Rižin papir: Recepti, kalorije, kako se koristi i gdje ga kupiti

Kako se koristi rižin papir

Rižin papir postao je sastavni dio moderne kuhinje te ga sve češće koriste zaljubljenici u kuhanje, ali bez profesionalnog iskustva.

Rižin papir je napravljen od brašna i vode, vrlo je tanak, gotovo proziran. Najviše se koristi u azijskoj kuhinji, ali često služi i kao varijacija na temu za lagane ili inovativne recepte.

Njegova najveća prednost je svestranost, budući da se može koristiti za svježe, pržene ili pečene zalogaje, a njegov neutralan okus čini ga podložnim raznim kombinacijama začina i okusa.

Vijetnamska i tajlandska kuhinja koriste rižin papir za izradu proljetnih rolica, a danas se koristi i kao zamjena za tortilje i u dekorativne svrhe. Ako želite isprobati rižin papir, recepti u nastavku mogli bi vas zanimati.

Rižin papir – gdje kupiti?

Rižin papir se danas proširio van specijaliziranih trgovina poput onih s azijskim namirnicama ili tzv. zdrave hrane pa ga možemo pronaći u većim trgovinama, a često i u sklopu azijskih tjedana i ponude unutar pojedinih trgovačkih lanaca.

Rižin papir – kalorije

Rižin papir je siromašan proteinima i mastima, a najveći postotak njegovog sastava čine ugljikohidrati. Jedan list promjera 20 cm sadrži oko 35 kalorija, što je znatno manje kalorija u odnosu na tortilju koja broji oko 180 kalorija.

Njegova niskokalorijska vrijednost jedan je od razloga zašto ga često koriste i osobe koje žele smršaviti ili paze na unos kalorija.

Rižin papir - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Kako se koristi rižin papir?

Rižin papir dolazi zapakiran baš kao i tortilje, tvrd je i lomljiv, ali priprema je jednostavna. Potrebno ga je namočiti u mlaku vodu svega nekoliko sekundi kako bi omekšao i postao savitljiv.

Slijedi punjenje rižinog papira odabranim sastojcima, a zatim rolanje u obliku rolica ili pak u obliku paketića. Ako se odlučite za prženje, ulje treba biti vruće.

Rolice se peku dok ne postanu zlatne i hrskave.

Rižin papir – recepti

Slijedi nekoliko recepata s rižinim papirom.

Proljetne rolice

Naravno, najpoznatije jelo, najčešće kao predjelo, su proljetne rolice.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije pripremite sve sastojke za punjenje rolica tako da narežete povrće te skuhate kozice i pripremite začine.
  2. Rižin papir namočite nekoliko sekundi u vodi, a zatim punite smjesom od kozica, povrća i začina te zarolajte.
  3. Poslužite rolice uz umak od soje ili kikirikija.
Rižin papir - kalorije
FOTO: Shutterstock

Pržene rolice s mljevenim mesom

Ako više volite meso i prženo, onda je ovaj jednostavan recept za proljetne rolice za vas. Postupak je lagan, a trebate tek nekoliko sastojaka.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke za punjenje, povrće, meso i začine, sjedinite u smjesu.
  2. Rižin papir namočite nekoliko sekundi, potom ga stavite na suhu krpu, punite smjesom i zarolajte.
  3. Pržite rolice u dubokom ulju dok ne postanu zlatne.
  4. Poslužite ih uz željeni umak.
Rižin papir - recepti
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanske rolice iz pećnice

Ako ne želite jesti prženo, a opet želite uživati u hrani, pećnica je uvijek dobra alternativa.

Sastojci:
  • 8 listova rižinog papira
  • 1 tikvica (narezana na tanke trakice)
  • 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
  • 1 paprika (narezana na trakice)
  • 1 tofu (narezan na štapiće)
  • sezamovo ulje
  • soja sos.
Priprema
  1. Pripremite sve sastojke za punjenje.
  2. Namočite rižin papir nekoliko sekundi, potom ga punite smjesom i zarolajte.
  3. Posložite rolice na lim za pečenje i premažite sezamovim uljem.
  4. Pecite rolice 15 minuta na 200 °C.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu