Patlidžan recepti – pohani, na tavi i musaka od patlidžana
- 2 komentara
- 5 min čitanja
Premda je većini ljudi patlidžan poznat kao povrće, jeste li znali da patlidžan zapravo spada u skupinu bobica odnosno voće? Zbog svog specifičnog okusa odlična je namirnica za pripremu brojnih ukusnih recepata.
Možete ga servirati kao dio glavnog jela, kao prilog, namaz ili umak. Vrlo je važno da se patlidžan termički obradi pošto sirovi patlidžan ispod svoje kore sadrže solanin, otrovnu tvar koje biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika. Ako dospije u organizam solanin može uzrokovati glavobolju, znojenje, probavne smetnje i aritmiju.
U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pripremu patlidžana.
Iako patlidžan raste u raznim bojama (bijela, žuta i zelena), kod nas u mediteranskoj kuhinji je najpopularniji patlidžan ljubičaste boje.
Kako odabrati dobar patlidžan?
Prilikom kupovine patlidžana obratite pozornost na nekoliko stvari.
Najbolje je odabrati srednje velike, lagane i na dodir čvrste patlidžane. Prezreli plodovi imaju gorak okus koji je većini neugodan. Kora ne bi trebala imati mrlje i oštećenja.
Kada ga razrežete unutrašnjost bi trebala biti bijela, a ne zelena (jer to znači da nije dozrio). Ako ste kupili nedozreli patlidžan ostavite ga na sobnoj temperaturi nekoliko dana i sazrijet će vrlo brzo.
Osnove pripreme patlidžana
Prije pripreme patlidžana potrebno ga je oprati i odrezati krajeve. Koru ne trebate guliti osim ako recept ne upućuje na oguljeni patlidžan. Nakon toga ga izrežite kako god želite, posolite i ostavite 15-ak minuta. Ovaj postupak smanjuje gorki okus patlidžana. Nakon toga ga možete isprati i osušiti kuhinjskim papirom.
U nastavku se nalaze najjednostavniji načini pripreme patlidžana, a u ostatku teksta možete saznati kako pripremiti i jela od patlidžana.
Patlidžan na tavi
Patlidžan možete pržiti izrezanog na ploške (uzduž ili poprijeko) ili na kockice. Imajte na umu da tijekom prženja zbog spužvaste strukture upije ulje koje stavite pa ćete vjerojatno morati dodati još ulja ako ne koristite „non-stick“ tavu. Za prženje patlidžana možete koristiti i grill tavu.
Nakon prženja posložite patlidžane na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja.
Ovako spremljeni patlidžan možete poslužiti s kojim god prilogom želite – rižom, krumpirom, kvinojom ili ga staviti u wrap ili salatu. Pržene kockice patlidžana možete koristiti i kao dio punjenja u određenim jelima (npr. punjene vege paprike) ili u pripremi woka.
Patlidžan u pećnici
Zdravija opcija pripreme patlidžana je u pećnici. Potrebno je zagrijati pećnicu na 200°C i obložiti lim papirom za pečenje. Ako pečete patlidžane izrezane na ploške, premažite svaki stranu maslinovim uljem, soli i paprom. Pecite 25 do 30 minuta pa servirajte dok je još topao.
Ako želite možete pokapati malo limunovog soka kada je gotov za bolji okus. Servirajte s omiljenim prilogom.
Patlidžan možete i prije pečenja aranžirati dodatnim sastojcima. Na vrh možete staviti mješavinu talijanskih začina, ploške rajčice i/ili naribani sir.
Pohani patlidžan
Patlidžane možete i pohati ako želite kao i bilo koje drugo povrće. Potrebno je izrezati patlidžane na ploške, uvaljati ih u brašno, u umućena jaja pa u krušne mrvice. Pržite ih na ulju dok ne postanu zlatno-žute boje.
Kao i kod prženih patlidžana, kada ih maknete s tave možete ih staviti na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja.
Namaz Baba ganuš (Baba Ghanoush)
Ovaj namaz od patlidžana tradicionalno je jelo na području istočnog Mediterana. Možete ga jesti s kruhom, krekerima ili sirovim povrćem (mrkva, krastavac itd.).
Patlidžan za ovaj recept možete ispeći cijeli ili izrezan na ploške.
Sastojci
- 1 srednje veliki patlidžan,
- 1 veliki režanj češnjaka (usitnjen),
- sok od jednog limuna,
- 2 jušne žlice tahinija (pasta od sezama),
- sol i papar po želji,
- maslinovo ulje za serviranje.
Priprema
- Ugrijte pećnicu na 200°C.
- Narežite patlidžan na ploške, posolite i ostavite 15-ak minuta. Nakon toga ih isperite i posušite kuhinjskim papirom.
- Namažite ploške maslinovim uljem i pecite ih oko 30 minuta, povremeno ih okrećući.
- Kada poprime zlatno-smeđu boju, izvadite ih i zamotajte u foliju na 5 minuta kako bi se zadržao dio vlage.
- Pažljivo odstranite što je više moguće kore s ploški i stavite meso patlidžana u procesor hrane.
- U procesor hrane dodajte češnjak, limun, tahini, sol i papar i blendajte dok ne dobijete kremasti namaz.
- Prelijte maslinovim uljem po vrhu prije serviranja.
Musaka od patlidžana
Musaku možete napraviti i s patlidžanima, a postoje i razne vegetarijanske opcije za punjenje musake. Možete koristiti leću, sojine ljuspice ili usitnjene gljive.
Sastojci za punjenje
- 100 g crvene leće,
- 500 g patlidžana (izrezanih na tanke ploške),
- 1 crveni luk (usitnjeni),
- 1 crvena paprika (usitnjena),
- 1 režanj češnjaka (usitnjeni),
- 50 g koncentrata rajčice,
- 400 g nasjeckane rajčice iz limenke,
- 2 jušne žlice peršina (usitnjenog),
- sol i papar po želji.
Sastojci za preljev
- 125 g ricotta sira,
- 125 g grčkog jogurta,
- 3 jaja,
- malo naribanog muškatnog oraščića,
- 50 g parmezana,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Leću skuhajte po uputama na pakiranju.
- Ispržite ploške patlidžana (2 minute na svakoj strani) dok ne poprime boju pa osušite na kuhinjskom papiru.
- U većoj tavi popržite luk, papriku i češnjak par minuta ili dok ne postanu mekani.
- Dodajte koncentrat rajčice i pomiješajte dobro. Pržite još par minuta.
- U tavu dodajte rajčice iz limenke, pržite sve još 5 minuta pa dodajte leću.
- Vatrostalnu zdjelu posložite red patlidžana pa red punjenja. Ponovite postupak još jednom i na vrh posložite patlidžane.
- U zasebnoj zdjeli umiješajte sastojke za preljev i prelijte ga preko smjese u vatrostalnoj posudi. Naribajte parmezan po vrhu.
- Pecite musaku 25 do 30 minuta ili dok površina ne poprimi zlatnu boju. Servirajte odmah.
Crveni umak od patlidžana
Od patlidžana možete napraviti i ukusan crveni umak koji savršeno paše uz tjesteninu (i čašu vina).
Sastojci
- 1 srednje veliki patlidžan,
- ½ luk (usitnjeni),
- 2 režnja češnjaka (usitnjeni),
- 1 dl crnog vina,
- 2 limenke sjeckane rajčice,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Izrežite patlidžan na kockice, posolite i pustite 15 minuta. Nakon toga ih isperite i posušite.
- Na maslinovom ulju popržite luk, zatim kad se luk malo opusti dodajte i češnjak na pola minute.
- Dodajte kockice patlidžana i pržite oko 2-3 minute. Pazite da ne zagore.
- Dodajte vino i kuhajte oko 3 minute dok većina alkohola ne ispari.
- Kada alkohol iz vina ispari ubacite sjeckanu rajčicu i umak kuhajte oko 20 minuta.
- Servirajte s tjesteninom i parmezanom.