Može li jabučni ocat doista pomoći da smršavite?

konzumiranje dnevne količine jabučnog octa moglo bi dovesti do gubitka težine kod mladih osoba koje se bore s pretilošću

Novo istraživanje objavljeno u BMJ Nutrition, Prevention, and Health sugerira da bi konzumiranje dnevne količine jabučnog octa moglo dovesti do gubitka težine kod mladih osoba koje se bore s pretilošću ili imaju prekomjernu težinu.

Studija je otkrila da su tijekom tromjesečnog razdoblja sudionici u prosjeku izgubili 5,8 – 7,2 kg.

Usto, ispijanje otopine jabučnog octa pomiješanog s vodom, u rasponu od jedne čajne do jedne jušne žlice, povezano je sa značajnim poboljšanjima razine šećera u krvi, triglicerida i kolesterola, bez vidljivih nuspojava.

Kako djeluje jabučni ocat?

Christine Tenekjian, stručnjakinja u Duke Lifestyle and Weight Management Center, za Everyday Health priznaje intrigantna otkrića, sugerirajući da bi jabučni ocat mogao biti održiva opcija za intervenciju mršavljenja koju vrijedi dodatno istražiti.

Jabučni ocat dobiva se iz fermentiranih jabuka i prvenstveno sadrži octenu kiselinu, ključni aktivni sastojak. Dokazano je da octena kiselina može inhibirati enzim odgovoran za razgradnju šećera, potencijalno regulirajući razinu glukoze u krvi nakon unosa ugljikohidrata.

Nadalje, postoje dokazi koji sugeriraju da jabučni ocat može produljiti pražnjenje želuca, pridonoseći povećanju sitosti.

Jabučni ocat dobiva se iz fermentiranih jabuka i prvenstveno sadrži octenu kiselinu
FOTO: Shutterstock

Rezultati istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 120 sudionika u dobi 12 – 25 godina s BMI-jem između 27 i 34. Nasumično su raspoređeni da konzumiraju različite doze jabučnog octa razrijeđenog u vodi ili placebo tekućine.

Oni koji su konzumirali jabučni ocat iskusili su primjetan gubitak težine, smanjen BMI i smanjene mjere struka i bokova u usporedbi s placebo grupom. Štoviše, primijećena su poboljšanja šećera u krvi, triglicerida i kolesterola, s većim smanjenjem kod onih koji su uzimali veće doze jabučnog octa.

Međutim, mali opseg i kratko trajanje studije postavljaju pitanja o generaliziranosti i dugoročnim učincima konzumacije jabučnog octa. Usto, dobna skupina sudionika i prehrambene navike mogu utjecati na rezultate.

Dok prethodna istraživanja podupiru potencijalne prednosti jabučnog octa za mršavljenje i zdravlje metabolizma, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi.

Iako se jabučni ocat u malim dozama čini relativno sigurnim, savjetuje se oprez u pogledu njegovog mogućeg utjecaja na zubnu caklinu i razinu šećera u krvi, osobito u kombinaciji s drugim lijekovima. Bitno je posavjetovati se s liječnikom prije nego što u svoju rutinu uvedete jabučni ocat.

Unatoč obećavajućim rezultatima, jabučni ocat ne bi trebao zamijeniti utvrđene strategije mršavljenja poput uravnotežene prehrane, tjelovježbe i odobrenih lijekova.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu