Kreme s peptidima: Dermatolog otkriva zašto su budućnost kozmetike za pomlađivanje

Kreme s peptidima

U području njege kože potraga za ljepotom često dovodi i do potrage za inovativnim sastojcima koji obećavaju pomlađivanje i vitalnost. Među njima peptidi su se pokazali kao moćni saveznici u borbi protiv vidljivih znakova starenja.

Peptidi, hvaljeni zbog svoje izvanredne sposobnosti da stimuliraju proizvodnju kolagena i promiču čvrstoću kože, postali su kamen temeljac u mnogim formulacijama za njegu kože.

Sa svojim potencijalom da umanje bore, poboljšaju teksturu kože i cjelokupni ten, kreme s peptidima privukle su pozornost entuzijasta njege kože diljem svijeta.

Dr. Dinko Kaliterna, specijalist dermatovenerologije, otkriva funkciju krema s peptidima, njihove prednosti i koji su najbolji peptidi.

Kreme s peptidima

Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji služe kao gradivni blokovi strukture naše kože, odnosno kolagena i elastina.

Služe kao prijenosnici informacija između stanica koje potiču obavljanje brojnih funkcija, ovisno o svojstvima samih peptida. Isto tako, mogu djelovati kao neka vrsta hormona.

Zbog toga predstavljaju temelj budućnosti kozmetičkih sastojaka za pomlađivanje i prevenciju starenja. Osim toga, mogu djelovati protiv akni i drugih estetskih i zdravstvenih problema kože.

Kaliterna objašnjava:

Peptidi djeluju tako da prenose informaciju na drugu stanicu, a kada stanica primi tu informaciju, potaknuta je da djeluje ovisno o vrsti peptida. Zbog toga peptidi mogu potaknuti rast kose, trepavica, povećavati volumen, stvarati kolagen da se smanji bora ili ožiljak, izbjeljivati i sl.

Vrsta peptida ima mnogo, a posebno su popularne kombinacije bakrenih peptida, koji se sve češće koriste u zadnje vrijeme. Uz njih, popularni su peptidi koji zamjenjuju botoks i filere.

Kaliterna dodaje:

Nijedan spektar sastojaka za kožu nema tako različit broj i funkcije kao što su peptidi. Ja koristim kreme s peptidima s vrlo velikim uspjehom i pozitivnim iskustvima za nadoknadu volumena, za smanjenje bora (kreme s peptidima za lice) i protiv botoksa. Pokazale su se efikasnima za obnovu kože, odnosno za regeneraciju, za suhu kožu i hidrataciju.
krema s peptidima
FOTO: Shutterstock

Trebaju li se peptidi kombinirati s drugim sastojcima?

Peptidi su toliko efikasni da, prema Kaliterni, nema potrebe da se kombiniraju s drugim sastojcima:

Oni su sami po sebi dovoljni. Po meni je puno bolja opcija kombinirati peptide međusobno. Retin nema smisla koristiti u formulacijama gdje se nalaze peptidi jer je to znatno manje vrijedan sastojak od peptida.

Peptidi imaju direktni efekt, za razliku od ostalih sastojaka za proizvodnju kolagena koji djeluju indirektno.

Oni djeluju direktno na samu stanicu te imaju značajno bolji poticaj za proizvodnju kolagena i elastina u odnosu na neke druge sastojke.

Kreme s peptidima nemaju nikakvih nuspojava. Izrazito su sigurne za ljude koji imaju osjetljivu kožu, zbog čega su jedan od najvrijednijih sastojaka za njegu kože koji postoje.

Kaliterna ističe:

Nisam siguran postoji li ijedno stanje kože gdje se ne bi mogao primijeniti peptid.

Najbolje kreme s peptidima

Prema Kaliterni najefikasniji od svih peptida su epidermalni faktor rasta i faktor rasta fibroblasta. Uz njih vrlo dobro djeluju nove generacije argirelina koji zamjenjuje botoks te ima jaki efekt koji može pomlađivati mišiće.

Kaliterna zaključuje:

Ima mnogo novih sastojaka koji se svakodnevno pojavljuju, tako da ih je teško nabrojati i istaknuti, ali navedeni definitivno spadaju u kategoriju najboljih sastojaka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu