Prepeličja jaja – hranjivost i ljekovita svojstva

prepelicja-jaja

Prepeličja jaja samo su jedna od mnogih jestivih vrsta jaja.  Više je razloga zašto pokraj kokošjih jesti i prepeličja jaja. Prvi od njih je taj da je u nekim krajevima svijeta zapravo teško pronaći kokošja jaja. Drugi je taj što su nutritivno veoma bogata, a i nadasve ukusna. 

U nastavku članka pročitajte više o hranjivim svojstvima prepeličjih jaja. 

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja mogu se pronaći na svim kontinentima i često su uobičajenija od kokošjih. Ipak, potrebno ih je konzumirati u većim količinama za jednake količine nutrijenata, ističu biolozi s nutricionističke stranice Organic Facts.

Prepelica je mala ptica iz porodice fazana, najmanja iz reda Galliformes. Prepelica ima na svim kontinentima, ali se prepeličja jaja najviše konzumiraju u Japanu, Kolumbiji, Ekvadoru i Venezueli. 

No osim na farmama peradi, možete je naći i kao metu u rekreativnom lovu na divljač. Ornitolozi upozoravaju na njezinu ugroženost.

Prepeličja jaja – nutritivna svojstva

Kao i mnoga druga jaja, i prepeličja sadrže mnogo hranjivih tvari i za organizam neophodnih elemenata. Među njima su proteini, fosfor, kalij, kolin, željezo, selen i vitamin A. One sadrže i zasićene masne kiseline, a imaju višu razinu kolesterola od običnih kokošjih jaja.

To je zbog toga što imaju veći omjer žumanjka prema bjelanjku nego druge vrste jaja. Unatoč tome, nemaju puno kalorija.Također, pogodna su za one koji su alergični na obična kokošja jaja. Osim toga, vrlo su ukusna.

U 100 grama prepeličjih jaja se nalazi:

 • 158 kalorija,
 • 11 grama masti, od toga 5.6 grama nezasićenih masnih kiselina,
 • 844 miligrama kolesterola,
 • 0.4 grama šećera,
 • 141 miligram natrija,
 • 132 miligrama kalija,
 • 13 grama proteina,
 • 64 miligrama kalcija,
 • 13 miligrama magnezija,
 • 3.7 miligrama željeza,
 • vitamini A, D i B12.

Jedno prepeličje jaje teži otprilike 10 grama i ima 14 kalorija. Obično se u jednoj porciji jede 4 do 5 prepeličjih jaja. 

meko-kuhana-prepelicja-jaja-za-dorucak

Foto: Photospin

Prepeličja jaja – ljekovita svojstva

Zbog svog nutritivnog sastava, prepeličja jaja mogu pružiti određene zdravstvene dobrobiti. Više o njima pročitajte u nastavku. 

Iznimno su hranjiva

Prepeličja jaja su prepuna vitamina, minerala, nezasićenih masnih kiselina te proteina. Ako ih uključite u doručak, tijelu ćete osigurati razbuđen i energičan početak dana. 

Međutim, imajte na umu da jedna porcija prepeličjih jaja ima duplo više kolesterola od kokošjih jaja. 

Poboljšavaju vid i zdravlje očiju

Vrlo visoka razina vitamina A u prepeličjim jajima štiti vid i održava zdravlje očiju.

Antioksidativna aktivnost vitamina A može pomoći u smanjenju pojave makularne degeneracije i sprečavanju razvoja katarakte ili sive mrene.

prepelicja-jaja-na-skotski-nacin

Foto: Photospin

Smanjuju krvni tlak

Povišena prisutnost kalija u ovoj vrsti jaja podrazumijeva sposobnosti smanjenja krvnog tlaka, jer ovaj mineral djeluje kao vazodilatator te potiče cirkulaciju krvi u tkivima širenjem krvnih žila.

Štite od razvoja kroničnih bolesti

Prepeličja jaja su puna nezasićenih masnih kiselina te vitamina, koji mogu djelovati antioksidativno te dugoročno štititi od razvoja kroničnih bolesti, poput bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa tipa 2 te pretilosti.

Uravnotežena i zdrava prehrana, koja može biti upotpunjena prepeličjim jajima, može pridonijeti općem zdravlju organizma. Istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu International Journal of Scientific and Research Publications, dokazalo je da redovna konzumacija prepeličjih jaja može pridonijeti zdravlju organa i prevenciji razvoja bolesti.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Staughton, J. (2019) 9 Surprising Benefits Of Quail EggsOrganic Facts.
 2. Tunsaringkarn, T., Tungjaroenchai, W., Siriwong, W. (2013) Nutrient Benefits of Quail (Coturnix Coturnix Japonica)
  Eggs. International Journal of Scientific and Research Publications, 3,  5.
 3. Lama, C., Corleone, J. (2019) Quail Eggs Are a Healthy Alternative to Chicken Eggs Worth Trying. Livestrong.

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prepelicja jaja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu