Vježbe za trn u peti koje savjetuje fizioterapeut

Vježbe za trn u peti

Vježbe za trn u peti jedna su od sastavnica liječenja istog. Više je naziva – petni trn, trn u peti, calcar calcanei, egzostoza, kalkanealni izdanak (egzostoza) – no što je to točno petni trn?

Petni trn je koštani izdanak na petnoj kosti, sam po sebi bezopasan, no često uzrokuje velike poteškoće u svakodnevnom životu, veliku bol i ograničenje u svakodnevnim aktivnostima.

Rizični čimbenici za nastanak petnog trna:

 • narušen obrazac hoda, prekomjerno opterećenje na petu
 • trčanje, pogotovo na tvrdim podlogama
 • skakačke aktivnosti
 • ranije ozljede
 • loša obuća, pogotovo s ravnim potplatom i bez potpore svodovima stopala
 • prekomjerna tjelesna težina
 • provođenje mnogo vremena na nogama, stojeći
 • spuštena stopala
 • dob i spol – pojavnost petnog trna raste s dobi i češći je kod žena.
Petni trn je koštani izdanak na petnoj kosti
FOTO: Shutterstock

Također, prema literaturi, petni trn se može vezati i uz neke druge bolesti:

Bolovi uzrokovani petnim trnom mogu biti nepodnošljivi čak i onima s visokom tolerancijom boli, stoga evo nekoliko savjeta kako si pokušati ublažiti bolove:

 • lokalno protuupalni i analgetski gelovi i sprejevi – osim što sadrže protuupalne lijekove kao što su ibuprofen, diklofenak i ketoprofen, ujedno pružaju osjećaj hlađenja
 • rolanje zaleđene boce po tabanu – zaledite u zamrzivaču vodu u plastičnoj boci od 0,5 l i takvu zaleđenu rolajte po bosom tabanu 3 – 4 puta na dan po 5 – 10 minuta
 • nošenje silikonskog umetka pod petom u obući
 • vježbe istezanja.
Liječenje petnog trna se uglavnom sastoji od vježbi koje sami izvodite i važno je ustrajati u vježbama jer bolovi koji traju i nekoliko mjeseci neće nestati preko noći.

U nastavku vam donosimo vježbe za trn u peti.

trn u peti - vježbe
FOTO: Shuterstock

Vježbe za trn u peti

Ako imate trn u peti, vježbe u nastavku bi vam mogle pomoći.

 1. Rolanje zaleđene boce.
 2. Istezanje lista – naslonite se na zid; oslonac je rukama na zidu; nogu koja je bolna stavite iza; stopalo je u potpunom kontaktu s podom (peta je na podu) te u tom položaju trebate osjetiti istezanje mišića lista. Položaj držite 10-ak sekundi te ponovite 3 – 5 puta.
 3. Rolanje loptice – osim zaleđene boce, možete rolati i lopticu, npr. tenisku u svim smjerovima.
 4. Istezanje sjedeći – u sjedećem položaju ispružite nogu; peta je na podu; prste povucite sebi (zategnite stopalo) te se gornjim dijelom tijela lagano nagnite dok ne osjetite istezanje u mišićima stopala i lista. Položaj zadržite 10-ak sekundi te ponovite 3 – 5 puta.
 5. Skupljanje premeta prstima – vježbajte bosi; manje premete kao što su spužvice i sl. skupljajte prstima stopala s poda u posudu.
 6. Skupljanje ručnika – dok sjedite, ispred sebe na pod stavite ručnik te ga prstima skupljajte prema sebi.
 7. Istezanje stopala i lista elastičnom trakom – stavite elastičnu traku na taban stopala, povucite traku prema sebi, zategnite stopalo prema sebi te držite 10-ak sekundi. Ponovite 3 – 5 puta. Ako kod kuće nemate elastičnu traku, može poslužiti i ručnik.
 8. Istezanje stopala – jednom rukom primite gležanj, a drugu ruku stavite na taban stopala ispod prstiju te povucite prste prema gležnju dok ne osjetite ugodno istezanje. Držite 10-ak sekundi. Ponovite 3 – 5 puta.
 9. Odizanje na prste – odižite se na prste te držite nekoliko seknudi. Važno je da ovo radite polagano.
 10. Masiranje tabana – iako nije vježba kao takva, također vam može olakšati bolove i napetost. Laganim pokretima masirajte i stišćite taban.

U videu ispod također možete vidjeti neke vježbe za trn u peti.

U fizioterapiji se, osim terapijskih vježbi, također koristi i terapija izvantjelesnim udarnim valom (ESWT terapija, udarni val).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Burgess, L. (2023). Heel spurs: what do you need to know. Medical News Today.
 2. Ansorge, R. (2022). Heel Spurs and Plantar Fasciitis. WebMD.
 3. MSD priručnik za liječnike. (2018). HeMED.
 4. Calcaneal spurs. Physiopedia.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu