Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Vodeni kefir (tibicos) kao osvježavajući fermentirani napitak – zdravstvene prednosti, priprema i gdje kupiti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Vodeni kefir je probiotički napitak na bazi vode, a ne mlijeka. Proizvodi se uz pomoć zrnaca (tibiculosa) u kojima su smještene bakterije i kvasci u simbiozi koje provode fermentaciju.
Možete ga napraviti kod kuće, a sami vodeni kefir sadrži brojne nutrijente i nosi mnoge zdravstvene prednosti.
U nastavku donosimo kratki pregled djelovanja vodenog kefira na zdravlje i recepte po kojima ga možete pripremiti.
Vodeni kefir – što je?
Vodeni kefir je probiotički napitak koji se priprema od simbiotske kolonije bakterija i kvasaca tj. tibicosa i zaslađene vode.
Granule kefira su male, prozirne i želatinozne strukture koje sadrže simbiotsku kulturu bakterija i kvasaca. Ta zrnca se mogu koristiti više puta, a za prvu upotrebu se mogu kupiti.
Vodeni kefir je bogat enzimima, mikronutrijentima i “dobrim” bakterijama. Za njegovu izradu nisu potrebni mliječni proizvodi pa je pogodan za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu ili se pridržavaju veganske prehrane čime predstavlja dobru alternativu mliječnom kefiru.
Vodeni kefir sadrži malu količinu alkohola zbog fermentacije šećera. Sadržaj alkohola se u vodenom kefiru kreće između 0.5% i 0.75%.
Pripremljeni vodeni kefir može stajati na sobnoj temperaturi 3 do 4 dana, a u hladnjaku 2 do 3 tjedna.
Vodeni kefir – prednosti
Probiotske namirnice kao što je vodeni kefir imaju brojne zdravstvene prednosti. Premda mliječni kefir ima više probiotičkih svojstava od vodenog, vodeni kefir i dalje ima zdravstvene prednosti kao što su:
- antibiotska, protuupalna i antifungalna svojstva,
- smanjuje rizik od dijabetesa,
- promiče zdrav rad probave,
- jača imunitet,
- potiče detoksikaciju.
Između ostalog sadrži i brojne vitamine kao što su B1, B6 i B12. Za pripremu vodenog kefira možete koristiti i voće koje povećava količinu vitamina C u kefiru.
Znanstveni rad objavljen 2014. godine u časopisu Applied and Environmental Microbiology donosi najznačajnije vrste mikroorganizama koje se nalaze u zrncima vodenog kefira. To su:
- Lactobacillus casei/paracasei,
- Lactobacillus harbinensis,
- Lactobacillus hilgardii,
- Bifidobacterium psychraerophilum/crudilactis,
- Saccharomyces cerevisiae,
- Dekkera bruxellensis.
Zdrava i uravnotežena prehrana upotpunjena nutritivno bogatim sastojcima uz redovnu tjelovježbu pridonosi zdravlju.
Vodeni kefir – priprema
Za pripremu baznog recepta su vam potrebna:
- kefirna zrnca (tibicos kristali),
- filtrirana voda (možete koristiti i kokosovu vodu za više nutritivnih sastojaka),
- smeđi šećer.
Voda koja se koristi bi trebala biti filtirirana ili vodovodna koja je stajala na zraku neko vrijeme i iz koje je ispario sav klor koji bi mogao negativno utjecati na mikroorganizme iz kefirnih zrnaca.
U pripremi vodenog kefira mogu se upotrebljavati različiti šećeri (bijeli, smeđi, palmin, itd.), ali se ne preporučuje upotreba meda i zamjenskih zaslađivača (stevija, agavin sirup itd.).
Prilikom izrade poželjno je koristiti staklenku pošto bi plastika mogla oštetiti bakterije i otpustiti nepoželjne kemijske spojeve.
Potrebno vrijeme za izradu vodenog kefira i razvijanje granula je 24 do 48 sati. Nemojte ostaviti granule u vodi više od 48 sati jer bi ih to moglo oštetiti.
Jedan od najvažnijih okolišnih čimbenika za pripremu kefira je temperatura. Kako bi znali da granule rade pogledajte boju tekućine, trebala bi malo posvijetliti i postati mutnija.
Ponekad okus postane manje sladak i pretvara se u blago kiseo. U slučaju da vam vodeni kefir izgleda i miriše čudno ili je neugodnog okusa nemojte ga piti.
Vodeni kefir – recept
Nutricionistica Marinela Šajina, za portal Nutricionizam, donosi jednostavni recept za ukusni vodeni kefir.
Sastojci koje ćete trebati su:
- 2 šalice vode,
- 2 žlice kristala kefira
- 1 žlica smeđeg šećera,
- 1 žlica melase,
- 1 žličica suhih grožđica ili malo datulja.
Vodeni kefir pripremajte tako da:
- Pomiješajte vodu, šećer, melasu i voće u staklenoj zdjeli.
- Dodajte zrnca kefira nakon što ih operete te ostavite smjesu da fermentira na svjetlu do dva dana.
- Nakon fermentacije procijedite otopinu kroz gazu te sačuvajte kristale kefira za sljedeću upotrebu.
Gotovi napitak je lagano kiseo, gaziran nešto je tamnije boje.
Izrada vodenog kefira s okusom
Autori sa zdravstvenog portala Alternativa za Vas donose zanimljivi recept po kojem možete pripremiti vodeni kefir s okusom.
Sastojci za izradu vodenog kefira s okusom su:
- 6 jušnih žlica granula kefira (tibicos kristala),
- 6 jušnih žlica šećera,
- suho voće po izboru (1 smokva ili 6 komadića grožđa i sl.),
- 1 citrus (limun ili naranča; narezan na polovine),
- filtrirana voda.
Priprema:
- U čistu staklenku pomiješajte vodu i šećer dok se šećer ne otopi. Vodi dodajte granule kefira, suho voće i citrus.
- Smjesu pokrijte tanjurićem ili gazom kako bi spriječili kukce od ulaska. Ostavite na sobnoj temperaturi (ne direktno na suncu) 24 do 48 sati. Što kefir duže ostavite da fermentira to će okus biti jači i više će se šećera fermentirati.
- Kada dobijete okus koji želite procijedite tekućinu kroz sito. Nemojte držati kristale kefira više od 48 sata.
- Granule kefira operite i spremite za ponovnu upotrebu kasnije. Zrnca možete staviti u malo vode i šećera i držati u hladnjaku 5 dana ili zamrznuti.
- Procijeđena tekućina koju ste dobili je vodeni kefir.
Vodeni kefir možete piti samostalno ili dodati u sok, smoothie ili desert.
Vodeni kefir – gdje kupiti?
Granule kefira najbolje je nabaviti od poznanika s obzirom da se s vremenom povećavaju i množe. Gotovi vodeni kefir možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane.
Vodeni kefir – cijena
Cijena gotovog vodenog kefira košta oko 35 kn (700 ml). Granule kefira ponekad možete pronaći online od osoba koje rade vodeni kefir, a najčešće se prodaju po 30 – 40 kn.
Vodeni kefir – nuspojave
Kada se konzumira u velikim količinama vodeni kefir može imati određene nuspojave zato se preporučuje postupna konzumacija vodenog kefira. Počnite s jednom jušnom žlicom dnevno i povećajte količinu s vremenom.
Neke od nuspojava koje se mogu pojaviti uslijed prevelike konzumacije su:
Nemojte ignorirati nuspojave i slušajte svoje tijelo. Ako i nakon malih količina imate ozbiljne nuspojave prestanite konzumirati vodeni kefir u potpunosti.
Kod nekih ljudi moguća je alergijsku reakciju nakon konzumacije kao što su glavobolja, mučnina ili proljev.
U tom slučaju odmah prestanite s konzumacijom i savjetujte se s liječnikom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Grgin, D. (2018) Vodeni kefir. Sirova Hrana.
- Krivokapić, T. (2018) Tibicos ili vodeni kefir: japanski kristali za revitalizaciju organizma. Alternativa za Vas.
- Šajina, M. (2016) Vodeni kefir – tibicos. Nutricionizam.
- Laureys, D., De Vuyst, L. (2014) Microbial Species Diversity, Community Dynamics, and Metabolite Kinetics of Water Kefir Fermentation. Appl Environ Microbiol. 80(8): 2564–2572.