Normabel tablete (2/5/10mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Belupo
Samo na recept? DA

Skoči na:

» opis,
» primjena,
» doziranje,
» mjere opreza,
» napomene.

Opis

SASTAV

Jedna filmom obložena NORMABEL 2 mg tableta sadržava 2 mg djelatne tvari, diazepama te sljedeće pomoćne tvari:

 • laktozu hidrat, kukuruzni škrob, boju sunset yellow FCF (E110), boju titanijev dioksid (E171).

Jedna filmom obložena NORMABEL 5 mg tableta sadržava 5 mg djelatne tvari, diazepama te sljedeće pomoćne tvari:

 • laktozu hidrat, kukuruzni škrob, boju quinoline yellow (E104), boju indigo carmine (E132), boju titanijev dioksid (E171).

Jedna NORMABEL 10 mg tableta sadržava 10 mg djelatne tvari, diazepama te sljedeće pomoćne tvari:

 • laktozu hidrat, kukuruzni škrob, boju indigo carmine (E132).

FARMACEUTSKI OBLIK I VELIČINA PAKIRANJA

NORMABEL 2 mg i 5 mg tablete: filmom obložena tableta, blister s 30 tableta u kutiji.

NORMABEL 10 mg tablete: tableta, blister s 30 tableta u kutiji.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA

NORMABEL je lijek iz skupine benzodiazepina koji imaju anksiolitičko, sedativno-hipnotičko, antikonvulzivno i mišićno-relaksirajuće djelovanje.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

NORMABEL tablete izdaju se na recept , u ljekarni.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakiranju. NORMABEL ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

NORMABEL čuvajte pri temperaturi do 25°C. Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Primjena

Terapijske indikacije

Odrasli

NORMABEL je namijenjen za:

 • kratkotrajno (2–4 tjedna) liječenje anksioznosti (tjeskobe), koja se pojavljuje sama ili udružena s nesanicom ili psihosomatskom, organskom ili duševnom bolešću,
 • kratkotrajno (2–4 tjedna) liječenje stanja kod kojih anksioznost (tjeskoba) može biti otežavajući čimbenik, kao što su npr. napadi migrene ili tenzijska glavobolja,
 • simptomatsko liječenje alkoholnog apstinencijskog sindroma (alkoholni sindrom ustezanja),
 • dodatno liječenje spazma (grča) mišića kod tetanusa i cerebralne spastičnosti,
 • dodatno liječenje nekih vrsta epilepsije (npr. mioklonus),
 • anesteziološku premedikaciju (uvod u anesteziju).
depresija-i-glavobolja

Foto: Photospin

Djeca

NORMABEL je namijenjen za:

 • liječenje noćnih strahova i mjesečarenja,
 • ublažavanje napetosti i razdražljivosti kod cerebralne spastičnosti,
 • dodatno liječenje spazma (grča) mišića kod tetanusa,
 • anesteziološku premedikaciju (uvod u anesteziju).

Doziranje

Doziranje i način primjene

Vrlo je važno da primjenjujete NORMABEL točno prema uputi liječnika.

Doziranje je individualno (prilagođeno svakom pojedinom bolesniku), a ovisi o težini bolesti, dobi i stanju bolesnika. Anksiozna stanja

Odrasli

Uobičajena doza: 2 mg diazepama 3 puta na dan. Maksimalna doza: do 30 mg diazepama na dan u podijeljenim dozama. Doza se mora individualno prilagoditi.

Nesanica udružena s anksioznošću: 5 do 15 mg diazepama prije spavanja. Liječenje punom dozom ne bi trebalo trajati dulje od 4 tjedna.

Ublažavanje simptoma kod akutnog alkoholnog apstinencijskog sindroma: 5 do 20 mg diazepama, ako je potrebno ponoviti nakon 2 do 4 sata.

Noćni strahovi i mjesečarenje

Djeca 1 do 5 mg diazepama prije spavanja. Stanja povezana sa spazmom mišića.

Odrasli

Spazam mišića: 2 do 15 mg diazepama na dan u podijeljenim dozama. Liječenje cerebralne spastičnosti u određenim slučajevima: 2 do 60 mg diazepama na dan u podijeljenim dozama.

Dodatna terapija u kontroli mišićnog spazma kod tetanusa: 3 do 10 mg/kg tjelesne mase na dan putem nazoduodenalne sonde.

Doza treba biti u skladu s težinom kliničke slike te se u iznimno teškim slučajevima primjenjuju veće doze. U početku se preporučuje primjena diazepama intravenski.

Djeca

Kontrola napetosti i razdražljivosti kod cerebralne spastičnosti u određenim slučajevima: 2 do 40 mg diazepama na dan u podijeljenim dozama.

Kao dodatna terapija u kontroli spazma mišića kod tetanusa: doza kao za odrasle. Dodatna terapija u liječenju nekih vrsta epilepsije.

Odrasli

2 do 60 mg diazepama na dan u podijeljenim dozama.

Premedikacija

Odrasli 5 do 20 mg diazepama.

Djeca

2 do 10 mg diazepama.

Stariji ili nemoćni bolesnici

U pravilu se preporučuje primjena polovice uobičajene doze.

U bolesnika s poremećenom funkcijom jetre treba primjenjivati manje doze.

Što trebate učiniti ako propustite uzeti dozu Normabela?

Izostavite preskočenu dozu. Sljedeću dozu uzmite u uobičajeno vrijeme.

Prestanak primjene Normabela

Nemojte sami prestati s primjenom NORMABELA, pogotovo ako ga uzimate dulje vrijeme, nego se obavezno obratite liječniku koji će prekinuti terapiju postupnim smanjenjem doze.

Predoziranje

Nikad ne uzimajte više tableta NORMABELA nego što Vam je liječnik propisao. U slučaju da ste prekoračili preporučenu dozu, javite se odmah liječniku!

Predoziranje se može očitovati simptomima kao što su omamljenost, zbunjenost i letargija.

U vrlo teškim slučajevima može se javiti poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta, smanjenje tonusa mišića, sniženje krvnog tlaka, teškoće pri disanju te vrlo rijetko koma i smrt.

Predoziranje NORMABELOM rijetko dovodi bolesnika u životnu opasnost, osim ako NORMABEL nije bio primijenjen istodobno s drugim lijekovima koji djeluju na središnji živčani sustav ili s alkoholom.

Terapija kod predoziranja

Potrebno je izazvati povraćanje i/ili isprati želudac te poduzeti uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma.

Benzodiazepinski antagonist flumazenil može se primijeniti intravenski u bolničkom liječenju slučajeva teškog predoziranja.

Mjere opreza

Obavijestite liječnika o svim zdravstvenim problemima koje imate ili ste prije imali, kao i o svim alergijama. Obavijestite liječnika ako ste trudni ili namjeravate uskoro zatrudnjeti te ako dojite.

Obavijestite liječnika ako imate epilepsiju, patite od depresije te ako imate poremećenu funkciju jetre, pluća ili bubrega.

Koliko dugo smijete primjenjivati Normabel?

Produljena primjena terapijskih doza NORMABELA može izazvati fizičku i psihičku ovisnost. Razvoj ovisnosti ovisi o dozi i duljini primjene lijeka.

Trajanje liječenja ne bi trebalo biti dulje od 2 do 3 mjeseca, uključujući i razdoblje postupnog prekida terapije.

Pri prekidu terapije, naročito naglom, postoji mogućnost pojave povratnog («rebound») učinka, pri čemu može doći do ponovne pojave simptoma zbog kojih ste počeli primjenjivati NORMABEL i to u pojačanom obliku.

Pri naglom prestanku uzimanja lijeka nakon dulje primjene mogu se javiti simptomi apstinencije (ustezanja): glavobolja, bolovi u mišićima, jaka tjeskoba, napetost, nemir, smetenost i razdražljivost.

U težim slučajevima može se javiti gubitak svijesti o sebi (depersonalizacija), gubitak osjećaja stvarnosti (derealizacija), halucinacije i epileptički napadaji. Navedeno ukazuje na potrebu postupnog smanjenja doze NORMABELA tijekom duljeg razdoblja.

Kontraindikacije

NORMABEL ne smijete primijeniti ako ste već imali reakciju preosjetljivosti na diazepam ili neki od pomoćnih sastojaka lijeka.

NORMABEL ne smijete primijeniti ako imate tešku insuficijenciju pluća ili jetre, depresiju disanja, mijasteniju gravis, ako bolujete od opsesivne bolesti, fobije ili neke kronične duševne bolesti te sindroma apneje (kratkotrajnog prestanka disanja) u snu.

Isto tako, NORMABEL ne smijete primijeniti ako ste ovisnik o nekom lijeku ili tvari, uključujući alkohol, osim u slučaju liječenja akutnog alkoholnog apstinencijskog sindroma.

NORMABEL se ne bi trebao primjenjivati sam u liječenju depresije te anksioznosti udružene s depresijom, kao niti u primarnom liječenju duševnih bolesti.

Posebna upozorenja

Ne konzumirajte alkohol tijekom liječenja NORMABELOM jer alkohol može pojačati njegove učinke!

Primjena NORMABELA može izazvati ovisnost, naročito u osoba koje su sklone alkoholu ili zloporabi lijekova (narkomani), odnosno u bolesnika koji pate od poremećaja osobnosti.

NORMABEL rijetko može uzrokovati kratkotrajni gubitak pamćenja (amneziju), što može ponekad biti povezano s neprikladnim ponašanjem.

Taj se poremećaj obično javlja nekoliko sati nakon primjene lijeka, pa bi bilo dobro da bolesnik nakon uzimanja NORMABELA ima mogućnost sna u trajanju od 7–8 sati.

Ako se NORMABEL primjenjuje ponavljano, tijekom duljeg vremenskog razdoblja, može doći do slabljenja njegova učinka.

Trudnoća

Ne preporučuje se primjena NORMABELA tijekom trudnoće, naročito u prvom i posljednjem tromjesečju.

Ako je liječnik odlučio da Vam propiše NORMABEL krajem trudnoće ili tijekom poroda, može se dogoditi da novorođenče ima smanjen mišićni tonus, smanjenu tjelesnu temperaturu, da slabije siše ili otežano diše, osobito ako je riječ o nedonoščetu.

Trudnoća

Foto: Photospin

U slučaju da ste redovito primjenjivali NORMABEL u posljednjem razdoblju trudnoće, u Vašeg se novorođenčeta nakon poroda mogu pojaviti simptomi ustezanja.

Dojenje

Ako ste dojilja, nemojte primjenjivati NORMABEL jer se on izlučuje u majčino mlijeko i može imati štetne učinke za dojenče.

Djeca i starije osobe

Djeca i starije osobe osjetljiviji su na učinak diazepama na središnji živčani sustav pa je potrebno pažljivo odrediti dozu NORMABELA.

NORMABEL bi se u djece trebao primjenjivati samo kada je to nužno, a trajanje liječenja trebalo bi biti što je moguće kraće.

Bolesnici koji boluju od epilepsije

Ako bolujete od epilepsije, nagli prekid terapije NORMABELOM mogao bi izazvati epileptički napad.

Bolesnici s poremećenom funkcijom jetre ili pluća

U bolesnika s poremećenom funkcijom jetre ili kroničnom insuficijencijom pluća potrebno je smanjenje doze NORMABELA zbog mogućnosti značajnijeg nakupljanja lijeka.

Bolesnici koji boluju od depresije

Primjenu NORMABELA u bolesnika koji boluju od depresije i imaju misli o samoozljeđivanju ili samoubojstvu trebalo bi izbjegavati.

Smijete li upravljati vozilima i strojevima dok primjenjujete Normabel?

NORMABEL utječe na psihofizičke sposobnosti, odnosno može izazvati pospanost i usporiti reflekse, te se ne preporučuje upravljanje motornim vozilima i strojevima za vrijeme primjene NORMABELA.

Nuspojave

Pri ispravnoj primjeni NORMABELA nuspojave se javljaju rijetko i to obično na početku liječenja, dok kasnije u pravilu nestaju.

Nuspojave nakon primjene NORMABELA u najvećem broju slučajeva očituju se na središnjem živčanom sustavu te u znatno manjoj mjeri i na ostalim organskim sustavima.

Najčešće nuspojave su:

 • pospanost,
 • umor,
 • ataksija (poremećaj ravnoteže ili koordinacije pokreta).

U rjeđe se ubrajaju:

 • zbunjenost,
 • glavobolja,
 • depresija,
 • poteškoće u govoru,
 • pojava dvoslika,
 • vrtoglavica,
 • tremor (drhtanje),
 • nejasan vid.

Na ostale organske sustave može djelovati tako da dovede do:

 • mučnine,
 • suhoće usta ili pojačanog lučenja sline,
 • sniženja krvnog tlaka,
 • promjena na koži,
 • zatvora,
 • inkontinencije (nemogućnost zadržavanja mokraće) ili retencije (zadržavanja) mokraće,
 • promjena libida (spolne želje).

Lijekovi iz skupine benzodiazepina, kojima pripada i NORMABEL, općenito mogu poremetiti disanje u snu i pogoršati apneju (privremeni prestanak disanja) tijekom spavanja, naročito u bolesnika s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća.

Isto tako, pri primjeni lijekova iz te skupine može ponekad doći i do kratkotrajnog gubitka pamćenja, a u bolesnika koji od ranije boluju od depresije primjena NORMABELA može prikriti simptome bolesti (vidi poglavlje POSEBNA UPOZORENJA).

NORMABEL pri dugotrajnoj primjeni može izazvati ovisnost, a pri naglom prekidu primjene mogu se javiti simptomi ustezanja te povratni («rebound») sindrom (vidi poglavlje MJERE OPREZA).

Ponekad se pri primjeni benzodiazepina, pa tako i NORMABELA, mogu javiti tzv. paradoksalne (proturječne) reakcije kao što su:

 • nemir,
 • stanje pretjerane uzbuđenosti,
 • anksioznost (tjeskoba),
 • agresivnost,
 • bijes,
 • razdražljivost,
 • halucinacije,
 • neprikladno ponašanje,
 • nesanica, noćne more,
 • drugi poremećaji ponašanja.
Anksioznost

Foto: Photospin

U slučaju pojave spomenutih simptoma potrebno je prekinuti primjenu NORMABELA što je prije moguće.

Vrlo se rijetko može javiti porast vrijednosti jetrenih transaminaza i alkalne fosfataze te žutica. O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika!

Interakcije

U pravilu NORMABEL smijete uzimati s drugim lijekovima. Ipak, važno je da obavijestite liječnika o drugim lijekovima koje uzimate, uključujući i one koje ste nabavili bez liječničkog recepta, zato što neki lijekovi mogu ometati djelovanje drugih.

Kako bi Vam propisao odgovarajuću dozu NORMABELA, posebno je važno da Vaš liječnik zna uzimate li još neki od sljedećih lijekova:

 • sedativ (lijek za smirenje),
 • drugi anksiolitik (lijek za liječenje tjeskobe),
 • antidepresiv (lijek za liječenje depresije),
 • antipsihotik (lijek za liječenje duševnih bolesti),
 • narkotički analgetik (lijek protiv jakih bolova),
 • hipnotik (lijek za nesanicu),
 • antiepileptik (lijek za sprečavanje epileptičkih napadaja),
 • antihistaminik (lijek za ublažavanje simptoma alergijskih bolesti),
 • cimetidin ili omeprazol (lijekovi za liječenje bolesti povezanih s povećanim lučenjem želučane kiseline),
 • cisaprid (lijek za poboljšanje probave),
 • rifampicin (lijek za liječenje tuberkuloze). Ako se NORMABEL primjenjuje istodobno s nekim anesteticima, može doći do pojačanja sedativnog učinka.

Ako niste sigurni smijete li uzimati NORMABEL, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Napomene

IME I ADRESA NOSITELJA ODOBRENJA/PROIZVOĐAČA

BELUPO lijekovi i kozmetika, d.d. Ulica Danica 5, 48000 Koprivnica, Hrvatska.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Normabel 2 mg filmom obložene tablete. (2015) HALMED Agencija za lijekove i medicinske proizvode. 
 2. Normabel 5 mg filmom obložene tablete. (2018) Mediately Baza Lijekova.
 3. Normabel Uses. (2018) Generic Drugs. 

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o epilepsiji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.24 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: normabel, normabel tablete, normabel 5 mg, normabel nuspojave, normabel 2 mg, normabel djelovanje, normabel i alkohol, normabel 5 mg vrijeme djelovanja, normabel iskustva, normabel za spavanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu