Brojite korake ili bilježite minute? Evo što je bolje

Brojite korake ili bilježite minute Evo što je bolje

Trebamo li brojati svoje korake ili vrijeme provedeno u vježbanju kako bismo postigli svoje fitness ciljeve?

Nova studija Brigham and Women’s Hospital (BWH) u Bostonu sugerira da nije važno koja je metoda odabrana, jer su obje jednako učinkovite u smanjenju rizika od ranih kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Izbor bi trebao biti usklađen s osobnim preferencijama.

Objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, studija naglašava da je tjelesna aktivnost, bilo da se mjeri vremenom ili koracima, korisna u smanjenju kroničnih bolesti i promicanju dugovječnosti. Trenutačne američke smjernice preporučuju najmanje 150 minuta umjerene do intenzivne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aktivnosti tjedno.

Studija, u kojoj je sudjelovalo 14.399 žena u dobi od 62 godine i starijih, pratila je njihovu tjelesnu aktivnost korištenjem nosive opreme istraživačke kvalitete tijekom sedam dana i pratila upitnike o zdravlju do kraja 2022. Rezultati su pokazali da više razine tjelesne aktivnosti značajno smanjuju rizik od ranog smrti i kardiovaskularnih bolesti, neovisno o tome je li aktivnost praćena prema koracima ili vremenu.

Brojanje koraka
FOTO: Shutterstock

Dvije metode mjerenja

Brojanje koraka postalo je popularno s pojavom pametnih satova, ali i ciljevi koji se temelje na koracima i ciljevi koji se temelje na vremenu imaju svoje prednosti. Brojanje koraka je jednostavno i manje subjektivno, ali može uvelike varirati ovisno o dobi i razini kondicije. Praćenje temeljeno na vremenu može se prilagoditi različitim aktivnostima poput vožnje bicikla ili plivanja.

Ograničenja studije uključuju njenu promatračku prirodu, homogenu demografiju (pretežno bijele žene višeg socioekonomskog statusa) i činjenicu da je tjelesna aktivnost mjerena samo jednom tijekom razdoblja istraživanja. Buduća bi istraživanja trebala uključiti više različitih populacija i randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se bolje razumjeli ti odnosi.

Stručnjaci ističu važnost dosljednosti u tjelesnoj aktivnosti. Dr. Rohit Vuppuluri i dr. Julia Blank, koji nisu bili uključeni u studiju, za Medical News Today ističu dobrobiti obje metode i predlažu uključivanje obje za fleksibilan režim tjelesne spremnosti.

Dr. Tracy Zaslow i dr. Dana Ryan također naglašavaju potrebu za prilagodbom programa vježbanja individualnim preferencijama i mogućnostima, preporučujući kombinaciju mjerenja koraka, intenziteta, treninga snage i zabavnih aktivnosti za održavanje motivacije i učinkovitosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Chesak, J. (2024). Counting steps or logging minutes? What is the best way to measure exercise? Medical News Today.
  2. Hamaya, R. i sur. (2024). Time- vs Step-Based Physical Activity Metrics for Health. JAMA Intern. Med., 84(7): 718–725.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu