Idućih tjedana očekuje se povećan broj oboljelih od gripe: Od upale pluća godišnje umre više od 2,5 milijuna ljudi, stručnjaci pozivaju na cijepljenje

Idućih tjedana očekuje se povećan broj oboljelih od gripe

Povodom obilježavanja čak tri svjetska dana – Svjetski dan šećerne bolesti, Svjetski dan pneumonije i Svjetski dan KOPB-a – u sklopu javno-zdravstvene kampanje “Reagiram i preveniram” održala se javno- zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka i indeksa tjelesne mase, kao i pregled spirometrije i savjetovanje sa stručnjacima.

FOTO: Javno-zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram”

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je registrirano više od 337.000 oboljelih od šećerne bolesti.

Prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK-a Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri Hrvatskom liječničkom zboru (HLZ), istaknuo je povodom održavanja akcije:

Ono što je bitno jest da oko 200.000 ljudi ni ne zna da u sebi nosi ovu bolest. Stoga, možemo reći da je u Hrvatskoj više od pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti. Zato su bitni preventivni pregledi, a sada, u vrijeme respiratornih bolesti, i zaštita cijepljenjem. Jer, osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom.

Pročitajte članke:

FOTO: Javno-zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram”

Od pneumonije umre više od 20 % djece mlađe od 15 godina i više od 60 % osoba starijih od 50 godina

Mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, nadovezala se na Rahelićeve riječi:

Nerijetko osobe sa šećernom bolešću misle kako su gripa i upala pluća neka obična prehladica i da će to samo od sebe proći. Nisu ni svjesni koliko fatalne za njihovo zdravlje mogu biti i nerijetko dovesti do smrtnog ishoda.
U svijetu od pneumonije na godinu umre više od 2,5 milijuna ljudi.

Stoga je bitna zaštita od ove bolesti. Posebice kod osoba koje su u povećanom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici.

FOTO: Javno-zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram”

Izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, iznio je šokantnu statistiku:

Nažalost, od ove bolesti umre više od 20 % djece mlađe od 15 godina, te više od 60 % osoba starijih od 50 godina. Stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka. Kod nas na Klinici je zasad stanje pod kontrolom, nema velikog broja hospitaliziranih. Međutim, kod nas su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija.

Pročitajte članak “Upala pluća (pneumonia) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Stiže gripa, a ovogodišnje cjepivo jako kvalitetno štiti

Prema posljednjim podacima koji stižu s njemačkog Instituta Robert Koch krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj. Prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ-u, objasnio je zašto je važno cijepiti se:

S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana nego što je to uobičajeno, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Zato je i bitno cijepljenje. Cijepljenje protiv gripe, ali i pneumokoka su u tijeku i odaziv je vrlo dobar. Čak nam podaci s terena ukazuju kako je ovogodišnje cjepivo vrlo dobrog sastava, odnosno, da jako kvalitetno štiti. Preporuka je pogotovo za osobe u povećanom riziku da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.
FOTO: Javno-zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram”

Javno-zdravstvena kampanja “Reagiram i preveniram” kontinuirano provodi edukaciju o prevenciji i zaštiti protiv respiratornih bolesti. Primarno protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća. Stoga, stručnjaci pozivaju na cijepljenje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje javno-zdravstvene kampanje “Reagiram i preveniram”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: FOTO: Shutterstock/Javno-zdravstvena kampanja "Reagiram i preveniram"

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu