Varivo od poriluka i ječma – ekstra kremozno

Varivo od poriluka i ječma

Poriluk i ječam se vole, a kad su zajedno u varivu, onda miluju nepce. Ne znam bih li trebala išta na to dodati, osim recepta, no, za one koji vole malo više znati, podijelit ću i jedan mali trik koji jako često koristim u varivima. Dio povrća pretvorim u pastu, izblendam ili samim dinstanjem karameliziram. Na taj način dobijem ekstra kremoznost, a kako dio povrća dodam kasnije, imam i što zagristi. 🙂

Ovako sam to iskombinirala u receptu za varivo od poriluka i ječma.

Sastojci za varivo od poriluka i ječma
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 100 g ječma
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 rajčica ili 1 jušna žlica koncentrata rajčice
  • 1 mrkva
  • pola glavice češnjaka
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • pola jušne žlice miso paste ili 2 jušne žlice soja umaka
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • sol
  • papar.

Po želji:

Varivo od poriluka i ječma
FOTO: Mare

Priprema

  1. Ječam potopite toplom vodom i ostavite oko dva sata da nabubri. Poriluk očistite i narežite. Polovicu svega koristit ćete odmah, a ostatak kasnije.
  2. Na maslinovom ulju dobro prodinstajte poriluk, češnjak, naribanu mrkvicu i nasjeckanu rajčicu (ili koncentrat rajčice) koje ste odmah posolili, a tijekom dinstanja podlili s vinom.
  3. Kad se povrće skoro karameliziralo (dobilo smeđe-zlatnu boju), umiješajte miso pasu ili sojin umak te kukuruzni škrob. Podlijte s malo temeljca te dodajte nabubreni ječam i ostatak poriluka.
  4. Ulijte preostali temeljac i ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-ak minuta.
  5. Pri serviranju po želji dodajte svježi kopar i bučine sjemenke koje kratko prepržite na bučinom ulju, uz prstohvat soli. Kad počnu pucketati i nabubre, gotove su.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu