Pekmez od aronije i šljiva: Imamo recepti sa i bez šećera
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Rujan nam donosi toliko nutritivno vrijednih plodova da je šteta ne iskoristiti ih za pripremu zimnice i pekmeza ili džema. Posebice kada govorimo o namirnicama poput šljiva i aronije koje svojom tamnoljubičastom bojom sugeriraju kako je riječ o bogatstvu antioksidansa, minerala i vitamina.
Dok je aronija trpka, šljive su slađe, a u kombinaciji će dati bogatstvo okusa. Ako ste u svojem vrtu ili voćnjaku ubrali više šljiva i aronije nego što možete pojesti, donosimo recepte za pekmez od aronije i šljiva u klasičnoj verziji i u onoj bez običnog šećera.
Osim za tost i palačinke, domaći pekmez od aronije i šljiva iskoristite kao dodatak jutarnjoj kaši, jogurtu ili smoothieju.

Pekmez od aronije i šljiva
Za ovaj recept dovoljna su četiri sastojka, a količinu šećera prilagodite, iako nema potrebe dodavati više od pola kile šećera. Ako ste zdravi i aktivni, ovaj recept je za vas, a pekmez na tostu ili dvopeku bit će odličan način unosa energije oko treninga.
Sastojci:
- 1 kg zrelih šljiva
- 500 g aronije
- oko 400 g šećera
- sok jednog limuna.
Priprema
- Šljive i aroniju operite.
- Šljive prerežite napola i uklonite koštice.
- Dodajte šljive i aroniju u veliki lonac i zagrijte na vatri dok ne puste sok.
- Potom ih usitnite štapnim mikserom.
- Dodajte šećer i limunov sok te kuhajte pekmez na laganoj vatri oko 45 minuta uz povremeno miješanje.
- Kad pekmez dosegne željenu gustoću, ulijte ga u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako.
- Pohranite staklenke na hladno i tamno mjesto.

Pekmez od aronije i šljiva bez šećera
Za fit verziju ili one koji izbjegavaju običan šećer iz zdravstvenih ili drugih razloga slijedi recept u kojem će dodana jabuka odigrati ulogu prirodnog zaslađivača i zgušnjivača.
Umjesto šećera možete dodati i steviju ako ste naviknuti na okus, ali tek 2 – 3 čajne žličice.
Sastojci:
- 1 kg zrelih šljiva
- 500 g aronije
- 1 jabuka
- sok jednog limuna.
Priprema
- Operite voće, šljive prepolovite i izvadite koštice, a jabuku narežite na kockice.
- Voće stavite u veliki lonac i zagrijavajte dok ne omekša.
- Štapnim mikserom izmiksajte voće u pire.
- Kuhajte pekmez do 40 minuta – do željene gustoće uz miješanje.
- Pohranite ga u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite naopako.

Pekmez od aronije i šljiva s aromatičnim začinima
Ljubitelji aromatičnih začina možda se odluče baš za ovaj recept. Nije novost kako u izradu pekmeza možete dodati jedan od najpopularnijih začina, a to je cimet. Međutim, dajte šansu i drugim začinima poput klinčića.
Sastojci:
- 1 kg zrelih šljiva (očišćenih od koštica)
- 500 g aronije
- 350 g šećera ili oko 2 čajne žličice stevije
- sok jednog limuna
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat mljevenog klinčića
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije.
Priprema
- Šljive i aronije kuhajte na laganoj vatri dok ne puste sok.
- Potom ih usitnite štapnim mikserom pa dodajte limunov sok i začine.
- Kuhajte oko 40 minuta do željene gustoće, uz povremeno miješanje.
- Pohranite ga u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite naopako.
- Stavite staklenke na tamno i hladno mjesto.
Pročitajte i ove članke:
- Što se događa s vašim tijelom kada redovito jedete šljive?
- Superbobica koja snižava visoki krvni tlak i drži kolesterol pod kontrolom
- Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja