Ekstenzije za kosu – vrste ekstenzija, sastav, kako staviti i gdje kupiti

ekstenzije za kosu

Imate rijetku kosu ili želite dugu kosu preko noći? Ekstenzije za kosu mogle bi biti odgovor vašim željama. Ekstenzije variraju po sastavu i načinu ugradnje, a u nastavku vam donosimo sve potrebne informacije!

Ovisno o vrsti ekstenzija, najčešće traju 4 – 8 tjedana uz pravilnu njegu o kosi, a postupak ugradnje traje 2 do 4 sata. Većina ekstenzija od prirodne kose dolazi iz Azije, ali sintetičke ekstenzije postaju sve kvalitetnije.

Ekstenzije za kosu datiraju još od Kleopatrinog vremena. Egipćani su još 3400. g. pr.Kr. šivali ili pleli komade ljudske kose ili obojene ovčje vune. U modernim vremenima ekstenzije su kao trend oživile tek 1950-ih (gotovo 3 stoljeća nakon što su perike postale moderne).

Važna napomena: nemojte pretjerivati s ugradnjom ekstenzija. Opetovane ugradnje ekstenzija (pogotovo metode kojima se povezuju ili lijepe za kosu) mogu dovesti do gubitka kose. Gubitak kose uzrokovan određenom frizurom naziva se trakcijska alopecija.

Ekstenzije za kosu mogu se ugraditi na gotovo svim vrstama kose. Osobama s tanjom kosom preporučuje se ugradnja količinski manje ekstenzija, dok se osobama koje aktivno gube kosu preporučuje izbjegavanje ugradnje ekstenzija u potpunosti.

Načini ugradnje ekstenzija za kosu

Ekstenzije za kosu možete ugraditi na različite načine – dok su neke metode dugotrajnije, druge su jednostavnije. Najpoznatiji načini ugradnje ekstenzija su sljedeći:

  • Ekstenzije za kosu na češljiće – ova vrsta ugradnje ekstenzija najjednostavnija je metoda, a ujedno i najjeftinija. Ovakve ekstenzije mogu se brzo kod kuće učvrstiti u kosi (pa tako i skinuti iz kose) uz pomoć češljića ili kopči, te se preporučuju početnicima. Cijena ovisi o kvaliteti ekstenzija, ali mogu se koristiti više puta.
  • Ekstenzije povezane s kosom – prilikom ove metode ugradnje, zasebni pramenovi ekstenzija se povezuju s prirodnom kosom plastičnom ili keratinskom bazom. Povezivanje se vrši hladnim ili toplim postupcima pa se tako ekstenzija može povezati pomoću metalnih ili plastičnih cjevčica za kosu ili tehnikom pletenja. Sam proces ugradnje je duži i skuplji, no rezultati su dugotrajniji i prirodnijeg izgleda.Esltenzije koje se pletu u kosu mogu trajati i 6 – 8 mjeseci.
  • Ekstenzije zalijepljene za kosu – ovom metodom se par pramenova lijepi na kosu direktno ili pomoću trake na koju su ušiveni. Iako sama ugradnja traje kraće, ekstenzije nisu jednako čvrsto povezane s kosom. Ovakve ekstenzije traju 4 – 6 tjedana, ali bolje se zadržavaju na kosi Afroamerikanki jer je prirodno deblja dlaka.

Ekstenzije koje su povezane s kosom ili zalijepljene za kosu nikada nemojte sami skidati, nego odite u salon u kojem ste ih i napravili. 

ekstenzije za kosu

Kako staviti ekstenzije za kosu na češljiće?

Ne treba vam profesionalna pomoć da bi ugradili ekstenzije za kosu na češljiće. Ako želite saznati kako ugraditi takve ekstenzije kod kuće – pogledajte video i saznajte na koji način!

Sastav dlake ekstenzija za kosu

Za izradu ekstenzija najčešće se koriste sintetičke dlake napravljene od različitih sintetičkih vlakana. Sintetičke dlake nisu izdržljive kao ljudska kosa i ne podnose vrućinu, pa se ne preporučuje korištenje preparata kao što je pegla za kosu. Ekstenzije od sintetičkih vlakana variraju u kvaliteti, pa tako neke mogu izgledati kao ljudska kosa, dok su druge krute i neprirodnog izgleda.

S druge strane postoje i ekstenzije od prave kose, koje su puno skuplje. Najkvalitetnije i najdugotrajnije ekstenzije su one od prirodne kose – koja nije ofarbana. Kosa koja nije farbana nema oštećeni treći tj. vanjski sloj dlake (kutikula). Prednosti ekstenzija napravljenih od prave kose jest to da se mogu farbati i mogu se uređivati pomoću topline.

Porijeklo ekstenzija od prave kose

Vjerovali ili ne, važno je i porijeklo prirodne kose od koje je ekstenzija napravljena prilikom odabira najbolje ekstenzije za kosu. Porijeklo prirodnih ekstenzija najčešće se dijeli na indijsku, kinesku i europsku kosu.

Ekstenzije se najčešće rade od indijske kose, iz razloga što žene iz Indije često doniraju kosu iz religijskih razloga. Teksturom i debljinom je slična europskoj i lako ju je stilizirati. Obične ekstenzije od indijske kose nisu skupe, iako ima i posebnih skupljih verzija.

Kineska kosa također se često koristi za izradu ekstenzija. Ova kosa je deblja i najčešće ravne teksture. S obzirom na to da se radi o tamnosmeđoj ili crnoj kosi, potrebno ju je izbijeliti kako bi se dobile druge nijanse. Proces izbjeljivanja i farbanja ne bi trebao narušiti kvalitetu ekstenzije ako se pravilno izvodi.

Europska kosa je najrjeđi izvor prirodnih ekstenzija. S obzirom na to da je potražnja velika, a ponuda ograničena, ekstenzije od europske kose su najskuplje. Najčešće je svijetlosmeđe ili plave boje, pa ju nije potrebno previše dodatno obrađivati. Iz tog razloga je dlaka ovih ekstenzija kvalitetnija i dugotrajnija. 

indijska kosa

Briga za ekstenzije

Jednom kada ugradite ekstenzije, potrebno je obratiti malo pozornosti na njegu. Većinu ekstenzija može se tretirati kao i običnu kosu, samo s malo više pažnje.

Preporučuje se uporaba blagog šampona i regeneratora za kosu, a prilikom pranja kose preporučuje se da sjedite ili stojite (bez da okrećete glavu „naopako“).

Preporučuje se ugradnja ekstenzija koje su teksturom slične prirodnoj kosi, kako bi se izbjeglo korištenje aparata s toplinom (npr. pegle). Vrućina oštećuje sintetičke ekstenzije, a samim time skraćuje njihovu valjanost.

Ako nosite ekstenzije za kosu na češljiće, prije spavanja ih skinite i lagano počešljajte. Jednom mjesečno ih operite blagim šamponom i regeneratorom.

Ekstenzije od prave kose možete bojati, ali važno je znati radi li se o kosi koja je već bojana (što većina ekstenzija jest). Ako je ekstenzija već bojana onda se preporučuje bojanje samo u tamniju boju jer bi bojanje u svjetliju moglo oštetiti samu dlaku ekstenzije.

S obzirom na to da ekstenzije variraju po kvaliteti i sastavu, možete se dodatno savjetovati s frizerom/frizerkom oko brige za ekstenzije.

Ekstenzije za kosu i bavljenje sportom 

Ako se bavite određenom fizičkom aktivnošću ekstenzije nisu razlog za prestanak toga. Možete se baviti sportom i imati ekstenzije, samo je potrebno malo pažljivije postupati s kosom.

S ekstenzijama se možete kupati u moru no trebate biti pažljivi. Pripazite da ne natapate kosu i ekstenzije u moru predugo i osušite ekstenzije čim izađete iz mora. Dugo natapanje ekstenzija u vodi može oslabiti njihovu povezanost s kosom. Možete isplesti pletenicu ili nisku punđu prije kupanja kako biste izbjegli čvorove u kosi. Ako se kupate u bazenu najbolje bi bilo nositi kapicu za kosu kako klor ne bi oštetio ekstenzije.

Ako volite trčati, planinariti ili šetati zaštite kosu i ekstenzije šiltericom ili kapom od sunca i nepotrebne topline koja može oštetiti poveznice s kosom. 

Kako biste izbjegli čvorove u kosi zbog vježbanja, zavežite ju u rep, punđu ili pletenice. Ekstenzije na češljiće najbolje je maknuti iz kose tijekom vježbanja.

ekstenzije i sport

Ekstenzije za kosu – cijena u frizerskom salonu

Cijene ekstenzija za kosu u frizerskom salonu variraju ovisno o kvaliteti i načinu ugradnje ekstenzija, dužini i količini ekstenzija. Pa tako u nekim salonima ugradnja jednog pramena od 60 cm košta 30 do 50 kn. U nekim salonima možete donijeti svoje ekstenzije, pa je samim time ugradnja jeftinija.

 Ekstenzije za kosu možete ugraditi u nekim od ovih salona:

  • Ekstenzije za kosu Zagreb – frizerski studio TOM, frizerski studio Fluid, studio Valore, DMD frizerski salon, itd.
  • Ekstenzije za kosu Rijeka – studio Replay, 2C Sabbadin, itd.
  • Ekstenzije za kosu Split – Beauty Art, salon Sanada, frizerski salon Hana & Dino, itd.

Ekstenzije za kosu – prodaja

Ako želite sami kupiti svoje ekstenzije, svakako ćete manje platiti ugradnju ili jeftinije „proći“ ako se radi o ekstenzijama na češljiće.

U Hrvatskoj su trenutno najpopularnije ekstenzije Great Lengths, ali ekstenzije možete naručiti i s drugih stranica kao što su Valentina ekstenzije, Oxy ekstenzije, Frizerland, itd.

Ekstenzije za kosu – nedostaci 

Ugradnja ekstenzija za kosu mogu prouzročiti i razne probleme. Ekstenzije za kosu mogu oštetiti folikul dlake i izazvati ispadanje kose, osjetljivost tjemena i glavobolje, a u tom slučaju potrebno je odstraniti ekstenzije.

Problemi se mogu umanjiti redovitim odlascima u salon kako bi se maknule stare ekstenzije i stavile nove. Ipak, treba pripaziti i na prečestu ugradnju ekstenzija koja može dovesti do trakcijske alopecije.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ekstenzije za kosu, Žene otpala kosa kako staviti ekstenzije, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ekstenzije za kosu – vrste ekstenzija, sastav, kako staviti i gdje kupiti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.