Na njih se godišnje troše milijarde! Evo koji dodaci prehrani djeluju, a koji mogu potencijalno naštetiti zdravlju

U 2021. potrošači u SAD-u potrošili su više od 48 milijardi dolara na dodatke prehrani

Tržište dodataka prehrani, koji obuhvaćaju vitamine, minerale i razne proizvode usmjerene na poboljšanje izgleda, performansi, sna i cjelokupnog zdravlja, doživljava značajan rast.

U 2021. potrošači u SAD-u potrošili su više od 48 milijardi dolara na dodatke prehrani, s predviđenim godišnjim rastom većim od 5 % u sljedećih pet godina.

Industrija se proširila s 4.000 proizvoda 1994. na 80.000 2016., a navodno najmanje polovica odraslih Amerikanaca uzima dodatke prehrani.

Unatoč ovom rastućem tržištu, javlja se zabrinutost u vezi s potencijalnim štetnim učincima prekomjernih doza i nedostatkom dokaza koji podupiru dobrobiti mnogih dodataka prehrani. Stručnjaci zagovaraju pojačani nadzor vlade, jer trenutna regulatorna uloga FDA-a obično počinje nakon što je proizvod već na tržištu.

Potrebna su daljnja istraživanja i kontrole

FDA priznaje da određeni dodaci mogu pridonijeti općem zdravlju i potrebama za hranjivim tvarima, ali naglašava potrebu za daljnjim istraživanjem mnogih drugih. Neki stručnjaci upozoravaju na pretjerano oslanjanje na dodatke prehrani, naglašavajući važnost uravnotežene prehrane, tjelovježbe i održavanja zdrave tjelesne težine za opću dobrobit.

Razne organizacije i istraživači pokušavaju sažeti dokaze o učinkovitosti dodataka prehrani. Nedavno je Radna skupina za preventivne usluge SAD-a izdala preporuke, sugerirajući nedovoljno dokaza za mnoge dodatke u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka. Međutim, prenatalni dodaci folne kiseline dobili su snažnu potporu za sprječavanje urođenih mana.

Neki stručnjaci upozoravaju na pretjerano oslanjanje na dodatke prehrani
FOTO: Shutterstock

U posebnom izdanju časopisa Nutrients jedna studija zaključuje da različiti dodaci prehrani mogu poboljšati zdravlje mišićno-koštanog sustava, uključujući potencijalne dobrobiti vitamina D za fibromialgijsku bol, kreatina za sportsku izvedbu, polifenola za sportsku izvedbu i kolagena za zdravlje zglobova.

Popularnost dodataka prehrani za “ljepotu” porasla je posljednjih godina, obećavajući poboljšanu kožu, kosu i nokte. Međutim, dermatolozi savjetuju oprez jer neki suplementi mogu utjecati na medicinske testove i sadržavati teške metale.

Birajte provjerene dodatke prehrani

Zakon o zdravlju i obrazovanju o dodacima prehrani iz 1994. (DSHEA) uspostavio je propise za dodatke prehrani, ali kritičari tvrde da je potrebno više nadzora. Dvostranački prijedlog zakona predstavljen u Senatu SAD-a 2022. ima za cilj poboljšati nadzor FDA-e zahtijevajući od proizvođača dodataka da navedu svoje proizvode. Vijeće za odgovornu prehranu podržava ovu inicijativu, navodeći čvrste dokaze o dobrobiti mnogih dodataka prehrani.

Potrošači se potiču da obavijeste svoje liječnike o svim suplementima koje uzimaju, da izaberu proizvode pregledane u vanjskim laboratorijima i da budu svjesni mogućih interakcija s lijekovima. Dok industrija dodataka prehrani nastavlja rasti, zagovornici reforme naglašavaju važnost ažuriranja propisa kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost u okruženju koje se mijenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bogdanis, G. C. i sur. (2023). Dietary Supplements and Musculoskeletal Health and Function. Nutrients, 15(20): 4404.
  2. Doheny, K. (2023). Dietary Supplements: Which Work? Who’s Minding the Store? WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu