Vrste kave koje možete naručiti u kafiću i utjecaj zdravlje

Vrste kave

Kava je univerzalno voljeni jutarnji ritual, no nisu sve vrste kave iste u pogledu zdravstvenih koristi. Kava je bogata antioksidansima i kofeinom, koji doprinose boljoj kognitivnoj funkciji, raspoloženju i smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i određenih vrsta raka.

Međutim, njezini zdravstveni učinci ovise o načinu pripreme i dodatnim sastojcima.

Crna kava i hladno pripremljena kava (cold brew), s niskim udjelom kalorija, obično su lakše za želudac, dok specijalne kave s dodanim sastojcima mogu umanjiti neke od tih koristi.

Zrna kave

Vrsta zrna igra ključnu ulogu u okusu i zdravstvenim koristima kave. Među više od 100 vrsta kave najpoznatije su Arabica i Robusta. Arabica zrna čine 70 % tržišta, poznata su po glatkom, složenom okusu i višoj kiselosti, dok se Robusta zrna, koja imaju jači, gorki okus, koriste u espressu i instant kavi.

Robusta također sadrži više kofeina, što može donijeti dodatne kognitivne koristi, dok nježniji sadržaj kofeina u Arabici može biti lakši za probavu.

Vrste vruće kave

Kava, koju konzumiraju milijarde ljudi diljem svijeta, pruža više od učinaka kofeina. Njezine različite vrste nude različite zdravstvene prednosti.

Crna kava

Jednostavna je, bez kalorija, bogata antioksidansima koji podržavaju kognitivnu funkciju, zdravlje srca i regulaciju glukoze.

Americano

Napravljen je razrjeđivanjem espressa vrućom vodom. Ovaj napitak ima viši sadržaj kofeina od crne kave.

Espresso
FOTO: Shutterstock

Espresso

Snažna, koncentrirana kava koja može izazvati nervozu ako se konzumira u prekomjernim količinama, ali je niskokalorična.

Latte

Kombinacija je espressa i pjenastog mlijeka koje pruža kalcij i proteine uz kofein.

Cappuccino

Jednaki dijelovi espressa, parenog mlijeka i pjene koji pružaju antioksidanse i proteine.

Macchiato

Espresso s malim dodatkom mlijeka ili pjene, niskokaloričan s jakim okusom kave.

Mocha

Desertni napitak napravljen od espressa, mlijeka i čokolade, koji pruža antioksidanse, ali može biti bogat šećerom.

Flat White

Sličan latteu, ali s više espressa, što mu daje snažniji okus i viši sadržaj kofeina.

Café au Lait

Jednaki dijelovi skuhane kave i pjenastog mlijeka, koji pružaju antioksidanse i kalcij.

Cortado

Glatki, uravnoteženi napitak s jednakim dijelovima espressa i pjenastog mlijeka.

Irish Coffee
FOTO: Shutterstock

Irish Coffee

Alkoholna verzija s kavom, viskijem, šećerom i vrhnjem – pruža antioksidanse, ali najbolje je konzumirati umjereno.

Red-Eye Coffee

Kava pripremljena s espresso shotom koja pruža snažan kofeinski boost i dodatne antioksidanse.

Doppio

Dupli espresso za iskustvo s visokim udjelom kofeina.

Breve

Napravljen s pola vrhnja i pola mlijeka koji mu daju bogatiji, kalorijski profil u odnosu na obični latte.

Dirty Chai

Mješavina chai čaja i kave, koja pruža koristi i začina i kofeina, no neke verzije mogu biti bogate šećerom.

Vrste ledene kave

Ledena kava nudi hladnu alternativu sličnih zdravstvenih koristi kao vruća kava, ali pripremljena drugačijom tehnikom:

  • cold brew – ova kava se namoči u hladnoj vodi tijekom nekoliko sati, što rezultira glatkim, manje kiselim okusom, ali još uvijek je bogata antioksidansima i kofeinom
  • nitro cold brew – infuzirana dušikom, pruža kremastu, pjenušavu teksturu i smanjenu kiselost, što daje snažniji okus
  • iced latte – ohlađena, kremasta verzija klasičnog lattea, koja pruža antioksidanse i kalcij iz mlijeka
  • frappuccino – pomiješan s ledom i zaslađivačima, često sadrži puno šećera i kalorija, no može se prilagoditi za zdraviju opciju
  • iced mocha – hladni napitak s okusom čokolade koji je često bogat šećerom, ali se može prilagoditi kako bi se smanjile kalorije i šećer.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu