Registar bezglutenskih proizvoda koristi više od 4.500 ljudi mjesečno

Večer bez glutena

U utorak je održana je “Večer bez glutena“, na kojoj je Udruga CeliVita s partnerima i prijateljima, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Ministarstva zdravstva, obilježila uspjehe koje je Registar bezglutenskih proizvoda ostvario u prethodnoj godini.

Bezglutenska prehrana jedini je oblik liječenja za oboljele od celijakije, a u tome su ključne točne i precizne informacije o proizvodima koji ne sadrže gluten ni u tragovima, a koje Registar osigurava svojim korisnicima.

U usporedbi s listopadom 2023. godine, dnevni broj korisnika Registra bezglutenskih proizvoda se udvostručio. Danas Registar čini više od 1.000 proizvoda i 25 proizvođača koji su svojom potporom omogućili njegov rast i razvoj, a samim time osobama oboljelima od celijakije te svima uključenima u nabavu i pripremu hrane bez glutena provjerene informacije o proizvodima.

udruga CeliVita
FOTO: Udruga CeliVita

Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica Udruge CeliVita, je istaknula:

Dostupnost pouzdanih i točnih informacija o bezglutenskim namirnicama jedan je od većih izazova u uspješnom provođenju sigurne bezglutenske prehrane, a što može bolje pomoći u tome nego Registar bezglutenskih proizvoda. Registar je jedinstven alat, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj regiji, koji sadrži popis proizvoda sigurnih za oboljele. Pristup Registru je besplatan za sve korisnike, a želja nam je da tako ostane i u budućnosti.

U ime udruge pozivam sve proizvođače da se pridruže Registru jer je podrška Registru podrška ranjivim skupinama – osobama s celijakijom i njihovim obiteljima te podrška djelovanju udruge.

U sklopu “Večeri bez glutena” održan je panel “Registar bezglutenskih proizvoda – utjecaj na društvo i oboljele” u kojem su sudjelovali:

  • načelnica Sektora za kvalitetu hrane pri Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Sanja Kolarić Kravar
  • specijalist pedijatar u KDB-u Zagreb Mario Mašić, dr. med.
  • direktorica službe u sektoru Korporativni razvoj tvrtke Podravka Davorka Gajari
  • vlasnica proizvođačke tvrtke Moje malo zlato Ivana Žorž.

Panelisti su razgovarali o izazovima bezglutenske prehrane, ali i proizvodnje te su se iz vlastite perspektive i iskustva predstavili utjecaj i važnost Registra, kako u liječenje celijakije, tako i u podršci ranjivim skupinama u društvu.  

Registar bezglutenskih proizvoda
FOTO: Shutterstock

Uspjeh Registra prati 10. godišnjicu postojanja Udruge

Registar je razvijen 2021. godine kao pilot projekt u sklopu Interregovog projekta “CD SKILLS” u kojem je CeliVita sudjelovala kao hrvatski partner uz KDB Zagreb.

U međuvremenu je Registar postao ključan alat za oboljele od celijakije i danas je dostupan u svakom trenutku, 24 sata na dan, a od velike je koristi i za sve one uključene u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno o tome priprema li se u obiteljskim domovima, institucionalnim kuhinjama (vrtić, škola, bolnica) ili u ugostiteljskom objektu.

Nakon što su upoznali uspjeh i važnost Registra, uzvanici su uživali u nastupu članice Udruge Andree Rakočević, diplomirane jazz pjevačice koja i sama živi život bez glutena, te su se u dobrom društvu opustili uz bezglutenske zalogaje. 

bezglutenski zalogaji
FOTO: Udruga CeliVita

Ove je godine Udruga CeliVita obilježila 10. obljetnicu postojanja tijekom koje je oboljelima i članovima njihovih obitelji omogućila da steknu potrebna znanja i vještine za život na strogoj prehrani bez glutena.

Više od 500 obitelji dobilo je izravnu pomoć u individualnim savjetovanjima te u sklopu programa i radionica kao što su Mala škola celijakije, Nutricionistička radionica i Psihološka radionica.

Uz potporu Ministarstva zdravstva, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te ESF-a, Udruga je u više od 28 zdravstvenih ustanova upoznala zdravstvene djelatnike o izazovima života s celijakijom s ciljem poboljšanja skrbi oboljelih, a u 122 obrazovno-odgojne ustanove više od 600 djelatnika educirala o radu s oboljelima od celijakije te o pripremi sigurnih bezglutenskih obroka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Priopćenje Udruge CeliVita.

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga CeliVita

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu