Kupinovo vino – pozitivni učinci na zdravlje

Kupine

Kupinovo vino je poslastica za nepce, a može pružiti i određene blagodati za zdravlje. One proizlaze iz flavonoida koje nalazimo u kupinama, a koje se dobro očuvaju prilikom pretvorbe ovog voća u alkoholno piće.

Iako i u kupinovom vinu kao i u svakom drugom alkoholnom piću treba uživati umjereno, ono na nekoliko načina djeluje pozitivno na ljudski organizam. U nastavku članka pročitajte koji su to načini. 

Kupinovo vino – nutritivna vrijednost

Kupinovo vino sadrži značajne količine:

  • vitamina B i C,
  • željeza,
  • fosfora,
  • cinka,
  • magnezija,
  • kalcija,
  • mangana,
  • šećera,
  • pektina,
  •  
  • folne kiseline.

Osim tih nutrijenata, kupinovo vino sadrže i mnoge aktivne biljne komponente poput flavonoida, kojima se pripisuju neka ljekovita svojstva.

Istraživanje splitskih znanstvenika , objavljeno 2012. godine u časopisu Journal of Medical Food, ističe da kupinovo vino ima značajno više galne kiseline od “običnog” crnog vina te posjeduje monomere resveratrola, astringin i piceid. 

Zbog posebnog nutritivnog sastava, kupinovo vino se preporučuje kod:

  • anemije,
  • umora i iscrpljenosti,
  • pothranjenosti,
  • loše cirkulacije.
Kupinovo vino

Foto: Photostock Secrets

Kupinovo vino – zdravstvene prednosti

Osim što se preporučuje za bolju cirkulaciju, stanje krvi i protiv umora, kupinovo vino može djelovati i na sljedeće načine:

  • Zaštita od slobodnih radikala – kupine, kao i ostalo tamnocrveno i tamnoplavo voće, bogato je flavonoidima koji djeluju kao snažni antioksidansi. Osim što smanjuju rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma, kao što su rak dojke i jajnika, flavonoidi čiste tijelo od slobodnih radikala koji uništavaju kolagen čime smanjuju i rizik za nastanak hemeroida i edema.
  • Snižavanje kolesterola – važan sastojak kupinovog vina je resveratrol, antioksidans koji djeluje na smanjenje lošeg kolesterola u krvi, čime sprječava njegovo nakupljanje u žilama te smanjuje rizik od dijabetesa. Ovaj antioksidans može smanjiti rizik od začepljenja krvnih žila i za 50%.
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti – procijanidini sadržani u kupinovom vinu podižu razine zdravog kolesterola i štite od oštećenja arterija. Osobe koje pate od visokog tlaka, a pritom umjereno uživaju u kupinovom vinu imaju 30% manji rizik od srčanog udara.
  • Smanjuje rizik od osteoporoze – istraživanja pokazuju da velike količine mangana u kupinovom vinu mogu ublažiti rizik od razvitka osteoporoze. U osoba starijih od 50 godina mangan čuva koštane strukture smanjujući i opasnost od loma kostiju.

Postoje i neka istraživanja koja pokazuju da bi konzumacija kupinovog vina mogla smanjiti pojavu očnih bolesti kod starijih osoba te umanjiti degradaciju moždanih sposobnosti, pišu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthfully.

Kako piti kupinovo vino?

Za blagotvoran utjecaj na organizam dovoljan je već 1 dl vina dnevno. Iako je najukusniji nakon obroka, preporučuje se piti ga ujutro ili navečer, sat vremena prije odlaska na spavanje.

Za poseban okus i dodatne blagodati za zdravlje, u bocu kupinovog vina se može dodati i dvije žlice sitno nasjeckanog ružmarina te procijediti nakon nekoliko dana.

Crne i crvene kupine

Foto: Photostock Secrets

Kupinovo vino – upozorenje

Ne treba zaboraviti kako desertno kupinovo vino ipak sadrži 15% alkohola i 10% šećera zbog čega je važno konzumirati ga umjereno.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Dlugos, J. (2018) What Are the Health Benefits of Blackberry Wine? Healthy Eating. The Nest.
  2. Zisko, D. (2018) What Are the Health Benefits of Blackberry Wine? Healthfully.
  3. Grupa autora. (2012) Antioxidant and Vasodilatory Effects of Blackberry and Grape Wines. J Med Food. 15(3): 315–321.

 

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.38 / 5   8

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kupinovo vino, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu