Proljetne rolice i slatko-kiseli umak

Proljetne rolice

Ako ste se ikad pitali zašto se proljetne rolice zovu baš tako, možda će vas zanimati da je jedan od razloga taj što se one tradicionalno serviraju tijekom slavlja kineske Nove godine iliti Proljetnog festivala, na dan dočeka, ali i svih šesnaest dana koliko traje slavlje tog festivala u Kini. Mnogo simbolike i mnogo vjere da ista donosi sreću razlog su zašto se to, a i neka druga jela baš tada pripremaju.

Primjerice, uz proljetne rolice ide izreka koja glasi 黄金万两 (hwung-jin wan-lyang/), što bi u slobodnom prijevodu bilo “Tona zlata” (jer pržene proljetne rolice izgledaju kao zlatne šipke).

Pa eto, uz dobre želje što i vi ne biste sebi ili nekome pripremili moju varijantu proljetnih rolica?

Proljetne rolice
FOTO: Mare

Sastojci za 15 rolica:

Sastojci za nadjev:

  • 180 g svježeg čvrstog tofua (ili dimljeni po želji)
  • 4 jušne žlice soja umaka (ili tamari umak)
  • 1 jušna žlica sezamovog ulja
  • 250 g kupusa (zeleni, ljubičasti ili najbolje miks oba)
  • 50 g mrkve
  • 100 g stabljike celera
  • 1 čajna žličica soli (u receptu je korištena sol medvjeđeg luka, ali može bilo koja)
  • pola čajne žličice bijelog papra.
Rolice
FOTO: Mare

Sastojci za slatko-kiseli umak:

  • 2 naranče (ocijeđeni sok)
  • soja ili tamari umak (iz nadjeva, nakon što marinirate tofu)
  • 1,5 jušna žlica smeđeg šećera
  • sezamovo ulje
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba (pomiješati s 2 jušne žlice vode)
  • 3 jušne žlice kečapa
  • po želji pikantne papričice.
Slatko kiseli umak
FOTO: Mare

Priprema

  1. Tofu prethodno jako dobro ocijedite pazeći da ostane čitav. Najidealnije je staviti na njega teži uteg, poput daske za rezanje, ako ne posjedujete prešu za tofu. Ostavite što dulje možete, a minimalno sat vremena.
  2. Kupus nasjeckajte na tanke trakice ili naribajte, a zatim posipajte solju. Ostavite tako da odstoji barem sat vremena, a može i dulje. Višak vode koji ispusti kasnije ćete odstraniti, a to će pomoći da kupus ostane hrskaviji i da rolice ne budu gnjecave jer bi se sva ta voda iz kupusa kasnije otpustila.
  3. Ocijeđeni tofu narežite na tanke prutiće. Trebat će vam 15 jednakih prutića koji će ujedno biti nit vodilja za duljinu rolica. Vodite računa kako režete.
  4. Tofu prutiće prelijte soja ili tamari umakom te ostavite da se mariniraju. Kao i kod cijeđenja tofua, što dulje – to bolje, a ako planirate unaprijed, najidealnije je 1., 3. i 4. korak učiniti večer prije, pa ostaviti tofu u umaku do drugi dan.
  5. Marinirani tofu kratko sa svih strana popržite na sezamovom ulju, a umak preostao od marinade ne bacajte jer ćete ga koristiti za kiselo-slatki umak.
  6. Pripremite ostatak nadjeva tako da naribate mrkvu i nasjeckate celerove stabljike na sitne kockice te im dodajte ocijeđeni kupus. Začinite paprom.
  7. Ako koristite kore za pite, potrebno ih je odrezati na 15 jednakih kvadrata dimenzija 20 x 20 cm.
  8. Rolice zamotajte tako da kvadrat tijesta okrenete prema sebi dijagonalno, da kut kvadrata gleda prema vama.
  9. Položite prutić tofua i nadjeva u duljini prutića, a količina neka bude debljine palca, recimo.
  10. Prebacite trokutasti rub tijesta preko, stisnete i podvucite ispod nadjeva. Bočne stranice tijesta presavijte unutra da dobijete oblik otvorene kuverte. Zarolajte i zalijepite mali trokutić tijesta na kraju tako da ga lagano premažete vodom.
  11. Pecite u dubokom ulju dok ne porumene sa svih strana, a odmah tople posipajte sezamovim sjemenkama.
  12. Servirajte uz umak koji pripremite tako da pomiješate sve sastojke, osim kukuruznog škroba koje onda kratko “krčkajte” na srednje jakoj vatri.
  13. Kada proključaju, dodajte kukuruzni škrob prethodno pomiješan s malo vode u kremastu pastu. Dobro promiješajte, a kad se zgusne, ugasite.
Proljetne rolice 2
FOTO: Mare

Napomena: slatko-kiseli umak možete pohraniti u staklenku i čuvati u hladnjaku do tri tjedna.

Prijedlog: meni se kao odličan prilog pokazala kuhana, a zatim ohlađena riža u koju sam dodala puno sitno nasjeckanog salatnog krastavca te majoneze koju sam smućkala od sezamovog ulja, sojinog jogurta i miso paste.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu