Najbolji recept za đuveč bez kojeg ljeto ne može
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Tradicionalna kuhinja na našim prostorima itekako uključuje i đuveč. Iako možemo kupiti gotovi đuveč u konzervi, naravno da je uvijek najbolji onaj đuveč koji je svježe pripremljen.
Najbolji recept za đuveč uključuje klasične sastojke poput luka i paprike, rižu, umak od rajčice i mrkvu. Iako se radi s mesom, lako se pravi i u vegetarijanskoj verziji. Dovoljno je izostaviti meso, ali za nadoknadu proteina dodajte tofu.
Najbolji recept za đuveč
U nastavku otkrijte najbolji recept za đuveč za sebe.
Domaći đuveč – recept koji prati tradiciju
Kada su u pitanju tradicionalne recepture, vrlo lako dođe do nesporazuma jer svatko od nas smatra da ima najbolji ili originalni recept za đuveč. No, dobro je biti otvoren i isprobati različite recepture.
Iako težimo tradicionalnoj recepturi koja se nerijetko i izgubi, važnije je uživamo li u jelu i je li nam ukusno. Složit ćemo se da je kuhanje jedna od najkreativnijih životnih aktivnosti s puno prostora za eksperimentiranje i bezbroj ukusnih recepata.
Sastojci:
- 1 žuti luk (nasjeckan)
- 1 čajna žličica maslaca
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 mrkve (oguljene i narezane na kockice)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 2 rajčice (oguljene i zgnječene)
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 lovorov list
- oko 2 šalice vode
- 2 paprike babure (narezane na kockice)
- 2 crvene paprike (narezane na kockice)
- 1 patlidžan (narezan na kockice)
- papar
- sol
- svježe sjeckani peršin (opcionalno).
Priprema
- U dubokoj tavi zagrijte ulje i maslac.
- Dodajte luk i mrkvu i dinstajte dok luk ne postane proziran.
- Dodajte češnjak, rajčice, papriku, šećer i lovorov list. Pirjajte oko 5 – 10 minuta pa dodajte vodu i pirjajte još pet minuta.
- Dodajte patlidžan, sol i papar.
- Poklopite i ostavite da se kuha oko 45 minuta.
- Kad je đuveč kuhan, izvadite lovorov list i poslužite uz rižu, tjesteninu ili krumpir.
Đuveč s rižom
Ovaj recept predstavlja kompletan obrok budući da sadrži rižu kao izvor ugljikohidrata i meso kao izvor proteina. Svakako pridružite i zdjelicu svježe salate poput matovilca ili rikule.
Sastojci:
- 70 ml maslinovog ulja (ili drugog ulja po želji)
- 1 veći crveni luk
- 350 pilećeg mesa (narezanog)
- 250 g mrkve
- 200 g graška
- 2 crvene paprike
- 1 zelena paprika
- 3 manje rajčice
- 170 g riže
- 70 ml umaka od rajčice
- topla voda
- sol
- papar.
Priprema
- Povrće operite i narežite na sitne kockice.
- U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk i dinstajte dok ne postane proziran.
- Dodajte narezanu piletinu i dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte paprike i dinstajte oko 10 minuta.
- Dodajte grašak, mrkvu i rajčicu. Pomiješajte i ostavite da se dinsta oko pet minuta.
- Potom dodajte umak od rajčice i rižu. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 10 minuta.
- Dodajte vodu i ostavite da se kuha dok voda ne ispari, otprilike 10 minuta.
- Na kraju dodajte začine i poslužite.
Brzi đuveč
Iako đuveč zahtijeva svoje vrijeme pripreme, najbrži je onaj koji se pripremi samo s povrćem. No, dobro rješenje je i đuveč dodatno zapečen u pećnici, pa ćete imati vremena pospremiti kuhinju dok se peče.
Sastojci:
- 1 crveni luk
- 2 krumpira
- 2 režnja češnjaka
- 1 manji patlidžan
- 100 g kuhane riže
- 1 tikvica
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 2 rajčice
- 100 g crnih maslina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- bosiljak.
Priprema
- Pripremite posudu za pečenje i premažite je maslinovim uljem.
- Sve povrće operite, ogulite i narežite na sitne kockice.
- Na zagrijanom ulju dinstajte krumpir, a potom dodajte luk i češnjak, patlidžan, paprike, tikvicu i rajčice.
- Posolite i popaprite pa dodajte i rižu te pomiješajte.
- Umiješajte masline.
- Prebacite đuveč u posudu za pečenje, dodajte malo vode i pecite na 200 °C.
- Nakon 15 minuta pečenja po želji posipajte parmezanom i pecite još pet minuta u pećnici.
Pročitajte i ove članke:
- 4 razloga zašto biste češće trebali jesti paprike
- Pečena paprika za zimnicu: Imamo recept za najfiniji prilog
- Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja