Brzi uštipci od heljde – recepti i priprema
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Heljda je veoma nutritivna namirnica koja se koristi u kombinaciji s drugim brašnima ili samostalno. Po sastavu zapravo nije žitarica te ne sadrži gluten tako da su recepti s heljdom ili u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima pogodni za osobe osjetljive na gluten. Uštipci od heljde tako su idealni za brz i hranjiv obrok.
Zahvaljujući pomalo intenzivnom okusu, heljdu većinom miješamo s drugim brašnima, a posebice ako se tek privikavamo na njen okus. S vremenom se možete okušati u pripremi recepata isključivo s heljdom, no preporučujemo da pripazite s receptima za osobe koje nisu upoznate s njenim okusom, posebice djeca.
Heljdino brašno možemo miješati s bilo kojim drugim brašnom, dok su neka od poželjnih pirovo, zobeno, rižino ili proseno brašno. Heljdu možemo koristiti i u slasticama jer će slatkoća poprilično zamaskirati okus, a heljda će pružiti više nutrijenata od uobičajenog brašna.
Heljda sadrži zdrave ugljikohidrate, antioksidanse, vitamine i minerale. Lako je probavljiva, neće uzrokovati nadutost i ne podiže razinu šećera u krvi te je pogodna za dijabetičare. Ova biljka zapravo pripada zeljastom povrću, a sadrži i čak 8 esencijalnih aminokiselina te flavonoide poznate za zdravlje našeg organizma.
Za više informacija o samoj heljdi, drugim receptima te kako napraviti brašno od heljde pročitajte OVDJE.
Pogačice od heljdinog brašna (hrono uštipci)
- 1 veća šalica (250g) heljdinog brašna,
- 1 jaje,
- 2 manje šalice jogurta,
- 100 g sira (svježi ili posni)
- 2 čajne žličice praška za pecivo,
- 1 žličica soli,
- Malo origana.
- Pomiješajte suhe sastojke s pjenjačom za ravnomjerno miješanje, a zatim dodajte jaje i čaše jogurta.
- Sve dobro izmiješajte i dodajte ulje. U međuvremenu uključite pećnicu na 200°C.
- Kada je smjesa homogena, dodajte i sir te malo origana.
- Jušnom žlicom i rukama oblikujte male pogačice (loptice) na papir za pečenje.
- Pecite 10-20 minuta ovisno o jačini pećnice i kontrolirajte kako ne bi zagorjele.
Palačinci od heljde (heldovi uštipci bez praška za pecivo i laktoze)
Za osobe koje ne konzumiraju prašak za pecivo, sljedeći recept možete pripremiti uz pomoć sode bikarbone. Recept također ne sadrži mliječne proizvode poput jogurta ili sira koji su učestali u pripremi ovih uštipaka. Uštipke prije pečenja možete posuti sjemenkama po izboru za još više nutrijenata.
- 1 i 1/2 šalica heljdinog brašna (170 g),
- 1 jaje,
- 1/2 šalice mineralne vode,
- 1 ravna jušna žlica ulja,
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone,
- 1 ravna čajna žličica soli,
- 2-3 žličice limunovog soka (izborno)
- Prvo pomiješajte sodu bikarbonu i sol, a zatim dodajte jaje i sve dobro izmiješajte.
- Zatim u smjesu dodajte mineralnu (kiselu) vodu, ulje i polako počnite s dodavanjem brašna.
- U pola dodavanja brašna dodajte limunov sok i sve dobro izmiješajte do kraja s brašnom.
- Prije pečenja možete dodati sjemenke ili oblikovane uštipke posuti sjemenkama po želji.
- Oblikujte rukama uštipke na papir za pečenje i pecite na 220°C otprilike 10-15 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Uštipci od integralnog brašna s heljdom
- 100 g heljdinog brašna,
- 300 g integralnog pšeničnog brašna (što sitnije),
- 200 g posnog ili svježeg sira,
- 100 ml tople vode,
- 1 i 1/2 čajna žličica suhog kvasca,
- 2-3 jušne žlice ulja,
- 1 i 1/2 čajna žličica praška za pecivo,
- 1 čajna žličica soli,
- Sjemenke po izboru za posipanje.
- Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, prašak za pecivo i sol) te pomiješajte pjenjačom za bolje raspoređivanje.
- Zatim dodajte ulje po izboru, sir i toplu vodu pa sve dobro izmiješajte u glatko tijesto.
- Po potrebi možete dodati još tople vode ako se tijesto čini odviše tvrdo.
- Rukama oblikujte loptice i stavljajte na papir za pečenje u ravnomjernim razmacima.
- Za posipanje sjemenkama dodatno premažite pogačice jajima, a zatim pospite.
- Pecite cca. 15 minuta na 200°C stupnjeva, no pripazite da ne zagore.
Lepinjice od heljde (Lepine od heljde)
- 300 g heljdinog brašna (ili pola-pola),
- 300 g svježeg ili posnog sira,
- 150-170 g maslaca,
- 1 čajna žličica praška za pecivo,
- 1 čajna žličica soli,
- Sjemenke ili kim za posipanje po želji.
- Prvo pomiješajte brašno i maslac što je bolje moguće, a zatim dodajte prašak za pecivo, sol i sir.
- Sve dobro izmiješajte. Kada ste dobili homogeno tijesto, izvucite ga valjkom na površinu koju ste posuli s malo brašna.
- Presavijajte tijesto 3 puta, svaki put na 15-ak minuta. Finalno izvučeno tijesto treba biti debelo cca. 1 cm.
- Okruglim kalupom ili čašom vadite lepinjice na papir za pečenje, a zatim ih premažite jajetom i pospite sjemenkama po želji.
- Pogačice pecite na 200°C stupnjeva dok ne postanu rumene. Umetnite čačkalicu te ako izađe čista, lepinjice su spremne.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja