Stručno odobrava

,

Krv iz nosa kod djece – zašto se javlja i kako je zaustaviti?

Krv-iz-nosa-kod-djece

Krv iz nosa kod djece je česta pojava koja je obično uzrokovana pretjeranom osjetljivošću nosne sluznice i krvožilnog spleta.

Drugi naziv ove pojave je epistaksa, a najčešća se javlja u djece, starijih osoba, trudnica te osoba s poremećajima krvožilnog sustava.

Krvarenje može biti slabo do jako, a posljedice od blage neugode do po život opasnog krvarenja.

Krv iz nosa kod djece nije opasna ako potječe iz prednjeg dijela nosa (prednji donji dio septuma), odnosno krvožilnog spleta koji se naziva Kiesselbachov pleksus. Javlja se u 90% slučajeva, a tad je vjerojatno riječ o infekciji, prehladi ili nekom drugom kratkotrajnom poremećaju koji uzrokuje krvarenje.

Ako krv iz nosa kod djece potječe iz stražnjeg dijela nosa, riječ je o opasnoj pojavi koja se najčešće javlja kod osoba s aterosklerozom, poremećajima zgrušavanja krvi te onima koji su bili na operaciji sinusa ili nosa i sl.

Iako ga može uzrokovati krv iz nosa, rak ipak nije toliko česta pojava ovakve vrste krvarenja zato što ga prate još brojni drugi simptomi.

Krvarenje-iz-nosa-kod-djece

Krv iz nosa kod djece – uzroci

Krv iz nosa kod djece se najčešće javlja zbog suhe ili oštećene nosne sluznice te prehlade.

Najčešće ga uzrokuje mehanička ozljeda (guranje prstića ili nekih predmeta u nos), često ispuhivanje nosa, promjena atmosferskog tlaka, udarac u nos.

Uz to, postoji još jedan važan uzrok kad je u pitanju krv iz nosa kod djeceprehlada je definitivno jedan od glavnih uzroka ove pojave zato što dolazi do oticanja nosne sluznice i pojačane propustljivosti kapilarnog spleta. Nosna sluznica je nadražena te bilo kakav dodir može rezultirati oštećenjem sluznice i pojavom krvarenja. Dolazi do upale ili infekcije koja može biti bakterijskog ili virusnog podrijetla.

Ponekad obilno i teško krvarenje mogu izazvati arterijska hipertenzija (porast krvnog tlaka) ili poremećaji zgrušavanja krvi (trombocitopenija, bolesti jetre itd.), no to nije toliko česta pojava i u većini situacija je potrebna dodatna klinička obrada kako bi se ovi uzroci potvrdili.

Suhoća sluznice do koje dolazi zbog suhog vremena je jedan od čestih razloga krvarenja sluznice nosa, a može se prepoznati vidljivom suhoćom sluznice prilikom pregleda.

Kada je u pitanju krv u sekretu iz nosa kod beba, uzrok je vrlo vjerojatno manjak vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vitamin K stvaraju crijevne bakterije, a s obzirom na to da bebe imaju sterilan probavni trakt, u prvim danima života im se daje vitamin K kako bi se spriječila moguća pojava krvarenja. 

Krv iz nosa kod djece – simptomi

Krv iz nosa kod djece započinje iznenadno i obično traje 5 – 10 minuta. Ponekad može trajati i duže, ovisno o ozbiljnosti oštećenja nosne sluznice i vremenu potrebnom da se sluznica “oporavi”. 

Iako se epistaksa uglavnom javlja u zimskim mjesecima zbog suhoće nosne sluznice, njezina pojava nije neobična i tijekom ljetnih mjeseci. Tijekom ljetnih mjeseci javlja se zbog pretjeranog izlaganja suncu te pucanja kapilara zbog istog (vrućine).

Prije same pojave krvarenja obično ne postoje nikakvi simptomi koji bi mogli upozoriti osobu na pojavu epistakse. Zbog toga često dolazi do raznih neugodnosti posebno ako se javi krv iz nosa u snu.

Naime, u takvim situacijama se kod većine djece i roditelja s razlogom javi određena razina straha i panike zato što na prvi pogled ne mogu biti sigurni otkud točno pojava krvi u dječjem krevetu pa pomisle na mnogo ozbiljnije probleme.

Krv-iz-nosa

Međutim, tijekom samog krvarenja kod djece se može pojaviti uz krv iz nosa i glavobolja. To je normalna pojava s obzirom na to da gubite određenu količinu krvi iz krvožilnog sustava, a sama pojava epistakse često kod ljudi uzrokuje paniku i strah zbog gubitka krvi što može pridonijeti nastanku glavobolje.

Krv iz nosa kod djece se javlja u svim područjima njihovog odrastanja, ali važno je naglasiti da nije riječ o pojavi koja se veže uz rast djece i samo odrastanje. Zato nije čudno ako se pojavi krv iz nosa kod djece u pubertetu kao niti u ranoj životnoj dobi jer ne postoji pravilo koja dob je najčešće obuhvaćena.

Potrebno je vidjeti znakove nedostatka tekućine (ako postoje).

Kako zaustaviti krv iz nosa (kod djece)?

Blaga i kratkotrajna krvarenja iz nosa kod djece ne zahtijevaju posjet liječniku ako se primijene ispravne metode zaustavljanja krvarenja:

  • sjednite, nagnite djetetovu glavu prema naprijed i recite mu da diše kroz usta,
  • snažno pritisnite i držite do 10 minuta obje nosnice na srednjem dijelu nosne pregrade,
  • stavite hladan oblog na potiljak, ali samo 1 – 2 minute.

Ako krvarenje ne prestaje niti nakon 20 minuta, posjetite liječnika jer je možda riječ o simptomu neke ozbiljnije bolesti ili sluznica nema mogućnosti oporavka. U tom slučaju će biti potrebna tzv. tamponada nosa i pregled specijalista otorinolaringologa

Krvarenje-zaustavljanje

Ako djetetu ide krv iz nosa, nemojte mu zabaciti glavu, niti ga ostavljajte u ležećem položaju jer dijete može progutati krv. Podizanje ruku iznad razine glave također nema efekta, već samo umara dijete.

Također, liječnička pomoć ponekad uključuje postupak za zaustavljanje krvarenja koji se naziva kauterizacija (tzv. „paljenje“). Iako je u pitanju bolan postupak, može značajno pomoći zato što razara tkivo pomoću niske razine topline ili DAB srebrnog nitrata.

Međutim, liječnik može procijeniti da kauterizacija nije potrebna te zaustaviti krvarenje već navedenom jednostavnom metodom.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Cesto krvarenje iz nosa kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu