Bočice za bebe – kako odabrati i čistiti bočicu?

bocice za bebe

Bočice za bebe od koristi su i ženama koje doje i ženama čije se bebe hrane formulom. Važno je znati kada bebu upoznati s bočicom, ali i s kakvom bočicom.

Ponekad je potrebno eksperimentirati s bočicama dok ne otkrijete koja najviše paše bebi. Za početak je dovoljno imati 2 ili 3 bočice, a kako odabrati i čistiti bočicu saznajte u nastavku!

Kako odabrati bočicu za bebu?

Bočica za bebe ima svih veličina i materijala, pa je važno biti informiran prije kupovine kako se ne biste izgubili u svom tom šarenilu. Teško je reći koje su najbolje bočice za bebe, važnije procijeniti što najviše paše bebi. Beba također može odbiti bočicu koju ste odabrali, a u tom slučaju valja pokušati s drugačijom.

Bočice variraju prije svega veličinom, pa tako najmanje bočice imaju 60 ml, dok najveće imaju 300 ml. Bebe do godinu dana mogu popiti maksimalno 240 ml po obroku, pa prevelike bočice nisu potrebne. Količina bočica koja je potrebna varira, a najčešće je potrebno 4 do 12 bočica.

Bočice mogu biti napravljene od različitih materijala, pa tako postoje:

  • Staklene bočice za bebe – bočice za bebe od stakla su teže i lomljive, ali lakše ih je prati i sterilizirati. Iako su skuplje, duže traju od plastičnih bočica. Staklene bočice se mogu i reciklirati kada ih odlučite baciti.
  • Plastične bočice za bebe – plastične bočice su lagane, ne mogu se razbiti i najčešće su jeftinije od ostalih. Sve plastične bočice se danas proizvode bez BPA (bisfenol A koji može uzrokovati zdravstvene probleme). Ipak, plastične bočice je potrebno češće mijenjati.
  • Silikonske bočice za bebe – lagane su, nelomljive i ne sadrže BPA, ali su skuplje od plastičnih i staklenih te ih je teško pronaći u običnim dućanima.
  • Metalne bočice za bebe – metalne bočice je teško pronaći, ali su lagane i nelomljive. Mana je ta što najčešće nije vidljiva količina tekućine u bočici.

Kako biste bili sigurni da bočice ne sadrže BPA, kupujte bočice koje imaju oznaku „BPA-free“.

bočice za bebe

Sisači na bočicama

Prilikom odabira bočice važno je obratiti pozornost i na sisače. Sisači na bočicama mogu biti napravljeni od različitih materijala, a variraju i po obliku i veličini rupice.

Po sastavu mogu biti silikonski ili od kaučuka. Silikonski sisači su čvršći i traju duže, dok su sisači od kaučuka elastičniji i mekši. Neke bebe su alergične na sisače od kaučuka koji se ionako lakše raspadnu. Silikonski sisači se preporučuju za bebe do 6 mjeseci starosti.

Nadalje, sisači variraju u obliku. Sisači su tradicionalno okruglog oblika, ali danas postoje i anatomski. Anatomski sisači dizajnirani su da se smjeste na bebine desni i nepce. Što se tiče oblika, on najviše ovisi o bebinim preferencijama.

Sisači na bočicama imaju i rupice različitih veličina koje ubrzavaju ili usporavaju protok mlijeka. Najčešće se počinje s malom rupicom na sisaču, pa se bebama progresivno daju veće kako rastu. U svakom slučaju mlijeko ne bi trebalo teći kao mlaz iz sisača, već kapati.

Osim što ih je potrebno dnevno čistiti, sisače na bočicama treba odmah baciti ako su puknuti, puštaju mlijeko u velikom mlazu ili su promijenili boju. Provjeravajte sisače redovito (barem jednom u dva mjeseca) i ako uočite neke od ovih znakova ih zamijenite novim.

Možete kupiti i jednokratne sisače, koji su korisni ako putujete ili šetate s bebom. Jednokratni sisači su sterilizirani pa ih je potrebno samo staviti na bočicu (i baciti nakon upotrebe).

sisači za bočice

Bočice za novorođenčad

Bočice za novorođenčad su odlične alternative ako tražite drugačiji način hranjenja bebe ili niste u mogućnosti dojiti. Novorođenče u jednom obroku popije najviše 60 ml mlijeka, a bebe od 2 mjeseca najviše 120 ml – pa nisu potrebne veće bočice. Što se tiče sisača na bočici, novorođenim bebama se najčešće daje sisač s najmanjom rupicom.

Bočice za bebe protiv grčeva

Ako želite umanjiti grčeve kod beba, neka bebina glava tijekom hranjenja bude pozicionirana u višem položaju od trbuha. Također nakon hranjenja pokušajte izbaciti progutani zrak laganim tapšanjem po leđima kako bi beba podrignula.

Ako želite umanjiti količinu zraka koje dijete proguta prilikom hranjenja, postoje posebno dizajnirane bočice za to. Radi se o antikolik bočicama, koje su odlične za bebe koje pate od kolika (iznenadni bolovi kod novorođenčadi popraćeni bebinim plakanjem).

Antikolik bočice imaju ugrađeni sustav unutarnjeg prozračivanja, tako da u potpunosti ventiliraju bočicu pa je moguće hranjenje bez ulaska zraka. 

Neke od bočica koje se preporučuju za smanjenje progutanog zraka, vjetrova i grčeva su:

  • bočice za bebe Dr. Brown polipropilenska,
  • bočice za bebe Tommee Tippee,
  • bočice za bebe Comotomo,
  • bočice za bebe Avent, itd.

Čišćenje bočica za bebe

Iako nije nužno, prije prve upotrebe preporučuje se sterilizacija bočice u kipućoj vodi na 5 minuta. Zbog moguće kontaminacije bakterijama potrebno je svaki dan prati bočicu, a jednom tjedno se preporučuje i sterilizacija bočice. Sterilizacija prije svakog obroka se preporučuje prvih 6 do 8 mjeseci jer se u tom razdoblju imunitet tek gradi.

Za dnevno čišćenje bočica potreban je blagi deterdžent, topla voda i četka za čišćenje boca. Prilikom dnevnog čišćenja potrebno je dobro oprati i bočicu i sisač na bočici. Ako niste u mogućnosti odmah oprati bočicu nakon hranjenja, isperite ju u toploj vodi, a kasnije i s deterdžentom.

Ako nemate vremena za sterilizaciju, možete kupiti parni sterilizator bočica. Ali ako ne želite izdvajati novac za taj uređaj, sterilizaciju možete obaviti i na stari način – u loncu. Potrebno je uroniti očišćene bočice i sisače u kipuću vodu i pustiti ih 3 do 5 minuta, a zatim ih pustiti da se osuše na zraku. Ova metoda je najbolja za staklene bočice, ali primjenjiva je i za plastične bočice bez BPA.

Za sterilizaciju bočica je moguće koristiti i tekućine za sterilizaciju koje se mogu kupiti u ljekarnama. U takve tekućine je potrebno uroniti očišćene bočice i sisače na jedan do dva sata, a zatim ih dobro isprati vodom.

Bočice je moguće prati u perilici za suđe ako su napravljene od stakla ili plastike koja je prilagođena za perilicu. Potrebno je odvojiti bočicu od sisača (kao i kod običnog pranja) i staviti ih u perilicu odvojeno. Dijelove bočice najbolje je staviti u gornji dio perilice. Imajte na umu da učestalo pranje sisača u perilici smanjuje njihovu dugotrajnost.

Više o čišćenju bočica za bebe saznajte u videu.

Ako primijetite da je bočica napukla ili pukla na jednom dijelu odmah ju bacite i zamijenite novom. Ovo je posebno opasno ako se radi o staklenoj bočici.

Kada dati bebi bočicu?

Važno je da se dijete navikne na dojenje prije nego počne jesti iz bočice. Navikavanje na dojenje najčešće traje između 4 i 6 tjedana. Novorođenče kojemu se da bočica prerano može razviti preferenciju za bočicu, što zahtjeva manje truda od dojenja. Ako beba nauči pravilno dojiti i nakon 2 – 3 tjedna, moguće je bebi ranije dati bočicu.

Nije dobro čekati previše dugo kako biste upoznali bebu s bočicom. Ako nakon 6 tjedana beba još uvijek nije jela iz bočice, postoji mogućnost da ju odbije.

Bočice za bebe – cijena

Cijena bočica za bebe ovisi o veličini i materijalu, ali i proizvođaču i kvaliteti. Cijene se najčešće kreću između 40 i 120 kn. Za 200 do 300 kn možete kupiti i početni komplet bočica u kojemu se najčešće nalazi par bočica, duda i četka za čišćenje.

Zasebne sisače za bočice možete kupiti za oko 40 do 60 kn za dva sisača, a četke za čišćenje najčešće koštaju oko 50 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu