Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

CTG (kardiotokografija) – kada i kako se izvodi, priprema, cijena

Ispadanje kose trudnoća

CTG (kardiotokografija) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa pomoću grafičkog prikaza aktivnosti srca ploda te intenziteta i trajanja trudova tijekom trudnoće i porođaja. Ovom metodom se očituju stezanje maternice i otkucaji srca ploda.

Kada se izvodi CTG?

CTG se obično radi u trećem tromjesečju trudnoće kako bi se provjerili bebini otkucaji srca. Korištenjem CTG testa provjerava se bebino stanje u maternici te prima li beba dovoljno kisika preko placente.

Razlozi za CTG testiranje su:

  • ako se smanji aktivnost bebe tijekom perioda trudnoće,
  • ako se utvrdi da beba ne raste u skladu s tjednima starosti,
  • ako imate premalo ili previše plodne vode,
  • ako trudnica boluje od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka ili neke druge bolesti koja utječe na zdravlje djeteta;
  • ako je termin poroda prošao,
  • rutinska provjera tijekom poroda.

Kako se izvodi CTG?

Oko trbuha trudnice postavlja se remen s dvije sonde koje omogućavaju da se na CTG zapisu prate kontrakcije maternice majke i registriraju otkucaji srca ploda.

Često trudnice prvorotkinje nisu sigurne jesu li bol i grčevi odraz pravih  ili lažnih trudova. Stoga CTG uređaj tu ima važnu ulogu u prikazivanju stvarnog stanja.

Stezanje maternice i otkucaji srca bilježe se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na prednji trbušni zid, odnosno na kožu na trbuhu. Uređaj zatim impulse pretvara u signale, prikazuje ih na monitoru i bilježi na posebnom pokretnom papiru. Na osnovu ispisanih linija očitava se temeljna srčana frekvencija ploda, njena varijabilnost te promjene u odnosu na fetalne pokrete i trudove.

CTG se primjenjuje u trećem tromjesečju, obično od 35. ili 38. tjedna pa nadalje. Ponekad, ovisno o odluci liječnika, pretragu je poželjno obaviti i ranije. Potrebno je praćenje rizičnih trudnoća, kod trudnica koje imaju dijabetes, povišeni krvni tlak, smanjen udio plodne vode ili su RH negativne.

Savjeti ginekologa su različiti te ovise o stanju bebe i trudnice. Preporučuje se obavljanje CTG pregleda svaka dva tjedna, a po potrebi i svakih 7 dana nakon 38. tjedna trudnoće, odnosno tijekom zadnjeg trimestra.

CTG – video prikaz pretrage možete pogledati

Tekst Dana

Za vas izdvajamo

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

CTG (kardiotokografija) – kada i kako se izvodi, priprema, cijena

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.