Charaka Samhita: Tekst o zdravlju na kojem počiva ayurveda

Charaka Samhita

Charaka Samhita je jedan od najstarijih sanskrtskih tekstova o indijskoj tradicionalnoj medicini poznatoj kao ayurveda. Dvije najvažnije drevne medicinske rasprave o ayurvedi pripisuju se Charaki, liječniku, i Susruthi, kirurgu.

Charaka Samhita se prvenstveno temelji na internoj medicini, dok Susrutha Samhita predstavlja temelj kirurgije. Sastavljene su tijekom zlatnog doba Indije, davno prije početka kršćanske ere.

Ponekad nazivan “ocem medicine”, Charaka je bio kašmirski mudrac koji je sabrao drevnu mudrost  hinduističke alternativne medicine koja se i danas prakticira.

Charaka Samhita se bavi osnovama ayurvede koja je znanost (veda) o životu (ayur), anatomskom građom i fiziologijom ljudskog tijela, različitim etiološkim uzročnicima, znakovima i simptomima raznih bolesti, metodama pregleda bolesnika, liječenjem i prognozom.

Ayurvedska medicina primjer je dobro organiziranog sustava tradicionalne zdravstvene zaštite, kako preventivne, tako i kurativne, koja se naširoko prakticira u Indiji.

Iza sebe ima dugu tradiciju koja je nastala prije više od 4.000 godina. Naše razumijevanje ayurvede i njezinih učenja dolazi izravno iz Charaka Samhite.

Tekst nije samo fascinantan izvor drevnih medicinskih praksi, on je također koristan izvor informacija o ekološkim, društvenim i ekonomskim elementima drevne Indije.

Povijest Charaka Samhite

Charaka Samhita je dragulj praktične mudrosti i do danas je ostao najcjenjenije autoritativno djelo o ayurvedi. Fokusirana je na iscjeljivanje tijela, uma i duše pacijenta na minimalno invazivan način. 

Napisana je na sanskrtu u poetskom formatu, u tisućama sutri (stihova) u rukopisu. U davnim vremenima ovaj je format pomagao studentima ove znanosti da upamte sutre.

Vjeruje se da je učitelj, Punarvasu Atreya, imao sedam učenika – Agnivesa, Charaka, Bhela, Jatukarna, Parasara, Harita i Ksharapaani. Svaki je napisao svoju samhitu ili tekst, a za Agnivesu se kaže da je imala najbolju verziju jer je bila jedinstvena po dubini i sadržaju.

Kasnije pročišćena i komentirana od strane Charake, postala je poznata kao Charaka Samhita.

Na početku same Samhite Charaka piše:

Ayurveda je ono što se bavi dobrim, lošim, sretnim i nesretnim životom, njegovim promicateljima i ne-promicateljima, mjerom i prirodom – umom, jastvom i tijelom – ovo troje čini tronožac na što živi svijet stoji.

Navodi da “temelj zdravog života nije asketizam i izbjegavanje, već uživanje i uvažavanje svih dobrih stvari života – primjereno i umjereno.”

ayurvedska medicina
FOTO: Shutterstock

Osam odjeljaka Charaka Samhite

Charaka Samhita je podijeljena u 120 poglavlja i osam posebnih odjeljaka (Sthana).

  1. Sutra Sthana (30 poglavlja) – vodič o temeljnoj filozofiji i vjerovanjima ayurvede, vodič o prevenciji kroz zdrav život te potrebni pristup liječenju.
  2. Nidana Sthana (osam poglavlja) – osam primarnih bolesti i njihovi uzroci.
  3. Vimana Sthana (osam poglavlja) – obuka liječnika, etika medicinske prakse, patologija, dijeta i prehrana, okus lijekova.
  4. Sharira Sthana (osam poglavlja) – embriologija i anatomija ljudskog tijela (s odjeljkom o drugim živim bićima).
  5. Indriya Sthana (12 poglavlja) – dijagnoza i prognoza, uglavnom temeljena na senzornom odgovoru pacijenta.
  6. Chikitsa Sthana (30 poglavlja) – lijekovi i specijalizirane metode liječenja.
  7. Kalpa Sthana (12 poglavlja) – metode pripreme lijekova za točno liječenje, farmacija, doziranje lijekova, znakovi njihove zlouporabe i postupanje s otrovima.
  8. Siddhi Sthana (12 poglavlja) – opći zdravstveni savjeti, znakovi izlječenja, higijena i zdraviji život.

Drevni tekstovi etičkog kodeksa za liječnike i medicinske sestre

Charaka Samhita je bila među najranijim tekstovima koji postavljaju etički kodeks za liječnike i medicinske sestre, pripisujući “moralni, kao i znanstveni autoritet iscjelitelju”.

Tekst navodi da postoje četiri važna dijela medicinske prakse – pacijent, liječnik, medicinska sestra i lijekovi. Sva četiri su neophodna za oporavak i povratak zdravlju, stoji u tekstu.

Liječnik daje znanje i koordinira liječenje, on je taj koji može “svjetiljkom znanja istraživati mračnu unutrašnjost tijela”. U tekstu se ističe da znanju medicinske znanosti nema kraja i liječnik mora stalno učiti i posvetiti se tome. Trebao bi raspravljati o svojim nalazima i pitanjima s drugim liječnicima jer “kada netko razgovara s drugim koji posjeduje znanje iste znanosti, takav razgovor dovodi do povećanja znanja i sreće”.

Liječnik mora izražavati radost i podršku prema onima koji mogu odgovoriti na liječenje, majstorski izbjegavati i štedjeti vrijeme u slučajevima kada pacijent boluje od neizlječive bolesti, a pritom biti suosjećajan prema svima.

Medicinska sestra mora biti obrazovana, vješta u pripremanju formulacija i doziranja, suosjećajna prema svima i čista.

Pacijent je odgovoran biti pozitivan, imati sposobnost opisati kako se osjeća, zapamtiti i s poštovanjem slijediti upute liječnika.

Charaka Samhita – prehrana i dijeta

Charaka Samhita posvećuje određena poglavlja dijetetici, navodeći da je zdrava prehrana neophodna za dobro zdravlje i sprječavanje bolesti, dok je nezdrava hrana važan uzrok bolesti, tjelesne i mentalne.

Šest okusa su slatki, kiseli, slani, ljuti, gorki i trpki. Pravilnom upotrebom hrane tijelo. Nepravilno korišteni (višak ili manjak) dovode do provokacije Doša (doshe).

Doše su tri – Vata, Pitta i Kapha. Kada su u svojem normalnom stanju, one su korisne za tijelo. Kada, međutim, postanu neorganizirane, pogađaju tijelo raznim bolestima.

Uistinu, tijelo je rezultat hrane - navodi Charaka Samhita.

Charaka Samhita raspravlja o spolnim bolestima
FOTO: Guliver image

Seksualno zdravlje

Charaka Samhita raspravlja o spolnim bolestima, kao i o liječenju seksualnih disfunkcija i muževnosti. Mnogi stihovi odnose se i na žensko seksualno zdravlje.

U tekstu se naglašavaju metode čišćenja tijela, ponašanje, određene kombinacije biljaka i minerala te prehrana za promicanje spolnog zdravlja.

Tekst naglašava da su pretilost i životni stil bez tjelovježbe povezani sa seksualnim disfunkcijama, posvećujući tome mnoge stihove.

Drevna ljekarna

Brojna poglavlja u Charaka Samhiti posvećena su identificiranju i klasificiranju sjemenki, korijenja, cvijeća, voća, stabljika, aromatičnog lišća, kora različitih stabala, biljnih sokova, planinskog bilja, životinjskih proizvoda, različitih vrsta meda, kamenja, soli i dr.

U tekstu su također opisani brojni recepti, s detaljima kako se pojedina formulacija treba pripremiti i kod kojih se zdravstvenih stanja preporučuje koristiti.

Ayurveda nudi bogat i sveobuhvatan pogled na zdravlje, a njezina holistička mudrost stječe sve veću popularnost kao alternativa i nadopuna modernoj medicini.

To i ne čudi jer je ayurveda jedan od najstarijih kontinuirano prakticiranih sustava zdravstvene skrbi na svijetu.

Ona je prenosila svoju tisućljećnu uspješnu medicinsku praksu i korisna iskustva našim precima, a svoju bezvremensku mudrost nastavit će još dugo prenositi i generacijama koje su ispred nas.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Charaka Samhita: A Brief Introduction. (2012). Peppertrail by Ammini Ramachandran.
  2. Charaka Samhita. Wikipedia.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu