Kava i kolesterol: Koje ga vrste sabotiraju?

Kava i kolesterol

Uredski aparati za kavu postaju sve popularniji, no nedavno istraživanje sugerira da kava pripremljena na ovaj način može pridonijeti višim razinama LDL kolesterola, često nazivanog “lošim” kolesterolom. U nastavku doznajte više o tome kako su povezani kava i kolesterol.

Zrna kave sadrže prirodna ulja bogata spojevima zvanima diterpeni. Znanstvenici odavno znaju da nefiltrirana kava sadrži visoke razine ovih spojeva, koji mogu povećati LDL kolesterol, dok blago snižavaju HDL, “dobar” kolesterol.

Prethodne studije su otkrile da metode pripreme poput preše za kavu i nefiltrirane kuhane kave sadrže znatno više diterpena od kave filtrirane kroz papirnate filtere.

Međutim, dosad nisu detaljno analizirani uredski aparati za kavu. Studija dr. Davida Iggmana, istraživača sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, i njegovih suradnika je pokazala da kava iz ovih aparata sadrži znatno više diterpena od tradicionalne kave filtrirane kroz papir.

Na temelju svojih rezultata procjenjuju da bi zamjena tri šalice uredske kave tjedno s papirnato filtriranom kavom pet dana u tjednu mogla smanjiti LDL kolesterol za 13 % u pet godina ili za 36 % u 40 godina.

Kava i kolesterol – uloga papirnatih filtera

Studija je ispitivala dvije vrste uredskih aparata za kavu:

  • aparate koji kuhaju kavu miješanjem vruće vode s mljevenom kavom, a zatim je filtriraju kroz metalni filter
  • aparate koji miješaju koncentrirani tekući ekstrakt kave s vrućom vodom.

Za usporedbu istraživači su također analizirali kavu pripremljenu pomoću papirnatih filtera, perkolatora i preše za kavu, kao i kuhanu kavu – popularan način pripreme u Švedskoj. Osim toga, ispitali su espresso iz tri kafića i jednog uredskog aparata.

Rezultati su pokazali da kava iz uredskih aparata općenito sadrži višu razinu diterpena u usporedbi s kavom filtriranom papirom.
Budući da se espresso priprema pod visokim tlakom bez filtera, ima najveći potencijal za povećanje razine kolesterola
FOTO: Shutterstock

Rangiranje metoda pripreme kave prema razini diterpena

Istraživači su izmjerili sadržaj diterpena u miligramima po litri (mg/L) za različite metode pripreme kave:

  • uredski aparati za kavu – 174 mg/l kafestola, 135 mg/l kahweola
  • preša za kavu – 87 mg/l kafestola, 69 mg/l kahweola
  • perkolator – 91 mg/l kafestola, 69 mg/l kahweola
  • kava filtrirana kroz papir – 11,5 mg/l kafestola, 8,2 mg/l kahweola.

Najviše razine diterpena pronađene su u:

  • kuhanoj kavi – 939 mg/l kafestola, 678 mg/l kahweola
  • espressu – 1,059 mg/l kafestola, 621 mg/l kahweola.

Razina diterpena u espressu znatno je varirala, s rasponom kafestola od 35,6 mg/l do čak 2.446,7 mg/l.

Budući da se espresso priprema pod visokim tlakom bez filtera, ima najveći potencijal za povećanje razine kolesterola. Prethodna istraživanja također su povezala konzumaciju espressa s višim LDL kolesterolom.

Kako bi se smanjili zdravstveni rizici, registrirana dijetetičarka Melissa Prest iz Akademije za prehranu i dijetetiku za Everyday Health preporučuje ograničenje unosa espressa na 1 – 2 šalice dnevno.

Na temelju studije metode pripreme kave rangirane su prema utjecaju na kolesterol:

  • kava filtrirana kroz papir
  • filtrirana kuhana kava
  • preša za kavu
  • uredski aparati za kavu
  • perkolator
  • kuhana kava bez filtriranja
  • espresso.

Utječe li ovo na rizik od srčanih bolesti?

Kardiolog dr. Gregory Katz iz NYU Langone Heart ističe da ova studija nije izravno ispitivala učinke različitih metoda pripreme kave na razinu LDL kolesterola ili cjelokupno kardiovaskularno zdravlje. Iako sugerira moguću povezanost između određenih vrsta kave i kolesterola, ne mjeri stvarni rizik od srčanih bolesti.

dodaci poput šećera i punomasnog mlijeka mogu biti štetniji od same kave
FOTO: Shutterstock

Moguće zdravstvene koristi kave

Unatoč zabrinutosti zbog diterpena, kava ima i niz zdravstvenih prednosti. Prema Juliji Zumpano, dijetetičarki iz Cleveland Clinic, kafestol i kahweol mogu imati protuupalna svojstva i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Filtriranjem kave moguće je zadržati koristi dok se smanjuju negativni učinci.

Dodatne zdravstvene prednosti kave uključuju:

  • esencijalne mikronutrijente poput vitamina B2, B3, kalija i magnezija
  • antioksidanse koji štite od oštećenja stanica i mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka
  • fenole koji podržavaju imunitet i smanjuju upalu
  • kofein koji poboljšava moždane funkcije, protok krvi i krvni tlak.

Kava i kolesterol – pravi krivac su dodaci kavi

Dr. Maya Vadiveloo, stručnjakinja za prehranu i glasnogovornica Američkog udruženja za srce, upozorava da dodaci poput šećera i punomasnog mlijeka mogu biti štetniji od same kave. Preporučuje ograničavanje unosa šećera i masnih sastojaka te biranje filtrirane kave kako bi se smanjili rizici povezani s kolesterolom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu