Izbjegava li nova varijanta COVID-a naš imunitet? Izazvala je zabrinutost kod znanstvenika, a evo što je otkriveno

COVID varijanta BA.2.86 ne posjeduje povećanu sposobnost izbjegavanja zaštite koju pružaju cjepiva protiv COVID-a ili imuniteta od prethodne infekcije

Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da nova visokomutirana COVID varijanta BA.2.86 ne posjeduje povećanu sposobnost izbjegavanja zaštite koju pružaju cjepiva protiv COVID-a ili imuniteta od prethodne infekcije. Ova varijanta, koju karakterizira brzo globalno širenje i brojne mutacije, izazvala je zabrinutost da bi se mogla ponašati drugačije od ranijih verzija virusa, što bi ga moglo učiniti opasnijim.

Međutim, eksperimenti koje su provela dva tima američkih znanstvenika otkrili su da su antitijela nastala cijepljenjem protiv COVID-a ili prethodnim infekcijama učinkovita u prepoznavanju i borbi protiv varijante BA.2.86.

Zapravo, ova zaštita može čak biti bolja od odgovora protutijela protiv drugih trenutno cirkulirajućih sojeva virusa.

Studije su pokazale da su pojedinci koji su bili zaraženi prethodnom XBB-verzijom virusa u posljednjih šest mjeseci pokazali najjače imunološke odgovore na BA.2.86. To sugerira da BA.2.86 nije značajno teže neutralizirati nakon infekcije XBB-om (podvarijantom omikrona).

antitijela nastala cijepljenjem protiv COVID-a ili prethodnim infekcijama učinkovita su u prepoznavanju i borbi protiv varijante BA.2.86
FOTO: Shutterstock

Dolazi novo cjepivo protiv BA.2.86

Bivši COVID koordinator Bijele kuće Ashish Jha, MD, MPH, naglasio je na društvenim medijima da BA.2.86 vjerojatno neće predstavljati veliku prepreku neutralizaciji nakon infekcije XBB-om. To implicira da bi nadolazeće cjepivo protiv COVID-a, za koje se očekuje da će biti dostupno sredinom rujna, trebalo ponuditi snažnu zaštitu od BA.2.86.

Slično godišnjem cjepivu protiv gripe, strategija za nova cjepiva protiv COVID-a je formuliranje nove verzije svake godine za ciljane sojeve za koje se očekuje da će prevladavati. Ažurirano cjepivo protiv COVID-a osmišljeno je za zaštitu od soja XBB, poznatog kao XBB.1.5.

Dok je CDC izvijestio da je BA.2.86 otkriven u četiri američke države, bilo kod pojedinaca ili u otpadnim vodama, i dalje je toliko neuobičajen da još nije klasificiran kao poseban soj. Prevladavajući sojevi virusa trenutno su sve podvarijante omikrona, pri čemu EG.5 čini 21,5 % slučajeva, FL.1.5.1 14,5 % slučajeva, a nekoliko XBB sojeva predstavlja 8 – 9 % svaki. FL.1.5.1, rekombinacija dvaju sojeva virusa XBB, može više zabrinjavati od BA.2.86 jer je pokazao sposobnost izbjegavanja imuniteta u laboratorijskim testovima.

Dr. Dan Barouch, koji je vodio jedan od laboratorija uključenih u nedavna testiranja, istaknuo je da bi soj FL.1.5.1 zapravo mogao biti od većeg značaja da nije bilo velike pozornosti na BA.2.86. Od lipnja je zabilježen porast teških slučajeva COVID-a, što je rezultiralo porastom broja hospitalizacija. Otprilike 15.000 ljudi bilo je hospitalizirano u tjednu koji je završio 19. kolovoza, najnoviji su dostupni podaci CDC-a. Broj smrtnih slučajeva porastao je s oko 500 tjedno od lipnja na više od 600 u prvom tjednu kolovoza. Unatoč tome, te su brojke i dalje znatno niže nego tijekom vrhunca pandemije.

Posljednje ažuriranje CDC-ove procjene rizika od COVID-a na BA.2.86 navodi da 97 % pojedinaca u SAD-u posjeduje antitijela iz prethodne infekcije, cijepljenja ili oboje, što će vjerojatno ponuditi zaštitu od teških slučajeva COVID-19.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu