Oticanje nogu – prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi za oticanje nogu

Oticanje nogu je prilično česta zdravstvena tegoba koja nastaje zbog zadržavanja tekućine u organizmu što ima kao posljedicu teži protok krvi i povećan tlak u venama te širenje krvnih žila na visokim temperaturama.

Tekućina se može nakupljati zbog bezazlenijih razloga kao što su: dugotrajno sjedenje ili stajanje, toplo vrijeme, pretjerana konzumacija soli, uzimanje određenih lijekova, itd. Međutim, uzrok oticanja nogu ponekad može biti i ozbiljniji zdravstveni problem: šećerna bolest, preeklampsija (povišen krvni tlak u trudnoći), bolest bubrega, zatajenje srca, itd.

Više o oticanju nogu u trudnoći pročitajte ovdje.

S obzirom na to da su uzroci oticanja nogu različiti, svakako je potrebno otići na liječnički pregled kako bi se utvrdilo u čemu je problem i pristupilo prikladnom liječenju. Hitnu pomoć trebate potražiti ako uz otečene noge osjećate bol u prsima, vrtoglavicu, nedostatak zraka i/ili opću slabost, imate povišen krvni tlak i/ili ste u drugom stanju.

Više o uzrocima otečenih nogu pročitajte ovdje.

Otečene noge – prirodni lijek

Ako je ipak u pitanju jednostavniji razlog, oticanje bi trebalo splasnuti samo od sebe. Želite li si u tome pomoći i ubrzati taj proces, pripremili smo za vas nekoliko preporuka kako da ublažite otečenost nogu.

Pijte više vode

Čini se kontraintuitivno, ali više tekućine zapravo pomaže da se smanji oticanje nogu. Kad pijete puno vode, olakšavate uklanjanje soli iz organizma te tijelo ne zadržava tekućinu.

Osim vode, također se preporučuje piti i diuretike – namirnice i napitke koji pomažu izbaciti suvišnu tekućinu i štetne tvari iz tijela.

Više o prirodnim diureticima pročitajte ovdje.

Smanjite unos soli (natrija)

Logičan sljedeći savjet bi bio da pripazite koliko soli konzumirate i pokušate dodatno ograničiti njezin unos kako biste spriječili nakupljanje tekućine.

Više o smanjivanju unosa soli pročitajte ovdje.

Pojačajte unos kalija

Banane i kalij
Foto: Pexels

Nedostatak kalija u tijelu utječe na zadržavanje tekućine te može uzrokovati porast krvnog tlaka. Neke od namirnica bogate kalijem koje možete konzumirati su: banane, rajčice, naranče, krumpiri, mlijeko, itd.

Više o namirnicama bogatima kalijem pročitajte ovdje.

Držite noge na povišenom položaju

Kada se odmarate ili spavate, stavite jastuk(e) pod noge i, ako je moguće, neka vam noge budu na povišenom položaju u odnosu na srce (Trendelenburgov ili autotransfuzijski položaj). To bi trebalo smanjiti otečenost vezanu uz zadržavanje tekućine.

Više o transfuzijskom položaju pročitajte ovdje.

Masirajte noge

Prirodni lijek za oticanje nogu može biti i dobra masaža nogu. Nebitno masirate li ih sami ili vam ih netko drugi masira (mada je ovo drugo ljepše :)), razbit ćete nakupljenu tekućinu u nogama i lakše se opustiti, a istovremeno ćete smanjiti oticanje.

Više o čarima dobre masaže pročitajte ovdje.

Nabavite si kompresijske čarape

Kompresijske čarape su specijaliziran dio odjeće izrađen od elastičnog i čvrstog materijala, a služe tome da stvore pritisak na noge, gležnjeve i stopala kako bi se krv usmjerila prema tijelu. Dakle, koriste se kako bi spriječile različite bolesti vena, ali i zadržavanje tekućine u stanicama.

Više o kompresijskim čarapama pročitajte ovdje.

Napravite si kupku s gorkom soli

Prirodni lijek za otečene noge je i kupka s epsomskom ili gorkom soli koja je puna magnezija te djeluje umirujuće – smanjuje otečenost, opušta stopala i gležnjeve te potiče cirkulaciju jer pomaže u organizam uvesti magnezij čiji nedostatak uzrokuje bolove i grčeve u mišićima.

Više o gorkoj soli pročitajte ovdje.

Krećite se

Kretanje
Foto: Pexels

Ako su vam noge otečene jer dugo sjedite ili stojite, pokušajte se svakih sat vremena barem nakratko prošetati. Kad putujete negdje, potrudite se mijenjati položaj i raditi stanke od vožnje.

Više o dobrobitima kretanja pročitajte ovdje.

Smanjite tjelesnu težinu

Pretilost može oslabiti cirkulaciju što može dovesti do oticanja nogu i gležnjeva. To pak može uzrokovati bol pri hodanju što dovodi do sjedilačkog načina života. Ovaj začarani krug možete prekinuti tako da sastavite i držite se prikladnog plana zdrave prehrane, ali i kretanjem na određenu fizičku aktivnost.

Više o zdravom mršavljenju pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Cadman, B. (2018). Why are my feet swollen? Medical News Today.
  2. Herndon, J. (2018). 10 Home Remedies for Swollen Feet. Healthline.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu