osoba s dugim COVID-om! Ovaj ključan faktor mogao bi se koristiti u dijagnozi

Znanstvenici na tragu točne identifikacije osoba s dugim COVID-om

Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da osobe koje su dugo bolovale od COVID-a pokazuju specifične biološke markere u krvi. Istraživači sugeriraju da ovo otkriće označava značajan korak prema razvoju krvnih testova koji mogu točno identificirati osobe s dugim COVID-om, čime se olakšava provedba ciljanih tretmana.

David Putrino, dr. sc., glavni autor i profesor rehabilitacije i ljudskih performansi, kao i direktor Centra za istraživanje sposobnosti u zdravstvenom sustavu Icahn Mount Sinai, izrazio je optimizam, izjavivši da ovo predstavlja ključni napredak u uspostavi pouzdanog i vjerodostojnog protokola testiranja krvi za dugi COVID.

osobe koje su dugo bolovale od COVID-a pokazuju specifične biološke markere u krvi
FOTO: Shutterstock

Istraživanje na 270 osoba

Ispitujući uzorke krvi približno 270 osoba između siječnja 2021. i lipnja 2022., istraživači s Icahn School of Medicine na Mount Sinai i Yale School of Medicine uključili su pojedince koji nikada nisu bili zaraženi COVID-om, one koji su se potpuno oporavili od infekcije i one koji još uvijek pokazuju simptome najmanje četiri mjeseca nakon infekcije.

Koristeći tehnike strojnog učenja, istraživački su timovi postigli stopu točnosti od 96 % u razlikovanju pojedinaca s i bez dugotrajnog COVID-a, na temelju različitih karakteristika pronađenih u uzorcima krvi, navodi se u priopćenju za javnost s Mount Sinai.

Među identificiranim markerima, osobe s dugim COVID-om pokazale su nepravilnu aktivnost T stanica i smanjenu razinu kortizola, hormona ključnog za budnost.

Ovo otkriće moglo bi objasniti uobičajeni umor koji doživljavaju oni koji dugo imaju COVID-19, kako izvještava NBC News.

otprilike jedan od pet Amerikanaca koji su se zarazili COVID-om i dalje ima dugu bolest COVID-a
FOTO: Shutterstock

COVID može aktivirati mononukleozu

Putrino je primijetio da je ovo otkriće jedan od najznačajnijih čimbenika koji razlikuje pojedince s dugim COVID-om od onih bez istog. Osim toga, studija je otkrila da dugi COVID može izazvati reaktivaciju “uspavanih” virusa, uključujući Epstein-Barr i mononukleozu.

Ove krvne pretrage imaju potencijal omogućiti liječnicima da osmisle prilagođene tretmane za pojedince koji prijavljuju široku lepezu dugotrajnih simptoma COVID-a, naglasio je Putrino, istovremeno priznajući da je liječenje dugotrajnog COVID-a složen pothvat, s obzirom na njegov utjecaj na sustave poput imunološke i hormonalne regulacije.

Prema CDC-u, otprilike jedan od pet Amerikanaca koji su se zarazili COVID-om i dalje ima dugu bolest COVID-a, sa simptomima koji variraju od umora, kognitivnih poteškoća i vrtoglavice do gastrointestinalnih problema i gubitka mirisa i okusa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu