Limun dijeta za detoksikaciju organizma

Otkako je megapopularna Beyonce Knowles priznala da prakticira limun dijetu, došlo je do vala interesa za ovaj program. Također poznata kao plan čišćenja, ova detox dijeta je stara gotovo 50 godina te postoji niz varijacija u receptima i programu. Ova dijeta se bazira na uklanjanju toksina iz organizma i istovremeno doprinosi gubitku kilograma.

Stanley Burroughs, autor limun dijete, preporučio je ovaj program svima koji pate od čira na želucu. U knjizi The Master Cleanser objasnio je kako je pomogao pacijentu oboljelom od čira na želucu. Nakon samo 11 dana programa pacijent je bio sasvim zdrav. Mnogi drugi pacijenti su navodno iskusili isti čudesni oporavak.

Kako se pripremiti za limun dijetu?

Priprema na detox dijetu je slična pripremama za maraton. Trebate odmah u početku odrediti cilj dijete inače ćete vjerojatno “skrenuti s puta” i odustati.

Kako bi olakšali proces detoksikacije, pojedini ljudi nekoliko dana prije početka programa prakticiraju vegetarijansku dijetu. Takva prehrana olakšava prijelaz na detox dijetu i manje je stresna za tijelo. Za one koji redovito piju kavu, uz postupno smanjenje unosa kofeina preporučuje se uzimanje pantotenske kiseline (vitamin B-5) kako bi se spriječio nastanak glavobolje prouzročene nedostatkom kofeina.

Prije početka procesa čišćenja organizma, obavezno porazgovarajte s liječnikom ako patite od bilo kakvih zdravstvenih problema. Primjerice, dijeta se ne preporučuje mlađim od 18 godina. Također osobe koje su transplantirale organe i koje piju lijekove za supresiju imuniteta ne smiju postiti. Naime, dijeta inhibira učinak lijekova i postoji opasnost da tijelo odbaci transplantirani organ.

Kako funkcionira limun dijeta?

Limun detox dijeta sastoji se od sljedećih sastojaka: limuna, javorovog sirupa, crvene paprike i vode. Program traje deset dana. Potrebno je pomiješati sve sastojke i piti šest do dvanaest čaša ovog napitka na dan. Kad osjetite glad, popijte čašu ove limunade.

Limun dijeta

Tijekom dijete jedite pet manjih te laganih obroka u danu i nemojte se prejedati. Pokušajte izbjegavati bijeli kruh i tjesteninu. Gazirani sokovi i alkohol te grickalice i slatkiši su strogo zabranjeni!

Nakon detox dijete važno je da se vratite raznolikoj prehrani polako. Primjerice, započnite s juhama i varivima ili unosom raznog voća i povrća, ali pazite da ne pretjerate i opet krenete s prejedanjem. Važno je da u tom razdoblju pijete puno vode. Meso, ribu, jaja i mlijeko uvodite u prehranu polako.

Iako postoji nekoliko verzija detox limunade, mi vam donosimo originalni recept iz knjige Stanleyja Burroughsa:

  • 2 žlice limunovog soka,
  • 2 žlice javorovog sirupa,
  • 1/10 žličice mljevene paprike,
  • 3 dl vode.

Ova dijeta se uglavnom prakticira u proljeće i jesen kad je našem tijelu potrebno čišćenje organizma.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.58 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu