Pet mitova o norovirusu u koje trebate prestati vjerovati
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Iznenadna pojava mučnine, povraćanja, proljeva, grčeva u želucu, blage povišene temperature i bolova u tijelu često se pogrešno smatra “želučanom gripom“. No, ovo stanje nema veze s influencom. Norovirus, koji zahvaća probavni sustav, potpuno se razlikuje od gripe, koja je respiratorna infekcija.
Ova zabluda jedna je od mnogih koje prate norovirus – izrazito zarazan virus koji trenutno kruži.
Što je norovirus?
Iako se naziva “želučanom gripom”, norovirus nije vrsta gripe. To je poseban virus koji se brzo širi kontaktom.
Ovaj porast naglašava važnost prevencije, poput pranja ruku, pravilnog rukovanja hranom i ostajanja kod kuće kada ste bolesni.
Razjasnimo neke uobičajene mitove o norovirusu.
Mit #1: Norovirus nije ozbiljan
Norovirus svake godine zarazi između 19 – 21 milijun Amerikanaca, a gotovo 500.000 njih završi na hitnoj pomoći.
Zbog brzine širenja, norovirus je dobio nadimak “Ferrari u svijetu virusa“. Simptomi se razvijaju unutar 12 – 48 sati nakon izlaganja, a do trenutka kada shvatite da ste zaraženi, vjerojatno ste već zarazili druge.
Iako se virus može javiti kod svakoga, posebno su ugroženi mala djeca, starije osobe i ljudi s oslabljenim imunitetom jer kod njih infekcija može biti ozbiljnija i dugotrajnija.
Mit #2: Norovirus je samo trovanje hranom
Iako konzumiranje kontaminirane hrane ili pića može izazvati infekciju, to nije glavni izvor širenja.
Norovirus uzrokuje 58 % svih bolesti koje se prenose hranom u SAD-u, prema CDC-u. No, za razliku od pravog trovanja hranom, ovdje bolest ne dolazi od toksina u hrani. Umjesto toga, hrana se kontaminira mikroskopskim česticama fekalija ili povraćanja koje sadrže virus. To se često događa zbog lošeg pranja ruku ili kontaminirane vode.
Virus se još lakše širi kontaktom među ljudima. Norovirusne čestice mogu preživjeti na površinama tjednima, a samo nekoliko njih dovoljno je da izazove infekciju.
Mit #3: Nakon prestanka simptoma više niste zarazni
Iako se osjećate bolje, i dalje možete biti zarazni do mjesec dana. Većina ljudi se oporavi u roku 2 – 3 dana, ali virus može ostati u probavnom sustavu tjednima i izlaziti kroz stolicu. Ovaj produženi period zaraznosti ključan je razlog zašto se virus tako brzo širi.
CDC preporučuje ostanak kod kuće barem 48 sati nakon prestanka simptoma te izbjegavanje pripreme hrane za druge tijekom tog razdoblja.
Mit #4: Korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke štiti vas od norovirusa
Sredstva na bazi alkohola nisu učinkovita protiv norovirusa. Protiv norovirusa djeluju samo izbjeljivač i toplina.
Za dezinfekciju površina koristite proizvode s izbjeljivačem, nosite jednokratne rukavice i perite zaraženo rublje na visokim temperaturama. Ruke perite sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, osobito nakon čišćenja.
Sirova hrana, poput salata i školjaka, također može predstavljati rizik. Kuhanje hrane na temperaturi iznad 63 °C uništava virus, stoga je temeljita priprema ključna.
Mit #5: Lijekovi mogu liječiti norovirus
Ne postoje učinkoviti lijekovi protiv norovirusa. Budući da je riječ o virusu, antibiotici ne djeluju. Iako su potrebni antivirusni lijekovi, razvoj onog koji bi bio učinkovit protiv svih sojeva norovirusa iznimno je izazovan.
Istraživanja su u tijeku, ali zbog kratkog trajanja infekcije i malog broja znanstvenika koji rade na ovom području, napredak je spor. Ipak, stručnjaci vjeruju da će se rješenje naći.
Pročitajte i ove članke:
- Hara nova varijanta norovirusa! Evo koji su simptomi
- Želučana viroza: Koji su simptomi i kako se liječi?
- VIDEO Koristite sušila za ruke u javnim WC-ima? Ovo bi vas moglo natjerati da promijenite tu praksu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Što jede Donald Trump? Stručnjaci se čude što je još živ
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Koenig, D. (2025). Norovirus Myths You Should Stop Believing. WebMD.
- Norovirus 2025: Stomach bug myths and facts. (2025). University of Rochester Medical Center.