Pekmez od aronije i šljiva: Imamo recepti sa i bez šećera

Pekmez od aronije i šljiva

Rujan nam donosi toliko nutritivno vrijednih plodova da je šteta ne iskoristiti ih za pripremu zimnice i pekmeza ili džema. Posebice kada govorimo o namirnicama poput šljiva i aronije koje svojom tamnoljubičastom bojom sugeriraju kako je riječ o bogatstvu antioksidansa, minerala i vitamina.

Dok je aronija trpka, šljive su slađe, a u kombinaciji će dati bogatstvo okusa. Ako ste u svojem vrtu ili voćnjaku ubrali više šljiva i aronije nego što možete pojesti, donosimo recepte za pekmez od aronije i šljiva u klasičnoj verziji i u onoj bez običnog šećera.

Osim za tost i palačinke, domaći pekmez od aronije i šljiva iskoristite kao dodatak jutarnjoj kaši, jogurtu ili smoothieju.

Poslužit će kao nadjev za pite i kolače, a ako ga poslužite sa sirom, dobit ćete izvrsnu slatko-slanu kombinaciju. Iskoristite ga čak i u umacima za meso.
Pekmez od aronije i šljiva sa šećerom
FOTO: Shutterstock

Pekmez od aronije i šljiva

Za ovaj recept dovoljna su četiri sastojka, a količinu šećera prilagodite, iako nema potrebe dodavati više od pola kile šećera. Ako ste zdravi i aktivni, ovaj recept je za vas, a pekmez na tostu ili dvopeku bit će odličan način unosa energije oko treninga.

Sastojci:

Priprema

  1. Šljive i aroniju operite.
  2. Šljive prerežite napola i uklonite koštice.
  3. Dodajte šljive i aroniju u veliki lonac i zagrijte na vatri dok ne puste sok.
  4. Potom ih usitnite štapnim mikserom.
  5. Dodajte šećer i limunov sok te kuhajte pekmez na laganoj vatri oko 45 minuta uz povremeno miješanje.
  6. Kad pekmez dosegne željenu gustoću, ulijte ga u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako.
  7. Pohranite staklenke na hladno i tamno mjesto.
Pekmez od aronije i šljiva bez šećera
FOTO: Shutterstock

Pekmez od aronije i šljiva bez šećera

Za fit verziju ili one koji izbjegavaju običan šećer iz zdravstvenih ili drugih razloga slijedi recept u kojem će dodana jabuka odigrati ulogu prirodnog zaslađivača i zgušnjivača.

Umjesto šećera možete dodati i steviju ako ste naviknuti na okus, ali tek 2 – 3 čajne žličice.

Sastojci:

Priprema

  1. Operite voće, šljive prepolovite i izvadite koštice, a jabuku narežite na kockice.
  2. Voće stavite u veliki lonac i zagrijavajte dok ne omekša.
  3. Štapnim mikserom izmiksajte voće u pire.
  4. Kuhajte pekmez do 40 minuta – do željene gustoće uz miješanje.
  5. Pohranite ga u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite naopako.
Pekmez od aronije i šljiva s aromatičnim začinima
FOTO: Shutterstock

Pekmez od aronije i šljiva s aromatičnim začinima

Ljubitelji aromatičnih začina možda se odluče baš za ovaj recept. Nije novost kako u izradu pekmeza možete dodati jedan od najpopularnijih začina, a to je cimet. Međutim, dajte šansu i drugim začinima poput klinčića.

Sastojci:

Priprema

  1. Šljive i aronije kuhajte na laganoj vatri dok ne puste sok.
  2. Potom ih usitnite štapnim mikserom pa dodajte limunov sok i začine.
  3. Kuhajte oko 40 minuta do željene gustoće, uz povremeno miješanje.
  4. Pohranite ga u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite naopako.
  5. Stavite staklenke na tamno i hladno mjesto.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu