Kako potaknuti porod ? – znakovi otvaranja pred porod

Znakovi pred porod

Trudnoća traje 9 mjeseci ili otprilike 42 tjedna od početka posljednjeg menstruacijskog ciklusa. Kako se bliži procijenjeni termin poroda, gotovo svaka žena počinje se pitati kako će znati kad je vrijeme za porod te postoje li neki znakovi. Ako termin poroda ne nastupi nakon 42 tjedna, moguće je potaknuti (inducirati) porod u bolnici.

Postoje određeni znakovi koji pokazuju da se žensko tijelo priprema za porod u nadolazećim tjednima (obično od 37. tjedna). Ti znakovi mogu se pojaviti i ranije, u slučaju preuranjenih poroda (prije 39. tjedna trudnoće).
Usprkos tim znakovima, trenutno nema dokaza kojima bi se predvidio i utvrdio točan dan početka poroda.

Smatra se da poticaj na porod stiže od promjena u razini hormona u fetusu što se prenosi preko posteljice (placente) u majčinu krv. Signali stižu do maternice koja prelazi iz opuštenog stanja u fazu kontrakcija.

Znakovi otvaranja pred porod

Priprema tijela za porod
Foto: Pexels

Znakovi otvaranja pred porod su:

 • spuštanje fetusa niže u zdjelici uzrokuje češće mokrenje zbog pritiska na ženin mokraćni mjehur,
 • ispadanje sluznog (cervikalnog) čepa kako se vrat maternice počinje otvarati – prozirna ili lagano krvava sluzava tvorba,
 • trudovi (kontrakcije maternice) – jake kontrakcije koje uzrokuju neugodnu i tupu bol u donjem dijelu trbuha i leđima kao i pojačan pritisak u zdjelici, javljaju se u valovima,
 • na ginekološkom pregledu utvrdi se omekšanje i proširenje cerviksa (vrata maternice),
 • pucanje vodenjaka (amnionske ovojnice koja okružuje fetus) – nagli ili postupni izlazak prozirne tekućine,
 • neke žene primijete iznenadan nalet energije nekoliko dana prije poroda,
 • mučnina, grčevi u probavi i proljev mogu biti uzrokovani hormonskim promjenama.

Lažni trudovi ili Braxton Hicksove kontrakcije

Lažni trudovi ili tzv. Braxton Hicksove kontrakcije javljaju se nekoliko tjedana prije poroda u nepravilnim ritmovima, umjerenog intenziteta. Mogu prestati s promjenom položaja tijela za razliku od pravih trudova.

Kako potaknuti porod?

Porod se potiče (inducirani porod) u slučaju prelaska termina, ako je vodenjak puknuo (ili nije) te ako majka ili fetus imaju neko zdravstveno ugrožavajuće stanje.

U slučaju da nema zdravstvenih indikacija za poticanje poroda, a termin je prošao, majka ima pravo odbiti umjetno poticanje poroda, ali i ona i fetus su na pomnom promatranju jer se rizici za fetus povisuju nakon 42. tjedna.

Poticanje poroda
Foto: Pixabay

Porod se potiče u bolnici na više načina. Umetanjem prostaglandinskog gela na stražnji zid vagine, pomaže se omekšavanju vrata maternice te predstavlja jedan od najučestalijih načina. Trudnica čak može biti puštena kući s uputama da se javi kad osjeti početak trudova ili ako nema trudova niti nakon 6 sati kada se može dati još gela.

Osim gela, može se intravenski dati razrijeđeni hormon oksitocin (tzv. drip) čija se doza prilagođava svakoj trudnici.

Kada vodenjak nije puknuo, radi se amniotomija – namjerno prokidanje vodenjaka koje obično rezultira porodom unutar 24 sata.

Kako prirodno potaknuti porod?

Prirodne metode poticanja poroda izazivaju dosta nesuglasica među stručnjacima jer nisu znanstveno provjerene i dokazane. Prije početka bilo kakvih prirodnih metoda, potrebno je savjetovati se s vlastitim liječnikom jer možda mogu pomoći, ali nose sa sobom rizik.

 • duge šetnje,
 • ljuta hrana,
 • ricinusovo ulje,
 • ulje noćurka,
 • akupunktura.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu