VMA dijeta – jelovnik, pravila i namjena

VMA dijeta - jelovnik, pravila i namjena

VMA dijeta ili bolnička dijeta je plan prehrane u trajanju od 21 dana za brzo mršavljenje. Dijeta je prvotno bila namijenjena ljudima koji pate od srčanih bolesti i osobama koje prije operacije moraju izgubiti višak kilograma. No, pokazalo se da je dijeta primjenjiva i za zdrave osobe.

Dijeta se sastoji od tri ciklusa, od kojih svaki traje pet dana. To znači da se svaki sljedeći ciklus ponavlja plan prehrane. Nakon završenog jednog ciklusa od pet dana preporučuje se pauza od dva dana. Dakle, ako se od ponedjeljka do petka pridržavate jelovnika iz dijete, za vikend jedete normalno.

Iako se često piše da ova dijeta potječe s Vojnomedicinske akademije, to je neistina te se ta institucija ograđuje od ove dijete.

Imajte na umu da iznimno restriktivne i kratkoročne dijete najčešće imaju i kratkoročne rezultate. Za dugoročan gubitak težine potrebno je mijenjati cjelokupnu prehranu i kombinirati je s vježbanjem, kako biste ostvarili zdravi kalorijski deficit. Osim što unošenje manje od preporučenih dnevnih kalorija može biti opasno, kratkoročne dijete mogu izazvati i jo-jo efekt.

Više o zdravom načinu mršavljenja saznajte u članku “Plan prehrane za zdravo mršavljenje“.

Nakon dijete neophodno je napraviti dva tjedna pauze. Ako se dijetu u potpunosti slijedi, osoba bi svakih pet dana trebala gubiti 2,5 – 5 kg, a po završetku dijete izgubi se do 15 kg.

S obzirom na to da se radi o dijeti čiji plan prehrane zahtjeva unošenje manje od 1.000 kalorija dnevno (preporučeni unos je minimalno 1.200 kcal za žene i 1.500 kcal za muškarce), posavjetujte se s liječnikom prije početka dijete.

VMA dijeta - pravila
FOTO: Shutterstock

VMA dijeta – pravila

Kako bi dijeta bila učinkovita, važno je pridržavati se svih rigoroznih pravila. Tako nije dozvoljeno konzumirati alkohol i šećer (ili druge zaslađivače) za vrijeme trajanja dijete. Unos soli je ograničen, te se preporučuje minimalna doza ako je potrebna.

Tijekom dijete važno je u tijelo unositi najmanje dvije litre tekućine, najbolje vode. Dozvoljeno je piti i biljne čajeve, pogotovo zeleni čaj (nezaslađeni) ili limunadu (također nezaslađenu).

Pročitajte članak “Čaj za mršavljenje – 9 najboljih čajeva za mršavljenje i održavanje tjelesne težine“.

Glavne namirnice koje propisuje ova dijeta su naranča i tost.

Svi obroci koje jelovnik propisuje moraju se pojesti poštujući točno propisanu količinu. Isto tako, i sve namirnice koje propisuje moraju se konzumirati, ali nije bitno jesu li hladne ili tople.

VMA dijeta - jelovnik
FOTO: Shutterstock
VMA dijeta
FOTO: Shutterstock

VMA dijeta – jelovnik

Što se tiče namirnica unutar jednog obroka, nije bitno kojim se redoslijedom jedu, dok god se sve pojedu. No, važno je slijediti točan raspored obroka (doručak, ručak, večera).

Doručak je za svaki dan tijekom dijete isti. Propisuje se jedna naranča, jedan komad dvopeka i jedna šalica nezaslađenog čaja ili kave.

Prvi dan

 • Ručak – 1 naranča, 1 kuhano jaje, 1 komad dvopeka, 2 jušne žlice kiselog vrhnja. Kiselo vrhnje je uvijek moguće zamijeniti istom količinom jogurta.
 • Večera – 2 kuhana jaja, 2 komada dvopeka, 1 krastavac i 1 rajčica.

Drugi dan

 • Ručak – 1 naranča, 1 kuhano jaje, 2 komada dvopeka, 2 jušne žlice kiselog vrhnja.
 • Večera – 1 naranča, 1 rajčica, 1 komad dvopeka, pljeskavica (od 125 g mljevenog junećeg mesa, pržena na jako malo ulja).

Treći dan

 • Ručak – 1 naranča, 1 kuhano jaje, 1 krastavac, 2 jušne žlice kiselog vrhnja.
 • Večera – 1 naranča, 1 komad dvopeka, pljeskavica (od 125 g mljevenog junećeg mesa, pržena na jako malo ulja), šalica čaja ili kave (bez šećera).

Četvrti dan

 • Ručak – 1 rajčica, 1 komad dvopeka, 125 g mladog kravljeg sira.
 • Večera – 2 rajčice, 2 komada dvopeka, pljeskavica (od 125 g mljevenog junećeg mesa, pržena na jako malo ulja).

Peti dan

 • Ručak – 1 rajčica, 1 komad dvopeka, 200 g kuhanog junećeg mesa.
 • Večera – 1 kuhano jaje, 500 g kuhanog povrća.

Pročitajte članke:

VMA dijeta po satima

Za vrijeme dijete jedu se tri obroka dnevno, a preporučeni razmak među obrocima je 4 – 5 sati. Posljednji obrok (večera) mora biti završen najmanje dva sata prije odlaska na spavanje.

Ako ne želite vratiti izgubljene kilograme, dijeta preporučuje da se po završetku jednog dana u tjednu (npr. ponedjeljkom) pridržavate režima. Prema tome, jedan dan u tjednu za doručak se preporučuje čaša soka od limuna bez šećera (dva decilitra), za ručak jabuka i komad dvopeka, a za večeru kuhano jaje, rajčica i dvopek.

VMA dijeta po satima
FOTO: Shutterstock

Medicinska dijeta – rezultati i razlike

Medicinska dijeta je vrlo slična VMA dijeti, a osmislio ju je Herman Tarnower za potrebe svojih pacijenata koji su patili od srčanih bolesti uslijed pretilosti. Ova dijeta je također rigorozna i popisuje restriktivan unos kalorija (do 1.000 kcal) za mršavljenje.

Ova dijeta smije se primjenjivati maksimalno dva tjedna, a razlikuje se od VMA dijete utoliko što dopušta da se neke namirnice konzumiraju u proizvoljnim količinama. Jelovnik točno propisuje koje se namirnice moraju konzumirati, ali je slobodniji po pitanju količina.

Više informacija o medicinskoj dijeti možete saznati u članku “Medicinska (bolnička) dijeta – koliko je zdrava?“.

VMA dijeta – nuspojave

Kao što smo već napomenuli, radi se o iznimno restriktivnoj dijeti prema kojoj se dnevno unosi manje kalorija od preporučenog dnevnog unosa. Prema VMA dijeti dnevno se konzumira 1.000 kalorija, dok je preporučeni dnevni unos minimalno 1.200 kcal za žene i 1.500 kcal za muškarce. Kalorije su nam potrebne za normalno funkcioniranje metabolizma i tijela.

Ovako niski unos kalorija može narušiti zdravlje i donijeti ozbiljne nuspojave, kao što su:

 • malaksalost
 • vrtoglavica
 • umor
 • poteškoće s koncentracijom
 • osjećaj gladi
 • nervoza i razdražljivost.
Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.08 / 5   24

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu