Sedam namirnica koje se kvare brže nego što mislite

Naresci traju tek nekoliko dana

Znate onaj osjećaj kad bacate pola kutije borovnica jer ste ih zaboravili u hladnjaku? Osim što boli novčanik, bacanje hrane šteti i okolišu. U vremenu kada su cijene namirnica sve više, a kućni budžet pod pritiskom, važno je znati kako spriječiti prerano kvarenje hrane.

Sedam namirnica koje se kvare brže nego što mislite

U nastavku donosimo popis sedam namirnica koje se kvare brže nego što mislite – i savjete kako ih očuvati što dulje.

1. Smeđa riža nije vječna

Dok bijela riža može trajati gotovo neograničeno, smeđa riža se zbog prirodnih ulja iz mekinja može pokvariti već nakon šest mjeseci.

Ako volite raditi zalihe, preporučuje se označiti datum kupnje markerom ili naljepnicom kako biste znali kad je vrijeme za obnavljanje.

2. Naresci traju tek nekoliko dana

Ako kupujete puretinu, šunku ili druge narezane mesne proizvode, imajte na umu da biste ih trebali pojesti unutar tri do najviše pet dana od otvaranja pakiranja. Bakterija Listeria monocytogenes može preživjeti i razmnožavati se u hladnjaku, pa nije preporučljivo riskirati.

3. Narezane gljive kvare se dvostruko brže

Iako praktične, prethodno narezane gljive imaju kraći rok trajanja jer su im površine izložene zraku, što ubrzava razvoj bakterija.

Cijele gljive u hladnjaku mogu trajati do šest dana, a najbolje ih je narezati neposredno prije pripreme jela.
Cijele gljive u hladnjaku mogu trajati do šest dana
FOTO: Shutterstock

4. Humus se kvari tjedan dana nakon otvaranja

Bez obzira na to je li kupovni ili domaći, humus bi trebalo potrošiti unutar tjedan dana od otvaranja. Iako zatvoren može trajati i do tri mjeseca, jednom kad ga otvorite – vrijeme curi.

5. Kukuruz u klipu traje samo 1 – 2 dana

Za razliku od bundeve ili cikle koje mogu potrajati tjednima, svježi kukuruz treba pojesti što prije – najbolje unutar 48 sati. Čuvajte ga u klipu kako bi dulje zadržao svježinu.

6. Kuhane žitarice imaju kratak rok trajanja

Kvinoja, ječam i zob mogu trajati mjesecima ako su sirovi i čuvani na hladnom, ali kad se skuhaju, rok im pada na 3 – 4 dana. Kako biste ih sačuvali dulje, zamrznite ih u porcijama za buduće obroke.

7. Umak od rajčice brzo se kvari nakon otvaranja

Zatvorene staklenke mogu trajati i više od godinu dana, ali nakon otvaranja umak treba potrošiti u roku 3 – 5 dana. Visoka kiselost pomaže dok je zatvoren, no čim otvorite poklopac – otvarate vrata i bakterijama.

Kako dulje čuvati hranu?

Najjednostavniji trik? Spustite temperaturu hladnjaka. Preporučena temperatura je 4 °C ili niža – tako smanjujete mogućnost razvoja bakterija. Također, redovito pregledavajte što imate u hladnjaku i ostavi – mali tjedni pregled može vam pomoći da na vrijeme iskoristite sve što ste kupili. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu