Ova vrsta treninga može biti korisna za osobe s dijabetesom!

dijabetes i vježbanje

Ilene Raymond Rush je za portal WebMD progovorila o neočekivanom utjecaju dizanja utega na njezino upravljanje dijabetesom i sliku tijela.

Unatoč vegetarijanskoj prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, pridržavanju lijekova, praćenju šećera u krvi i redovitim kardio vježbama, otkrila je da je dizanje utega najvažniji čimbenik njezina napretka.

Dosljedan trening snage ne samo da može sniziti razinu šećera u krvi, već i povećati osjetljivost na inzulin i pružiti razne zdravstvene prednosti, kao što su jačanje srca, smanjenje abdominalne masnoće i poboljšanje gustoće kostiju.

Međutim, postoje razmatranja za osobe s dijabetesom, budući da teško dizanje utega može privremeno povisiti razinu šećera u krvi zbog skokova adrenalina.

Preporučljivo je pratiti šećer u krvi prije i nakon treninga te se posavjetovati s liječnikom kako bi se prilagodili lijekovi ili prehrana ako je potrebno, posebno kod onih s komplikacijama povezanim s dijabetesom.

trening snage može sniziti razinu šećera u krvi
FOTO: Shutterstock

Savjeti za dijabetičare

Rješavajući uobičajene probleme, Rush uvjerava žene da dizanje utega neće dovesti do pretjerane glomaznosti mišića, osobito bez razine testosterona kao kod muškaraca. Umjesto toga, ono nudi zategnute mišiće i zdravstvene prednosti koje nadmašuju estetske brige.

Evo njezinih savjeta.

Pridružite se online tečaju ili potražite osobnog trenera

Naučiti dizati utege nije teško, ali pravilna forma je ključna. Srećom, postoji širok izbor YouTube videozapisa koji mogu pokazati sve, od zaštite koljena kada radite čučnjeve do toga kako angažirati svoje mišiće trupa. Većina teretana nudi početne tečajeve dizanja utega ili čak nekoliko besplatnih uvodnih sesija “jedan na jedan” s osobnim trenerom.

Uzmite si vremena

Pretjerano opterećenje ili izvođenje previše ponavljanja prerano može dovesti do bolnih mišića ili čak ozbiljne ozljede. Krenite polako i podsjetite se da ste u tome na duge staze.

Provjerite razinu šećera

Kao što je navedeno, postoji rizik od povišene razine šećera kada trenirate. Bilježenje šećera prije, poslije i tijekom treninga (osobito kada počinjete ili uvodite dodatnu težinu) može vas upozoriti na probleme. Imajte pri ruci tablete glukoze ili međuobrok s visokim udjelom ugljikohidrata i, kao i kod svake aktivnosti koja uključuje napor, ostanite dobro hidrirani.

Ne komplicirajte

Za dizanje utega potrebni su mekana prostirka i opterećenje. To može značiti ručnik za plažu ili prostirku za jogu.

Kupovni utezi nisu potrebni – mogu biti dovoljni konzervirani proizvodi ili prazne plastične boce napunjene pijeskom. Drška metle može biti dobar uteg za vježbanje.

Mijenjajte rutinu i opremu

Ako ste trenirali na spravama u teretani, pokušajte sa slobodnim utezima. Ili obrnuto. Za žene – zapamtite da je većina sprava za utege veličine za muškarce, a slobodne utege može biti lakše prilagoditi vašim potrebama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu