Pola milijuna hrvatskih građana ima ovu bolest! Početkom prosinca predstavit će se prvi nacrt Nacionalnog programa

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, KOPB-a i pneumonije Hrvatski savez dijabetičkih udruga održao je javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja šećera, tlaka, indeksa tjelesne mase te spirometrije.

Mjerenje šećera
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, voditeljica kampanje “Reagiram i preveniram“, je pritom istaknula:

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti, što je doista velik broj. Posebice je alarmantno to što velik broj ni ne zna da u sebi nosi ovu bolest, koju najčešće zovemo tihom ubojicom, jer nema prepoznatljive simptome. Naime, prema posljednjem istraživanju Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), kod čak dvije od tri osobe pri postavljanju dijagnoze šećerne bolesti ustanovljeno je da već imaju neku od komplikacija dijabetesa. I to je nešto što zbog čega moramo hitno reagirati kako bismo to promijenili.

Zbog sve većeg broja oboljelih od ove kronične nezarazne bolesti izrađen je plan Nacionalnog programa za šećernu bolest za koji se stručnjaci nadaju kako će ubrzo biti i usvojen.

Prof. dr. sc. Dario Rahelić
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

“80 % pregledanih ima odgovarajuće rizike za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti!”

Prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK-a Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri Hrvatskom liječničkom zboru, je poručio:

Početkom prosinca ćemo predstaviti prvi nacrt plana Nacionalnog programa. Taj Nacionalni program napokon će rezultirati ranim otkrivanjem šećerne bolesti. Odnosno, biti će usmjeren na prevenciju, kao i na rano otkrivanje i liječenje bolesti. Na taj ćemo način probati smanjiti i spriječiti kronične komplikacije koje doista čine velik financijski teret za zdravstveni sustav, ali utječu i na obitelj oboljelog, kao i na kvalitetu života.

Upravo je pri kraju i pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda.

Doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., spec. javnog zdravstva i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a, je rekao:

Gotovo 80 % pregledanih ima odgovarajuće rizike za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Tu spada i šećerna bolest. Tako da će u sklopu Nacionalnog programa preventivnih zdravstvenih pregleda, između ostalog, biti i pregled glukoze u krvi i HB1C. Vjerujemo da će to pridonijeti smanjenju učestalosti ili barem ranom otkrivanju šećerne bolesti.
11 % odrasle populacije boluje od KOPB-a
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Ivana Portolan Pajić, dr. med., univ. mag. sanit. publ., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam, je naglasila:

Ministarstvo zdravstva snažno podržava preventivne aktivnosti, a jedna od njih je i uvođenje preventivnih programa radi otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti. Kada su u pitanju šećerna bolest, kardiovaskularna bolest i plućni bolesnici, onda moramo naglasiti da je danas potrebno cijepiti se protiv gripe i pneumokokne bolesti, jer se upravo u toj skupini bolesnika očekuju veće komplikacije. Oni su 10 puta više izloženi mogućnosti srčanog udara kada je u pitanju gripa. Jer, gripa i pneumokok doista za ovu skupinu bolesnika mogu završiti i fatalno.

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, je dodala:

Potrebno je kontinuirano promovirati zdrave stilove života i promicati zdravo življenje, s ciljem podizanja svjesnosti o šećernoj bolesti i ukazivanja na važnost prevencije i redovite samokontrole i kontrole, ali i osvještavanja građana o problematici šećerne bolesti, bolesti modernog doba, koja ima izrazito nepovoljan trend porasta broja oboljelih osoba u posljednjih nekoliko desetljeća.
Hrvatski savez dijabetičkih udruga održao je javnozdravstvenu akciju
FOTO: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

11 % odrasle populacije boluje od KOPB-a

Sezona je respiratornih bolesti pa stručnjaci pozivaju osobe s kroničnim nezaraznim bolestima na veći oprez. Prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist pri Klinici za plućne bolesti KBC-a Zagreb, je izjavila:

Plućne bolesti su jedna od najčešćih bolesti u populaciji, a najčešće su astma, KOPB, upala pluća, kao i karcinom pluća. Procijenjuje se da negdje oko 11 % odrasle populacije boluje od KOPB-a. No, mnogi bolesnici ne znaju da imaju tu bolest. Naime, pušenje je jedan od najznačajnijih faktora pa često oboljeli prve simptome KOPB-a pripisuju pušenju. Kako smo u sezoni respiratornih bolesti, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac nedavno je krenulo i cijepljenje protiv pneumokoka koji uzrokuje tešku upalu pluća, a to se cjepivo upravo preporučuje osobama s KOPB-om.

Javnozdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram” već drugu godinu zaredom educira i poziva građane na prevenciju, a to je da se na vrijeme cijepe i zaštite od respiratornih bolesti. Gripa ili pneumokok, koji uzrokuje tešku upalu pluća, za osobe koje su u povećanom riziku, mogu dovesti do neželjenih zdravstvenih posljedica.

Ovogodišnji slogan povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se službeno obilježava 14. studenog, jest “Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor”.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu