Preplanuli ten nije znak zdravog izgleda: Svako pretjerano izlaganje suncu i solariju oštećuje kožu

Svako pretjerano izlaganje suncu i solariju oštećuje kožu

Preplanuli ten, iako se smatra poželjnim, ponekad se pogrešno tumači kao znak zdravog izgleda. Zapravo se radi o reakciji kože na izlaganje štetnim djelovanjima UV zračenja, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preplanula boja kože rezultat je obrane od djelovanja UV zračenja koje oštećuje kožu. “Zdrave opekline kože” ne postoje. Svako pretjerano izlaganje UV zračenju može rezultirati strukturnim oštećenjima kože. Kratkoročno, ova šteta može se očitovati kao “izgaranje”, osjetljivost i ožiljci, a dugoročno kao fotostarenje. Fotostarenje, uzrokovano razgradnjom kolagena u koži, manifestira se smanjenjem elastičnosti kože, pojavom dubokih bora i finih linija, hiperpigmentacijama i staračkim pjegama.

Pročitajte članke:

Preplanuli ten nije znak zdravog izgleda
FOTO: Shutterstock

Solarij djeluje jako slično kao i sunce

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korištenje solarija ne preporučuje se kod osoba mlađih od 18 godina, a mnoge zemlje u svijetu upravo su to i zabranile. Uporaba solarija u Brazilu i Australiji u svrhu dobivanja preplanulog tena je zabranjena, kako za mlade, tako i za odrasle.

Za UV zračenje iz solarija smatra se da ima slične zdravstvene učinke kao i prirodno, sunčevo UV zračenje. U ovom području postoji zabluda o sigurnosti solarija jer emitira pretežno UVA zrake, za razliku od UVB zraka koje su razlog nastajanja opeklina. UVA zrake također dovode do negativnih strukturalnih promjena u koži.

Jednako tako, najčešći argumenti “za” solarije su priprema kože za izlaganje suncu tijekom npr. godišnjih odmora i sinteza vitamina D. U stvarnosti preplanulost stečena korištenjem solarija pruža vrlo ograničenu zaštitu od opeklina sunca, a vitamin D sintetizira se u dovoljnim količinama tijekom uobičajenog, svakodnevnog izlaganja suncu.

Pročitajte članak “Solarij – sve što trebate znati za očuvanje zdravlja i boje“.

Solarij djeluje jako slično kao i sunce
FOTO: Shutterstock

Evo tko nikako ne bi smio u solarij

Korištenje solarija u svakom slučaju ne preporučuje se osobama svjetlije puti i osobama s upalnim promjenama na koži, kao i za vrijeme terapije određenim lijekovima ili nakon određenih kozmetičkih tretmana te trudnicama.

U slučaju korištenja svakako potražite provjerene pružatelje usluga, koji će se pobrinuti o pravilnoj provedbi tretmana i zaštiti osjetljivih područja, kao i uputama za postupanje prije i nakon tretmana.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu