Rižin papir: Recepti, kalorije, kako se koristi i gdje ga kupiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
 
					
				Rižin papir postao je sastavni dio moderne kuhinje te ga sve češće koriste zaljubljenici u kuhanje, ali bez profesionalnog iskustva.
Rižin papir je napravljen od brašna i vode, vrlo je tanak, gotovo proziran. Najviše se koristi u azijskoj kuhinji, ali često služi i kao varijacija na temu za lagane ili inovativne recepte.
Njegova najveća prednost je svestranost, budući da se može koristiti za svježe, pržene ili pečene zalogaje, a njegov neutralan okus čini ga podložnim raznim kombinacijama začina i okusa.
Vijetnamska i tajlandska kuhinja koriste rižin papir za izradu proljetnih rolica, a danas se koristi i kao zamjena za tortilje i u dekorativne svrhe. Ako želite isprobati rižin papir, recepti u nastavku mogli bi vas zanimati.
Rižin papir – gdje kupiti?
Rižin papir se danas proširio van specijaliziranih trgovina poput onih s azijskim namirnicama ili tzv. zdrave hrane pa ga možemo pronaći u većim trgovinama, a često i u sklopu azijskih tjedana i ponude unutar pojedinih trgovačkih lanaca.
Rižin papir – kalorije
Rižin papir je siromašan proteinima i mastima, a najveći postotak njegovog sastava čine ugljikohidrati. Jedan list promjera 20 cm sadrži oko 35 kalorija, što je znatno manje kalorija u odnosu na tortilju koja broji oko 180 kalorija.
Njegova niskokalorijska vrijednost jedan je od razloga zašto ga često koriste i osobe koje žele smršaviti ili paze na unos kalorija.

Kako se koristi rižin papir?
Rižin papir dolazi zapakiran baš kao i tortilje, tvrd je i lomljiv, ali priprema je jednostavna. Potrebno ga je namočiti u mlaku vodu svega nekoliko sekundi kako bi omekšao i postao savitljiv.
Slijedi punjenje rižinog papira odabranim sastojcima, a zatim rolanje u obliku rolica ili pak u obliku paketića. Ako se odlučite za prženje, ulje treba biti vruće.
Rižin papir – recepti
Slijedi nekoliko recepata s rižinim papirom.
Proljetne rolice
Naravno, najpoznatije jelo, najčešće kao predjelo, su proljetne rolice.
Sastojci:
- 8 listova rižinog papira
- 1 krastavac (narezan na trakice)
- 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
- 1 crvena paprika (narezana na tanke trakice)
- listovi salate
- svježa menta
- kuhane kozice.
Priprema
- Najprije pripremite sve sastojke za punjenje rolica tako da narežete povrće te skuhate kozice i pripremite začine.
- Rižin papir namočite nekoliko sekundi u vodi, a zatim punite smjesom od kozica, povrća i začina te zarolajte.
- Poslužite rolice uz umak od soje ili kikirikija.

Pržene rolice s mljevenim mesom
Ako više volite meso i prženo, onda je ovaj jednostavan recept za proljetne rolice za vas. Postupak je lagan, a trebate tek nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 10 listova rižinog papira
- 200 g mljevenog mesa
- 1 ribana mrkva
- pola glavice sjeckanog kupusa
- đumbir
- češnjak
- soja sos.
Priprema
- Sve sastojke za punjenje, povrće, meso i začine, sjedinite u smjesu.
- Rižin papir namočite nekoliko sekundi, potom ga stavite na suhu krpu, punite smjesom i zarolajte.
- Pržite rolice u dubokom ulju dok ne postanu zlatne.
- Poslužite ih uz željeni umak.

Vegetarijanske rolice iz pećnice
Ako ne želite jesti prženo, a opet želite uživati u hrani, pećnica je uvijek dobra alternativa.
Sastojci:
- 8 listova rižinog papira
- 1 tikvica (narezana na tanke trakice)
- 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
- 1 paprika (narezana na trakice)
- 1 tofu (narezan na štapiće)
- sezamovo ulje
- soja sos.
Priprema
- Pripremite sve sastojke za punjenje.
- Namočite rižin papir nekoliko sekundi, potom ga punite smjesom i zarolajte.
- Posložite rolice na lim za pečenje i premažite sezamovim uljem.
- Pecite rolice 15 minuta na 200 °C.
Pročitajte i ove članke:
- Idealni ručak za toplije dane: Recept za rolice s kozicama
- Otkrijte što se skriva u sretnim zamotuljcima
- U Vijetnamu je obožavaju: Recept za pizzu bez tijesta s tunom i povrćem.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
 
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
