HZJZ poziva mlade i djecu na besplatno cijepljenje protiv HPV-a! Evo zašto se preporučuje i gdje se provodi

HZJZ poziva mlade i djecu na besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Na besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije pozivat će se učenici i učenice 5. – 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi 9 – 25 godina starosti.

Učenice i učenike te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine, a osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sve informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju.

iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj je dugogodišnje
FOTO: Shutterstock

Cijepi se devetvalentnim cjepivom

Dobrovoljno i besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj omogućeno je za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole od školske godine 2015./2016. Kako su pojedini gradovi i općine omogućavali besplatno cijepljenje unazad 10-ak godina, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ponosom ustvrđuju da je iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj dugogodišnje.

Cijepljenje je od 2019. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva, besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti (uključujući i 25. godinu). Cjepivo je registirirano za sve osobe od devete godine starosti nadalje te se može omogućiti i cijepljenje ranije od 14. ili 15. godine na individualan zahtjev.

Broj cijepljene djece i mladih višestruko se povećao od 2016. godine kada je prvu dozu primilo 5.282 djece i mladih do 21.306 cijepljenih prvom dozom u 2022. godini.

Broj cijepljene djece i mladih
IZVOR: HZJZ

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa kojem se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Cijepljenje učenica i učenika osmog razreda osnovne škole
FOTO: Shutterstock

Cijepljenje učenica i učenika osmog razreda osnovne škole

Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak, putem škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Prema preporuci Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, od ove godine školski liječnici će na cijepljenje pozivati učenike 5. – 8. razreda osnovne škole uz druge preventivne aktivnosti.

Cjepivo je neobavezno, a preporučuje se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i njezinih štetnih posljedica, prvenstveno određenih karcinoma, te se učenici mogu cijepiti i ranije, od petog razreda nadalje.

Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike (prije 18. rođendana) potpisao roditelj ili staratelj. Ako roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka. Cijepljenje protiv HPV-a školski liječnik može provesti tijekom sistematskog pregleda učenika osmog razreda ili drugih preventivnih pregleda i aktivnosti za učenike 5. 8. razreda.

Cijepljenje protiv HPV-a školski liječnik može provesti tijekom sistematskog pregleda
FOTO: Shutterstock

Poziv na cijepljenje protiv HPV-a 

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike centralno priprema HZJZ, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. Ako se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti ovdje i takav obrazac vrijedi jednako kao onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

U prve dvije godine provedbe programa cijepljenja, školski liječnici su prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo pozive (s potpisom roditelja odnosno staratelja za maloljetnike) za djecu koja su se cijepila, a sada se u zdravstvenom kartonu učenica i učenika osmog razreda osnovne škole zadržavaju i pozivi učenika koji se nisu cijepili.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije podatke za kontakt možete pronaći na internetskoj stranici http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/.

Sve o tome kako djeluje HPV cjepivo pročitajte u članku “HPV cjepivo: Koliko doza? Kakve su nuspojave? Što ako je osoba već stupila u spolne odnose? Epidemiologinja odgovara na sva pitanja“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu