Sladić – ljekovita svojstva i uporaba
- 6 komentara
- 6 min čitanja
Sladić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Naziv sladić dolazi od latinskog imena Glycyrrhiza glabra. Druga imena za ovu vrlo ljekovitu i popularnu biljku su: slatki korijen, gospino bilje, slatki bagrem i slatko drvo.
Sladić u prosjeku raste do jednog metra visine, a obilježavaju ga duguljasti cvjetovi ljubičaste boje i jajasti, kratko ušiljeni listovi. Plod sladića je gola ili bodljikava mahuna.
U sladiću je pronađeno na stotine ljekovitih supstanci kao što su flavonoidi i fitoestrogeni. Aktivna tvar u sladiću je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera, a po svojem iznimno slatkom korijenu, sladić je poznat diljem svijeta.
Glicirizin ima brojne ljekovite učinke što čini sladić jednom od vrjednijih biljaka za liječenje mnogih oboljenja kao što su: astma, depresija, kronični umor, virusne i gljivične infekcije, bolesti jetre, tuberkuloza, artritis i mnoge druge. Sladić za hormone predstavlja blagoslov majke prirode.
Ima brojne antidepresivne sastojke te je time dobra zamjena za gospinu travu. Smatra se i da zbog djelovanja na hormon kortizol pojačava otpornost na stres, zbog toga ga je dobro koristiti tijekom teških fizičkih i psihičkih napora.
Sladić – gdje raste?
Sladić je rasprostranjen od istočnog Sredozemlja pa sve do jugozapadne Azije. Sladić se danas uzgaja u mnogim dijelovima svijeta.
U svim drevnim kulturama se sladić koristio kao lijek. Grci su sladić koristili za liječenje čira na želucu. U Rimu se sladić koristio kao lijek protiv ćelavosti. Istočni svijet sladić pamti kao biljku koja smiruje kašalj te pomaže kod bolesti jetre i drugih probavnih tegoba. Drevni Egipćani su također koristili sladić čemu svjedoče i zalihe sladića pronađene u grobnici kralja Tuta.
Sladić većinom raste pored rijeka, točnije na glinovitom i pjeskovitom tlu te u grmlju i šikarama.
Sladić – uzgoj
Sladić se razmnožava dijeljenjem podanaka ili sjemenom. Podanci se horizontalno polažu u tlo i to u proljeće. Sladić se uzgaja u dreniranom prostoru, u dubokom tlu na prostoru koji je obasjan sunčevom svjetlosti.
Sladiću odgovaraju slabo kisela tla koja su bogata dušikom te nisu pretjerano vlažna. Korijen se vadi u jesen u vrijeme cvatnje ili onda kada su se stabljike osušile.
Sastav sladića
Najvažniji sastojak sladića je glicirizin koji je zastupljen od 5 – 20%. Glicirizin je 50 puta slađi od šećera. U čistom obliku elementi se mogu teško izolirati. Korijen sladića sadrži više od 20 flavonskih heterozida, odnosno glikozida.
Bitno je spomenuti da sadrži i steroide analogne ACTH koji potiču lučenje hormona kore nadbubrežne žlijezde.
Sladić je vrlo kvalitetan izvor vitamina B1, B2, B3, B5 te vitamina E. Osim toga bogat je mineralima kao što su: fosfor, kalcij, željezo, magnezij, kalij, selen, silicij i cink. Fitonutrijenti koji se kriju u ovom vitaminsko mineralnom bogatstvu su: beta karoten, glicirizin, glabridin, timol, fenol te drugi.
Sladić kao lijek
U suvremenoj medicini je sladić neko vrijeme bio gotovo potpuno zaboravljen, ali se krajem dvadesetog stoljeća počinje ponovno intenzivno koristiti. Korijen sladića iznimno je ljekovit, a ističe se po svojem pozitivnom djelovanju u liječenju:
- tegoba koja karakteriziraju perimenopauzu i menopauzu;
- depresivnog raspoloženja i tegoba uzrokovanih depresijom;
- bolova u mišićima i zglobovima;
- alopecije i općenito bilo koje vrste ispadanja kose;
- akni te ima preventivno djelovanje;
- bolesti srca i krvnih žila;
- tegoba dišnog sustava;
- bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija;
- ima protuupalno djelovanje;
- alergija, ali djeluje i preventivno;
- umora te podizanju razine energije;
- oslabljenog imunološkog sustava.
Ipak, potrebno je napomenuti da svakako trebate pripaziti da korijen sladića u pripravcima ne konzumirate više i duže od propisanog jer može doći do ozbiljnih posljedica.
Prije konzumacije obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.
Sladić i menopauza
Sladić je gotovo omiljeni ženski pripravak kada su u pitanju nemilosrdni simptomi menopauze. Pripravci sladića smanjuju noćno znojenje i valunge što ženama u menopauzi omogućava normalan san te neometanu radnu funkciju tijekom sljedećeg dana.
Znanstvenici vjeruju kako sladić zapravo oponaša estrogen čija razina za vrijeme menopauze opada.
Sladić – liječenje čira
Sladić je siguran za upotrebu u umjerenim količinama, ako se pripravlja kao čaj, preporučljivo je konzumirati otprilike tri šalice dnevno. Dugotrajna uporaba ili uzimanje prekomjernih količina sladića mogu izazvati nuspojave kao što su glavobolja, letargija i povišeni krvni tlak.
Pripravci na osnovi sladića mogu se nabaviti u trgovinama zdrave hrane, a ako imate čir, oni su najbolji način liječenja sladićem. Ako ga želite uzimati povremeno, kao prevenciju protiv čira, kada kuhate čaj, u njega dodajte malo sladića.
Sladić kao lijek za ćelavost
Sladić sadrži sastojak koji sprječava pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron. Od njega možete napraviti šampon za sprječavanje opadanja kose tako što ćete sladić dodati u šampon za kosu kojeg inače koristite.
Sladić pomaže kod menopauze i PMS-a
Istraživanja su pokazala kako sladić imitira učinak estrogena i progesterona te tako ublažava simptome menopauze. Korijen sladića također se preporučuje ženama kako bi ublažile simptome PMS-a.
Sladić i bolesti jetre
Istraživanja su pokazala kako sladić povećava proizvodnju interferona što objašnjava jedinstvenu sposobnost ove biljke da brani jetru od štetnih toksina.
Sladić je vrlo djelotvoran lijek, a lista bolesti koje liječi je duga. Može se pripremiti na brojne načine, a za razliku od većine gorkih i bezukusnih biljaka, sladić pruža ukusan i slatkast okus.
Čaj od sladića
Čaj od sladića se priprema natapanjem suhog korijena sladića. Prije upotrebe ovog čaja uvijek se konzultirajte s liječnikom jer čaj od sladića nije namijenjen svima.
Velik broj ljudi korijen sladića upotrebljava za zaustavljanje kašlja te liječenje prehlade, gripe i upale grla. Kod upale grla možete cuclati komadić sirovog sladića.
Priprema čaja:
Čaj od korijena sladića se koristi već desetljećima, a oduvijek je bio poznat kao čaj protiv kašlja iako su se s vremenom otkrila brojna druga ljekovita svojstva ovog čaja. Priprema čaja od korijena sladića je jako jednostavna i brza:
- Čaj se spravlja od oko 3 grama korijena sladića.
- Korijen se namoči u 1,5 decilitara hladne vode.
- Zatim se zagrije do vrenja, ukloni s vatre i ostavi 10 do 15 minuta.
Nakon što se ocijedi, pije se svježe pripremljen dva do tri puta dnevno.
Čaj od sladića nemojte piti više od tjedan dana. Čaj od sladića (ako se konzumira više nego je preporučeno) može izazvati potencijalno opasne posljedice za zdravlje.
Nikako ne smijete pretjerati s dozom sladića (većom od 50 grama) zato što može doći do smanjenja kalija i povećanja natrija u krvi. Preporučena dnevna doza sladića je 6 grama. Sve više od toga može rezultirati oteklinama na nogama i rukama, a ponekad čak i aritmijom srca.
Trudnice nipošto ne smiju piti ovaj čaj, a ne smiju niti konzumirati proizvode koji se sastoje od sladića. Korijen sladića može utjecati na porast krvnog tlaka te uzrokovati srčani udar kod osoba koje imaju problema s visokim krvnim tlakom.
Više informacija možete pročitati u članku “Čaj od sladića – ljekovita svojstva i priprema”
Sladić – tinktura
Tinkturu od sladića možete potražiti u svim specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane. Pronaći se može i u ljekarnama.
Sladić smanjuje stres te ga je dobro koristiti također tijekom teških fizičkih i psihičkih napora.
Pomaže kod ulkusa želuca i dvanaesnika, želučane kiseline i čira na želucu.
Također se koristi i za ublažavanje simptoma PMS-a.
Način primjene: Popijte tri puta dnevno po 20 kapi razblaženo u 1 dl vod, svakako pročota
“““1prije upotrebe posvjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom te proči
Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života. Pogodno za vegetarijance. Koristiti samo u razrijeđenom obliku prema uputi.
Upozorenja: Ne preporučuje se uzimanje duže od 4 tjedna u kontinuitetu. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se osobama s poremećajem kardiovaskularnog sustava, trudnicama i dojiljama.
Velik broj osoba ne voli konzumirati čajeve niti tinkture te se odlučuju za tablete od sladića koje se većinom mogu pronaći u ljekarnama.
Sladić bomboni – kako napraviti?
Želite se razveseliti prirodnim bombonima, a ne onima koje ste kupili u trgovini – imamo radosnu vijest. Recept je tu. Sve je spremno. Jeste li i vi?
Potrebni sastojci:
- 1 šalica melase,
- 1 žlica brašna,
- 1 žlica sušenog korijena anisa,
- 1 žlica mljevenog korijena sladića.
Priprema slatkiša:
Najprije zagrijte melasu, a potom dodajte sladić i anis.
Pripazite na omjer brašna (umiješajte ga dovoljno) kako biste tijesto mogli oblikovati.
Bombone možete napraviti u raznim oblicima.