Kolač od bijele čokolade i kokosa

Kolač od kokosa i bijele čokolade

Ovaj se kolač priprema relativno brzo i nije kompliciran, no zahtjeva odlazak u neku od trgovina sa zdravom hranom zato što su primjerice korišteni šećer kokosovog cvijeta i eritrit, a potrebno je nabaviti i bijelu vegansku čokoladu.

Također, najslađa dekoracija je upravo kada kokosovim mrvicama dodate i kokosov čips te male preslatke loptice ekspandiranog prosa ili kvinoje

Koji su vam još sastojci potrebni, pogledajte u nastavku, a slobodni ste svakako mnoge od njih zamijeniti alternativama koje imate ili su vam draže. 

Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 25×35 cm.

Kolač od kokosa i bijele čokolade
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

Sastojci za kremu:

  • 100 g bijele veganske čokolade
  • 200 g prosa 
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka ili kreme (najčešće se nalazi u konzervi)
  • 100 g šećera po izboru (u receptu je korišten eritrit)
  • 50 g kokosovog ulja (ili veganski maslac/margarin)
  • sok ocijeđene limete
  • ekstrakt vanilije po želji
  • ekspandirani proso, kvinoja, kokosove mrvice ili kokosov čips za dekoraciju po želji.
Kolač od kokosa i bijele čokolade
FOTO: Mare

Priprema

  1. Biskvit pripremite tako da prvotno grupirate dvije skupine sastojaka. Prvo promiješajte brašno s kokosovim mrvicama i praškom za pecivo.
  2. Sve preostale sastojke – tofu, sojin jogurt, ulje, šećer, biljno mlijeko i ekstrakt – pomiješajte u blenderu, štapnim mikserom ili u procesoru za hranu. Potrebno je dobiti kremastu teksturu. 
  3. Sjedinite prvu i drugu skupinu u cjelinu i dobro promiješajte da se svi suhi sastojci dobro ukomponiraju u mokre.
  4. Ulijte u lim za pečenje (prethodno ga namastite/pobrašnite ili obložite papirom za pečenje) te pecite 30 – 40 minuta na 180°C
  5. Za to vrijeme skuhajte proso na način kako biste kuhali rižoto, dakle dolijevajte vodu i miješajte konstantno (više o tome pisala sam u članku “Fini kolač s petit keksima i višnjama“).
  6. Kad je proso kuhan, prebacite ga u procesor za hranu te mu dodajte kokosovo punomasno mlijeko (masni i vodenasti dio), šećer i sok limete. Dobro izblendajte u što finiju kremu.
  7. Kremu prebacite u lončić i na laganoj vatri uz konstantno miješanje dodajte u nju nasjeckanu bijelu vegansku čokoladu i kokosovo ulje. Miješajte 10-ak minuta.
  8. Na topli biskvit ulijte toplu kremu te drvenim štapićem izbockajte na što više mjesta. To radimo da biskvit bolje upije kremu.
  9. Posipajte ekspandiranim prosom, kokoovim mrvicama ili kokosovim čipsom, po želji. 

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu