Acerola (trešnja) prah – ljekovita svojstva i primjena

Acerola

Acerola ili trešnja s Barbadosa (lat. Malpighia glabra) listopadno je drvo koje raste do pet metara visine s crvenim plodovima veličine 1 – 2 cm. Oni su mekani, sočni i blagog okusa. Acerola drvo raste u divljini, ali se uzgaja i u Brazilu, Južnoj i Srednjoj Americi te Jamajci.

Acerola je danas najpoznatiji izvor vitamina C. U nastavku članka saznajte koja su to ljekovita svojstva acerola trešnje. 

Acerola – što je?

Acerola (lat. Malpighia glabra) je biljka koja uspijeva u tropskim krajevima, a smatra se da je porijeklom iz Meksika ili s Kariba. To je grmolika biljka koja ima male ukusne plodove koji se nazivaju trešnjama, ali to zapravo nisu. 

Acerolu se može jesti sirovu ili kuhanu, ali se u sirovom obliku brzo kvari te se stoga češće konzumira putem praha u dodacima prehrani. To mogu biti prahovi, kapsule ili razne tinkture. 

Acerola – nutritivne vrijednosti

U 100 grama acerola trešnji se nalazi:

  • 32 kalorije,
  • 0.3 g masti,
  • 8 g ugljikohidrata, od čega 1.1 g dijetalnih vlakana,
  • 0.4 g proteina,
  • 12 mg kalcija,
  • 18 mg magnezija,
  • 0.2 mg željeza,
  • 7 mg natrija,
  • 146 mg kalija,
  • 1677 mg vitamina C,
  • riboflavin,
  • pantotenska kiselina,
  • niacin,
  • piridoksin i folati (vitamini B skupine),
  • vitamin A. 

Japanski znanstvenici, u radu objavljenom 2017. godine u časopisu PloS One, navode koji se sve aktivni biljni spojevi nalaze u aceroli. To su:

  • fitokemikalije – karotenoidi i polifenoli,
  • polifenoli – pelargonidin, kvercetin, cijanidin, kempferol, astilbin, proantocijanidini.
Acerola

Foto: Photostock Secrets

Acerola – ljekovita svojstva

U tradicionalnoj medicini acerola se upotrebljavala za liječenje mnogih bolesti i stanja, ali sve upotrebe nisu odobrene kao učinkovite od strane znanstvenih istraživanja.

Ljekovita svojstva acerole se većinski pripisuju velikoj koncentraciji vitamina C u samom plodu. Zbog toga konzumacija acerole može pomoći kod:

Istraživanja se većinski baziraju na djelovanju vitamina C koji se nalazi u aceroli te se zasad potvrđena ljekovita svojstva baziraju samo na tome, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. Iako istraživanja svakako treba provesti još, posebni sastav acerole može sugerirati na još ljekovitih svojstava. To su:

  • održavanje normalne koncentracije glukoze u krvi zbog raznih antioksidativnih spojeva,
  • zaštita kože zbog karotenoida,
  • održavanje zdravlja srca i krvnih žila zbog visoke koncentracije kalija,
  • poboljšanje probave zbog dijetalnih vlakana,
  • održavanje živčanog sustava zbog vitamina B skupine. 

Acerola prah – gdje kupiti?

Dodatke prehrani na bazi acerole, pa tako i prah s acerolom, možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane ili raznim web shopovima. Cijena za acerolu u prahu je oko 90 kuna za 60 grama

Prah s acerolom se može umiješati u sokove, smoothieje, kaše i slično.

Smoothie od acerole

Foto: Photostock Secrets

Acerola – nuspojave

Acerola je sigurna za konzumaciju dok se konzumira u umjerenim količinama. Međutim, može uzrokovati neke nuspojave koje navode stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, kao što su:

Osobe koje pate od gihta ili bolesti bubrega bi mogle imati pojačane simptome zbog konzumacije acerole koja ima visoku koncentraciju vitamina C, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Prije početka konzumacije ovog ili sličnih “novih” dodataka prehrani se preporučuje savjetovanje s liječnikom. To se posebno odnosi na kronične bolesnike te trudnice i dojilje.

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photospin, Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu