Proljetne rolice i slatko kiseli umak

Proljetne rolice

Ako ste se ikad pitali zašto se proljetne rolice zovu baš tako, možda će vas zanimati da je jedan od razloga taj što se one tradicionalno serviraju tijekom slavlja kineske Nove godine iliti Proljetnog festivala, na dan dočeka, ali i svih šesnaest dana koliko traje slavlje tog festivala u Kini. Mnogo simbolike i mnogo vjere da ista donosi sreću razlog su zašto se to, a i neka druga jela baš tada pripremaju. Primjerice, uz proljetna rolice ide izreka koja glasi 黄金万两 (hwung-jin wan-lyang/) što bi u slobodnom prijevodu bilo “Tona zlata” (jer pržena proljetne rolice izgledaju kao zlatne šipke).

Pa eto, uz dobre želje što i vi ne bi sebi ili nekome pripremili moju varijantu proljetnih rolica.

Proljetne rolice
Foto: Mare

Sastojci za 15 rolica

  • 200 g listova za rolice ili kore za pitu
  • 1 žlica sezamovih sjemenki
Rolice
Foto: Mare

Nadjev:

  • 180 g svježeg čvrstog tofua (ili dimljeni po želji)
  • 4 žlice soja umaka (ili tamari umak)
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 250 g kupusa (zeleni, ljubičasti ili najbolje mix oba)
  • 50 g mrkve
  • 100 g stabljike celera
  • 1 žličica soli ( u receptu  je korištena sol od medvjeđeg luka, ali može bilo koja)
  • ½ bijelog papra

Slatko-kiseli umak

Slatko kiseli umak
Foto: Mare
  • 2 naranče (ocijeđeni sok)
  • Soja ili tamari umak (iz nadjeva, nakon što marinirate tofu)
  • 1.5 žlica smeđeg šećera
  • Sezamovo ulje
  • 1 žlica kukuruznog škroba (pomiješati s 2 žlice vode)
  • 3 žlice kečapa
  • po želji pikantne papričice
Proljetne rolice 2
Foto: Mare

Priprema

  1. Tofu prethodno jako dobro ocijedite pazeći da ostane čitav. Najidealnije je staviti na njega teži uteg, poput daske za rezanje, ako ne posjedujete prešu za tofu. Ostavite što dulje možete, a minimalno sat vremena.
  2. Kupus nasjeckajte na tanke trakice ili naribajte, a zatim posipajte solju. Ostavite tako da odstoji barem sat vremena, a može i dulje. Višak vode koji ispusti kasnije ćete odstraniti, a to će pomoći da kupus ostane hrskaviji i da rolice ne budu gnjecave jer bi se sva ta voda iz kupusa kasnije otpustila.
  3. Ocijeđeni tofu narežite na tanke prutiće. Trebat će vam 15 jednakih prutića koji će ujedno biti nit vodilja za duljinu rolica. Vodite računa kako režete.
  4. Tofu prutiće preliti soja ili tamari umakom te ostavite da se mariniraju. Kao i kod ocjeđivanja tofua, što dulje – to bolje, a ako planirate unaprijed najidealnije je 1., 3. i 4. korak učiniti večer prije pa ostaviti tofu u umaku do drugi dan.
  5. Marinirani tofu kratko sa svih strana popržite na sezamovom ulju, a umak preostao od marinade ne bacajte jer ćete ga koristiti za kiselo-slatki umak.
  6. Pripremite ostatak nadjeva tako da naribate mrkvu i nasjeckate celerove stabljike na sitne kockice te im pridodajte ocijeđeni kupus. Začinite paprom.
  7. Ako koristite kore za pite, potrebno ih je odrezati na 15 jednakih kvadrata dimenzija 20x20cm.
  8. Rolice zamotajte tako da kvadrat tijesta okrenete prema sebi dijagonalno, dakle kut kvadrata gleda prema vama.
  9. Položite prutić tofua, te nadjeva u duljini prutića, a količina nek bude debljine palca, recimo.
  10. Prebacite trokutasti rub tijesta preko, stisnete i podvučete ispod nadjeva, bočne stranice tijesta presavijete unutra da dobijete oblik otvorene kuverte. Zarolajte i zalijepite mali trokutić tijesta na kraju tako da ga lagano premažete vodom.
  11. Pecite u dubokom ulju dok ne porumene sa svih strana, a odmah tople posipajte sezamovim sjemenkama.
  12. Servirajte uz umak kojeg pripremite tako da pomiješate sve sastojke, osim kukuruznog škroba koje onda kratko krčkate na srednje jakoj vatri.
  13. Kada proključaju, dodajte kukuruzni škrob prethodno pomiješan s malo vode u kremastu pastu. Dobro promiješajte, a kad se zgusne ugasite.

Napomena:

Slatko kiseli umak možete pohraniti u staklenku i čuvati u frižideru do 3 tjedna.

Prijedlog:

Meni se kao odličan prilog pokazala kuhana, a zatim ohlađena riža u koju sam dodala puno sitno nasjeckanog salatnog krastavca te majoneze koju sam smućkala od sezamovog ulja, sojinog jogurta i miso paste.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proljtne rolice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Proljetne rolice i slatko kiseli umak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.