Odvikavanje od pelena: Požurivanje može emocionalno oštetiti dijete! Evo koji su najčešći problemi

Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena mnogim roditeljima predstavlja mukotrpan proces koji im čak izaziva i strah jer ne znaju kako pristupiti djetetu. No, često zaboravljaju da u ovom slučaju nije cijela odgovornost samo na njima, već je fokus na suradnji s djetetom koje se priprema na kontrolu vlastitih potreba.

Većina roditelja traži najbrži način kako odviknuti dijete od pelena jer žele ovaj proces što prije završiti, po mogućnosti u terminu svojeg ljetnog godišnjeg odmora. Pritom zaboravljaju da proces odvikavanja od pelena traje neko vrijeme i da dijete ne mora biti spremno za ovaj pothvat baš onda kada je planiran godišnji odmor. U nastavku saznajte neke od problema koji se mogu pojaviti tijekom procesa odvikavanja i koliko dugo traje odvikavanje od pelena.

Odvikavanje od pelena – najčešći problemi

Sasvim je normalno da želite što prije odviknuti dijete od pelena. U pitanju je važan stupanj dječjeg razvoja, ali i jedno veliko olakšanje nakon dugotrajne brige s mijenjanjem pelena. Iako mnogi roditelji misle da postoje određeni trikovi za odvikavanje od pelena, dječja stvarnost je ponekad malo složenija. Požurivanje procesa odvikavanja od pelena ga može emocionalno oštetiti te utjecati na njegovu osobnost.

Pročitajte članak “Emocionalni razvoj djeteta – emocionalna samoregulacija po godinama“.

Dijete nije spremno za odvikavanje od pelena
FOTO: Shutterstock

Dijete nije spremno za odvikavanje od pelena

Nakon prvog rođendana dijete u bilo kojem trenutku može biti spremno za odvikavanje od pelena, ali je važno prepoznati taj trenutak zato što je u pitanju individualan proces koji će kod svakog djeteta ovisiti o drugačijim čimbenicima. Upotreba sile u ovom slučaju je najgora opcija. Koliko god se roditeljima “žurilo” s ovim procesom, moraju biti svjesni da je dijete u ovom slučaju u glavnoj ulozi.

Prve godine života su ionako dosta dinamične i burne – dijete otkriva mnogo stvari u svojoj okolini i susreće se s mnogo nepoznanica. Tijekom tog razdoblja dijete također uči kontrolirati mokrenje i stolicu.

Dok će veći postotak djece tu kontrolu savladati negdje oko druge godine života, kod neke djece će se to dogoditi i ranije.
Kako odviknuti dijete od pelena
FOTO: Shutterstock

Sa psihološke strane stručnjaci navode da se dijete i samo trudi odviknuti od pelena kako bi njegovi roditelji bili zadovoljni s njime te kako bi se osjećalo učinkovito. Dijete je svjesno da od roditelja dobiva pozitivnu povratnu informaciju kada uspije verbalizirati svoju potrebu za mokrenjem i kada pelena ostane suha, no u početnim mjesecima života ni samo nije svjesno što znači uspostavljanje ove samokontrole.

Neka djeca će odbijati odvojenost od pelena te će protestirati na razne načine kako bi se taj proces usporio, a razlog tome je činjenica da još uvijek nisu spremna za ovaj korak. Kada dijete pokaže zainteresiranost za “trening” odvikavanja pelena (npr. verbalizira potrebu za mokrenjem, samo kreće prema toaletu, svlači hlače itd.), tada možete biti sigurni da uskoro kreće period odvikavanja koji je potrebno dobro uskladiti s djetetovim razvojem.

Pročitajte članak “Kako potaknuti dijete da priča? – razvoj govora kod djece“.

Neka djeca će na samom početku vjerojatno zaboraviti da moraju na toalet jer će biti okupirana igrom ili nekim drugim dječjim aktivnostima, stoga ih je u početku dobro podsjećati na njihove tjelesne potrebe. Možda će dijete tijekom dana uspijevati odlaziti na toalet bez problema, ali će se buditi mokro zbog nemogućnosti kontroliranja potrebe za mokrenjem tijekom noći. I to je moguće riješiti pomoću zaštitnih navlaka za madrac i toplog podržavajućeg razgovora s djetetom odmah nakon buđenja i odlaska na toalet.

Ako dijete doživi veliki stres (npr. razvod roditelja, smrt bliske osobe, preseljenje u drugi grad itd.), možda će se nesvjesno vratiti u mlađu razvojnu fazu u kojoj se osjećalo sigurnijim. U tom slučaju će proces odvikavanja od pelena trebati odgoditi i biti na posebnom oprezu pri ponovnom pokušaju. Također, ako dijete ima bilo kakvih drugih zdravstvenih poteškoća, odvikavanje bebe od pelena bi bilo pametnije odgoditi kada bude spremno za to, a kako biste bili sigurni kada je najbolje vrijeme, posavjetujte se s pedijatrom.

Odvikavanje od pelena - najčešći problemi
FOTO: Shutterstock

Što ako roditelji nisu spremni za odvikavanje djeteta od pelena?

Koliko god čudno zvučalo, roditelji ponekad ni sami nisu spremni za proces odvikavanja djeteta od pelena. Ako ne prepoznaju pravi trenutak kada je dijete spremno za odvikavanje, vjerojatno će samo izmučiti i sebe i dijete te odustati. Kada su roditelji nespremni, nestrpljivi, neodlučni ili previše popustljivi u ovom procesu, brzo se odlučuju na vraćanje pelena djetetu nakon prvog neuspjelog pokušaja i čekaju bolje dane.

Nažalost, ponekad su roditelji toliko pod stresom od cijelog ovog procesa da kritiziraju dijete zbog čega se ono osjeća zbunjeno, manje vrijedno i nesposobno. Tako se cijeli proces odvikavanja od pelena produžuje i predstavlja izvor frustracije, a dijete u svojem strahu od ponovnih neuspjeha stvara mentalnu barijeru koja ga sprječava i blokira u njegovom rastu i razvoju. Ovaj emocionalni šok djetetu ostavlja trajne posljedice na ličnost i u odrasloj dobi, a nošenje s tom traumom ga ograničava u ostvarivanju svojeg punog potencijala.

Koliko dugo traje odvikavanje od pelena
FOTO: Shutterstock

S druge strane, kada roditelji prepoznaju pravi trenutak odvikavanja od pelena, krajnji rezultat nije samo dijete bez pelena, već sretno dijete koje je izgradilo samokontrolu, samopoštovanje, samopouzdanje i autonomiju. Te će karakteristike imati značajnu ulogu u svakom području njegovog života.

Ljubav, ambicija i sreća ovise o zdravoj samosvijesti i sustavu vrijednosti koji se uspostavljaju upravo u ranom djetinjstvu. Iako su pelene možda neugodne, svaki se roditelj mora sjetiti da je u pitanju stupanj razvoja koji traje neko vrijeme i zahtijeva puno strpljenja, truda i podrške.

Ako imate bilo kakve nedoumice oko toga je li vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena ili ne, potražite savjet pedijatra koji prati rast i razvoj djeteta. Ponekad će biti dovoljni vaš roditeljski instinkt i očigledni znakovi djeteta koji će vam dati do znanja da je vrijeme za odvikavanje od pelena, no prvenstveno morate biti spremni na nekoliko neuspjelih pokušaja i more strpljenja.

Ako nemate dovoljno vremena posvetiti se djetetu u ovom procesu, radije pričekajte da budete potpuno fokusirani i spremni.

Iako neki stručnjaci savjetuju sustav nagrađivanja kada dijete uspije, u principu je najbolja nagrada vaše ohrabrenje i podrška, čak i onda kada se nakupi nekoliko bezuspješnih trenutaka.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Gellner, C. (2018). When Should a Child Be Out of Diapers? University of Utah Health.
  2. Solan, R. (2016). The Importance of Diaper Weaning in Consolidating the Personality. Ronnie Solan.
  3. Solan, R. (2016). Why Diaper Weaning is Essential in the Solidification of Individuation? International Journal of School and Cognitive Psychology, 3(3).

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu