Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Med od maslačka: Sadrži prebiotike, regulira šećer i krvni tlak, čuva jetru i puno više! Imamo jednostavan recept
- 11 komentara
- 4 min čitanja
Med od maslačka je ukusna hranjiva namirnica dobivena od peluda cvijeta maslačka koji raste posvuda. Iako ga nekad uzimamo zdravo za gotovo, maslačak može biti iznimno ljekovita biljka, a njegov med ukusan i zdrav.
Možete ga kupiti, a određenu varijaciju meda možete napraviti i sami. Više o tome pročitajte u nastavku.
Maslačak – karakteristike
Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, dubok do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 – 25 cm.
Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje. Maslačak se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje lagano sjeme. Raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima i svim zelenim površinama.
Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju. Sadrži:
Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.
Med od maslačka – svojstva
Maslačak ima dugu tradiciju hranjive i iznimno korisne biljke. Nažalost, postoji i tradicija prema kojoj je on tek jedan od najčešćih korova i velik neprijatelj vlasnika travnjaka. Na našu sreću, čak i ako smo ga zaboravili koristiti, pčele nisu.
Med od maslačka ukusna je posljedica toga. Boja meda od maslačka zbog kristalizacije varira od intenzivne zlatno-žute do tamnijih nijansi.
Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojeg nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopće probate.
Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Okus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.
Med od maslačka – ljekovitost
Maslačak posjeduje određene ljekovite spojeve koji organizmu mogu pružiti neke zdravstvene prednosti. U med će se prenijeti dio tih spojeva, koji se nalaze u peludu. To su:
- vitamini
- gorke tvari
- tvari koje imaju enzimatsko djelovanje
- saponini
- tanini
- mineralne tvari i elementi u tragovima
- nešto eteričnog ulja
- inulin
- kolin
- bjelančevine
- itd.
Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:
- smanjenje upalnih procesa u organizmu
- regulacija koncentracije glukoze u krvi
- snižavanje krvnog tlaka
- poboljšanje probave
- zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima
- zaštita jetre
- zaštita kože od oštećenja UV zračenjem.
Ne postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju ljekovito djelovanje maslačka u svrhu primjena iz tradicionalne narodne medicine, poput liječenja bolesti kostiju.
Međutim, bogat nutritivni sastav maslačka znači da bi on mogao pomoći ispuniti organizam vrijednim sastojcima koji će osnažiti imunitet i poboljšati zdravlje.
Kako napraviti domaći med od maslačka?
Med od maslačka je prirodni preparat koji sami možete napraviti koristeći cvjetove maslačka i druge sastojke. Pogledajte video ili pročitajte recept za med od maslačka koji vam donosimo u nastavku članka.
Med od maslačka – recept
Kako biste pripremili med od maslačka, trebat ćete nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 4 šalice latica cvjetova maslačka
- 4 šalice vode
- 3 kriške limuna
- pola mahune vanilije (po želji)
- 2 i pol šalice šećera.
Priprema
- Nakon što ste ubrali maslačke, dobro ih operite i izdvojite samo latice. Možete ostaviti i druge dijelove cvijeta, ali ćete dobiti med blago gorkog okusa.
- Latice, vodu, kriške limuna i pola mahune vanilije stavite u lonac.
- Pustite smjesu da proključa pa smanjite temperaturu i kuhajte 30 minuta.
- Zatim uklonite lonac sa štednjaka te kompletnu smjesu ostavite sa strane barem šest sati.
- Nakon toga preko krpe procijedite smjesu i bacite čvrste sastojke. Sačuvajte samo tekućinu (filtrat).
- Dobivenu tekućinu prebacite u novi lonac i polako je zagrijavajte do ključanja. Polagano dodajte šećer i sve dobro miješajte dok se šećer ne otopi.
- Smanjite temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do četiri sata.
Nakon toga je “med” od maslačka gotov! Možete ga spremiti u staklenke koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici. Pohranite ga u hladnjaku i pojedite što prije.
Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Ovaj je med ukusan i kao namaz na tostu pa ga nakon jutarnjeg čaja možete ubaciti i u svoj doručak.
Pravi med od maslačka mogu napraviti samo pčele u svojim košnicama, ali ovako možete uživati u okusu maslačka ako ne možete nabaviti prirodni.
Također, dugotrajnim kuhanjem će se izgubiti određena ljekovita svojstva meda, ali tako je sa svakim medom koji se izlaže visokoj temperaturi. Zato je pravi med pametno konzumirati dok je hladan i ne dodavati ga odmah u vreli čaj i sl.
Med od maslačka – gdje kupiti?
Prirodno dobiveni med od maslačka možete kupiti putem raznih OPG-ova ili u nekim trgovinama zdrave hrane koje ga nabavljaju.
Oko 25 g ovog meda platit ćete oko četiri eura, ali cijena varira ovisno o proizvođaču.
Pročitajte i članke:
- Čaj od maslačka – lijek protiv raka, recepti i iskustva
- Tinktura maslačka: Pozitivno djeluje na jetru i druge organe, čisti tijelo od otrova i snižava tlak! Evo recepta i kako se upotrebljava
- Domaći sirup od maslačka: Ljekovita superhrana za koju ne morate izdvojiti ni kune.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Sve više bolesti povezuje se s ovim neočekivanim razlogom
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Trowbridge Filippone, P. (2022). Dandelion Honey From Flowers. The Spruce Eats.
- Ajmera, R. Hill, A. (2022). 13 Potential Health Benefits of Dandelion. Healthline.
- Grupa autora. (2017). Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut, 66(11): 1968–1974.
- Dandelion honey benefits – another way to naturally reduce gastric acidity. (2016). Healthy With Honey.